Κολοκυθοκεφτεδάκια με πουρέ σκόρδου

18.10.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

6 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)

1 λίτρο γάλα

1 κεφάλι σκόρδο

5 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

3 κολοκυθάκια

3 ασπράδια αβγού

80 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη

4-5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας αλεύρι

4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

τζίντζερ σκόνη για πασπάλισμα

Eκτέλεση

Κόβουμε το ψωμί σε μικρούς κύβους και το μουλιάζουμε μέσα σε μπολ με το μισό γάλα ζεσταμένο. Ξεχωρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου (χωρίς να τις καθαρίσουμε), τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε με το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να το απορροφήσουν εντελώς. Στη συνέχεια, τις συνθλίβουμε με το ειδικό εργαλείο συλλέγοντας τον πουρέ τους σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Ανακατεύουμε σε μπολ το ψωμί στραγγισμένο και στυμμένο, τα κολοκυθάκια καθαρισμένα και χοντροτριμμένα, τον μαϊντανό, το τυρί, τα ασπράδια, τη φρυγανιά και το αλεύρι. Αναμειγνύουμε καλά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα στο ψυγείο. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια κεφτεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε με προσοχή με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας, πασπαλίζουμε με τη σκόνη του τζίντζερ και σερβίρουμε με τον πουρέ σκόρδου.

Tips: Αντικαθιστούμε το τζίντζερ με τυρί τριμμένο. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα σκόρδου (αλλά και το μείγμα του κεφτέ) 2-3 μέρες νωρίτερα και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο ? Βρασμένο στο γάλα, το σκόρδο γίνεται ελαφρύτερο και μυρίζει πολύ πιο διακριτικά.