Το φαινόμενο "παγωμένο γιαούρτι"

17.09.2012
Τα νέα στέκια έχουν φωτεινά χρώματα και μοχλούς σαν τους κουλοχέρηδες του Λας Βέγκας, με τη διαφορά ότι εδώ κερδίζεις πάντα. Εξαπλώνονται γρήγορα και σερβίρουν την πιο δροσερή και υγιεινή ελληνική γεύση.

Τώρα που το σκεφτόμαστε, σαν το γιαούρτι να ήταν πάντα πρωταγωνιστής στην ελληνική κοινωνία. Πίσω στη δεκαετία του ’60, ήταν πρώτη μούρη στα ζαχαροπλαστεία, παντρεμένο με γλυκό σταφύλι, και συντρόφευε διακριτικά γνωριμίες και φλερτ της εποχής. Στα 80’s ήταν το δυναμωτικό της τωρινής γενιάς των τριαντάρηδων και το νέο αφροδισιακό -βλέπε με μέλι και καρύδια- των γονιών τους.

Σήμερα, βρήκε ξανά τον τρόπο να εισβάλει στην καθημερινότητά μας αφήνοντας πίσω του την αδιάφορη εικόνα του απλοϊκού και αθώου αναλαμβάνοντας καινούριες απολαυστικές διαστάσεις. Αλλάζει γεύσεις, στολίζεται με ευφάνταστα toppings και μπαίνει σε όμορφες οικολογικές συσκευασίες, που μας καλούν να το γευτούμε στη στιγμή φρέσκο, βελούδινο και παγωμένο. Τα frozen yogurt bars είναι η νέα μόδα που εισέβαλε στις καθημερινές μας συνήθειες και εμφανίστηκε στη σωστή στιγμή για να κλικάρει με τις αντιλήψεις μας περί υγιεινής διατροφής και custome-made «όπως το θέλει ο πελάτης» φιλοσοφίας. Δυναμωτικό πρωινό, ελαφρύ σνακ ή λαχταριστό επιδόρπιο; Πάντα βρίσκουμε αφορμή για να τρυπώσουμε σε κάποιο bar. Yogurt bar, φυσικά. Μην πάει ο νους σας στο κακό...

Αθήνα, κέντρο
Yum- me - Ποπ ενέργεια

Ζωηρά, χαρούμενα χρώματα στους τοίχους, δυνατή μουσική και θετική ενέργεια. Αν είστε «πρωτάκια», το χαμογελαστό προσωπικό θα σας εξηγήσει τη λογική του καταστήματος που ήρθε από την Αμερική. Ναι, γι’ αυτό, όπως θα διαπιστώσετε, όλα εδώ είναι extra large και πληθωρικά. Tα κύπελλα μπορείτε να τα γεμίσετε με όποια από τις 6 γεύσεις frozen yogurt διαλέξετε και να σταματήσετε τον μοχλό με δικό σας ρίσκο, αφού εδώ λειτουργούν με τη λογική του self service. «Φουλάρετε» με oreo cookies, m&m’s, λιωμένη σοκολάτα, εκτός και αν είστε «στρατιώτες» της υγιεινής διατροφής, οπότε προτιμήστε μούσλι, νιφάδες ρυζιού ή φρέσκα φρούτα, τα οποία παραγγέλνουν καθημερινά από τον μανάβη της γειτονιάς!

Τιμή: από €2

Ερμού 74, Μοναστηράκι

Αθήνα, Γλυφάδα
Yoomoo - Ολος ο καλός ο κόσμος

Σιγά μην έμεναν τα νότια προάστια παραπονεμένα! Το Yoomoo σερβίρει υγιεινό, light, πεντανόστιμο παγωμένο γιαούρτι. Στηθείτε υπομονετικά στην ουρά παίζοντας who is who με τους ντόπιους celebrities, και α μπε μπα μπλομ με τους ατελείωτους συνδυασμούς γιαουρτιού και συνοδευτικών. Με φόντο τις Yoomoo αγελάδες, το σήμα κατατεθέν του καταστήματος, θα γεμίσετε τα κυπελλάκια σας με όσες θέλετε από τις 6 (χωρίς λιπαρά και γλυκόζη) γεύσεις παγωμένου γιαουρτιού, που έρχεται φρέσκο από μια φάρμα της Ουαλίας, πριν το ενισχύσετε με ό,τι γαρνιτούρα σάς κάνει κέφι. Εμείς επιλέξαμε γεύση μύρτιλλο με πουρέ φρέσκων φρούτων. Εντάξει, πασπαλίσαμε και με λίγη τρούφα!

Τιμή: από €2

Κύπρου 51, Γλυφάδα

Αθήνα, Κολωνάκι
White - Με οικολογική συνείδηση

Το νέο εγχείρημα των ζαχαροπλαστείων Fresh κάνει πάταγο στο επιλεκτικό κοινό του Κολωνακίου, που όλο και κάποια αφορμή βρίσκει για μια στάση δροσιάς στον πάγκο του. Εδώ έχουν καταλάβει πόσο εύκολα βαριόμαστε, γι’ αυτό, εκτός από τις μόνιμες γιαουρτογεύσεις (απλό, σοκολάτα, μάνγκο), έχουν και μία guest star κάθε βδομάδα. Δίνουν και έτοιμες, μελετημένες προτάσεις για όσους μπλέκονται ανάμεσα στα toppings φρέσκων φρούτων, ξηρών καρπών, γλυκών του κουταλιού, ακόμα και λαχανικών. Δευτέρα-Τρίτη έχουν την τιμητική τους οι αντιοξειδωτικές προτάσεις, Τετάρτη-Πέμπτη ανεβαίνουμε με ενεργειακές προτάσεις, ενώ το ΠΣΚ είναι, χωρίς αμφιβολία, οι happy days. Απολαύστε το στο σωστό σημείο για χάζι, δηλαδή, ακριβώς απ’ έξω, και μην ξεχάσετε να ανταποκριθείτε στα έξυπνα καλέσματα των κάδων ανακύκλωσης που «λιγουρεύονται» το κύπελλο, το κουταλάκι και τη χαρτοπετσέτα σας.

Τιμή: από €2,50

Λουκιανού 21, Κολωνάκι

Θεσσαλονίκη
Yοgurtlandia - Αγνό, παραδοσιακό

Ακόμα και η συμπρωτεύουσα, ο παράδεισος των γλυκών, έδωσε χώρο από τα παραδοσιακά σιροπιαστά, τα καζάν ντιπί και τα τσουρέκια, στους παγωμένους γιαουρτο-πειρασμούς. Εδώ η Yogurtlandia, κυριολεκτικά, είναι ο πεζόδρομος Κομνηνών της Καλαμαριάς, όπου το κυπελλάκι, λαχταριστό, υγιεινό, με χαμηλά λιπαρά και μόνο 90 θερμίδες ανά 100 γρ., σερβίρεται ακόμα και χωρίς λακτόζη. Τα toppings είναι 50-60(!), οπότε θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε. Το frozen yogurt, όμως, είναι ένα και παράγεται από αγνό ελληνικό γιαούρτι, χωρίς προσθήκη αρωματικών. Η συνέχεια των δροσερών ιστοριών της Yogurlandia ήδη δόθηκε στα Χανιά, ενώ το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί σύντομα στη Χαλκιδική.

Tιμή: από €2 και €1 για το topping

Κομνηνών 80, Καλαμαριά

Δασκαλογιάννη 35, Χανιά

Ζέτα Τσακούμη & Κωνσταντίνα Κώστα
www.pinkgirlnotes.blogspot.com