Καλαμαράκια γιουβέτσι

01.07.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30- 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1.300 γρ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
  • 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μέτρια πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τη δάφνη και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ενάμισι ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το κριθαράκι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τον άνηθο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε αν χρειάζεται και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι το κριθαράκι να κρατάει (al dente).

TipS: Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι πάντα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία -και ποτέ στον φούρνο. Τις σταφίδες τις μουσκεύουμε σε λευκό κρασί για 30 λεπτά πριν τις προσθέσουμε στο φαγητό.