Ηλιόλουστο κοτόπουλο αλά Pandespani

06.02.2014
Κάθε που ο ήλιος γίνεται καταφύγιο της διάθεσης κι οι μέρες διαθλούν το άγχος στις αχτίδες του, η γεύση παλινδρομεί σε φωτεινά πιάτα και ορέγεται την περίεργη σύνθετη γλύκα των αλμυρών. Μέχρι οι κάμερες να εξοπλιστούν με θερμόμετρο που να διορθώνει τις εποχές, οι αλκυονίδες στο καταχείμωνο δεν διαφέρουν φωτογραφικά απ' τις μέρες που ροδοψήνεται κανείς στις καλοκαιρινές ξαπλώστρες. Τα τερτίπια της γεύσης ένα βήμα μετά απ' αυτά της όρασης και της όσφρησης, χαριεντίζονται με τα χρωματιστά υλικά και ανεβαίνουν γρήγορα στο τραπέζι σαν βιαστική έκπληξη. Το κοτόπουλο με τις πολύχρωμες γλυκιές πιπεριές είναι μια συνταγή-παρένθεση στο χειμώνα, για τις φορές που φυσάει όστρια (και γαρμπής) και βάζει απ' το ανοιχτό παράθυρο τη μυρωδάτη γλύκα του μεσογειακού νότου στο σπίτι. Τις ζεστές εποχές είναι ένας κεφάτος εύκολος τρόπος για να ανανεώνεται το μαγείρεμα ενός πουλερικού που σπάνια στην καθημερινότητα κάνει απιστία στις πατάτες.

Ελαφρύ πιάτο με νόστιμη σάλτσα που απαντάται με διάφορους τρόπους σ' όλες σχεδόν τις νότιες κουζίνες των χωρών της Μεσογείου. Μπορείτε να παίξετε με τις πιπεριές και τα χρώματα ή το κόψιμό τους. Η προαιρετική πρέζα σπόρων καυτερής πιπεριάς λειτουργεί ωραία, συμπληρώνοντας τις γευστικές εντάσεις, γι' αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσουν τα ελαφρώς πικάντικα.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και 45 περίπου το μαγείρεμα. Εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής περί το 1,5 κιλό φάρμας Μπράλου, πλυμένο και κομμένο σε μερίδες
3 μεγάλες χρωματιστές πιπεριές σε επιμήκη κομμάτια 0,7-1 εκατ.
1/2 πράσινη πιπεριά σε κύβους μικρούς 0,5 εκατ.
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 ντομάτες σε κύβους
100 ml λευκό κρασί ξηρό
αλάτι ( περ. 1 κ.σ. κοφτή), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φυλλαράκια βασιλικού για το σερβίρισμα

Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το στεγώνετε και αφαιρείτε τα παραπανίσια λίπη (αν υπάρχουν) και κομμάτια του δέρματος που κρέμονται.

Σε φαρδύ σκεύος (βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα) ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά) και σοτάρετε τα κρεμμύδια να μαραθούν χωρίς ν' αλλάξουν χρώμα. Τα βγάζετε σε μπολ.

Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανεβάζετε τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή) και μόλις κάψει, βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα ροδίζετε απ' όλες τις μεριές (8 λεπτά).

Σημείωση: Κάντε αυτή τη διαδικασία σε δυο δόσεις, αν η επιφάνεια του σκεύους είναι μικρότερη.


Προσθέτετε στο κοτόπουλο, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Γυρίζετε 1-2 φορές και τα σβήνετε με το κρασί, το οποίο αφήνετε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Βάζετε τις πιπεριές σε λωρίδες (όχι τους κύβους της πράσινης), ανακατεύετε και στη συνέχεια τις ντομάτες, το μπούκοβο (αν το χρησιμοποιήσετε) αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 30 λεπτά. 10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τα κυβάκια της πράσινης πιπεριάς.

Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.

Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα ή πιατέλα (ανάλογα και με την εποχή), με ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.