Σουπιές στιφάδο

03.04.2015
Μια σειρά με νηστίσιμες κρητικές συνταγές για παραδοσιακά και εκλεκτά μεζεδάκια. Από τις σουπιές στιφάδο, στις ανοιξιάτικες τηγανητές μαραθόπιτες και την πολύ σπάνια χοχλιδόπιτα με μυρωδικά.

Υλικά για 8 άτομα

  • 500 γρ. σουπιές καθαρισμένες
  • 500 γρ. κρεμμύδια σε φέτες
  • 250 γρ. ντοματάκια ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 20 ml ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Eκτέλεση
Pίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον άνηθο και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο.

Tip: Mπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σουπιές με καλαμαράκια. Στην περίπτωση αυτή, αντί για ξίδι θα χρησιμοποιήσουμε λευκό ξηρό κρασί.

Επιμέλεια: Ηλίας Φουντούλης