Μαραθόπιτα τηγανιού

31.03.2015
Μια σειρά με νηστίσιμες κρητικές συνταγές για παραδοσιακά και εκλεκτά μεζεδάκια. Από τις σουπιές στιφάδο, στις ανοιξιάτικες τηγανητές μαραθόπιτες και την πολύ σπάνια χοχλιδόπιτα με μυρωδικά.

Υλικά για 2 άτομα

  • 250 γρ. μάραθα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ρακή
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Eκτέλεση
Σοτάρουμε τα μάραθα και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για πέντε λεπτά. Ρίχνουμε ½ ποτήρι χλιαρό νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες μεγέθους μεγάλου καρυδιού. Ανοίγουμε στην παλάμη μας την κάθε μπαλίτσα ζύμης, παίρνουμε μία κοφτή κουταλιά σούπας από το μείγμα μάραθου και τη γεμίζουμε. Κλείνουμε γύρω γύρω τη γέμιση, βάζουμε το πιτάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας και το πατάμε απαλά με την παλάμη. Αλείφουμε το τηγάνι με ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα πιτάκια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Tip: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά

Επιμέλεια: Ηλίας Φουντούλης