6 επικίνδυνα λάθη που κάνεις στην κουζίνα

07.10.2016
Όλοι γνωρίζουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένει κανείς τα χέρια του κατά την προετοιμασία του φαγητού αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη λάθη που μπορεί να κάνεις χωρίς καν να το γνωρίζεις.

1. Χρησιμοποιείς την ίδια σανίδα κοπής

Η καθαριότητα της σανίδας κοπής δεν είναι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη. Φρόντιζε να καθαρίζεις σωστά τη σανίδα σου μετά από κάθε χρήση με ζεστό νεράκι και σαπουνάδα, ακόμη κι αν έχεις κι άλλα υλικά για τεμάχισμα. Επίσης, καλό είναι να έχεις δύο σανίδες: μια για λαχανικά, ψωμί και φρούτα και μια για κρέατα και θαλασσινά.

2. Ξεπλένεις το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα πριν το μαγειρέψεις

Είναι ένα από τα συνηθέστερα λάθη κι αυτό γιατί στην περίπτωση των πουλερικών παραμονεύει η σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια. Πλένοντας το κοτόπουλο μπορεί να μολυνθούν τα χέρια σου αλλά και ο νιπτήρας και οι επιφάνειες της κουζίνας, οδηγώντας σε τροφική δηλητηρίαση.

3. Δεν βάζεις στο ψυγείο τα κομμένα λαχανικά

Μόλις κόψεις οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό η διαδικασία αλοίωσης επιταχύνεται. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως αν κόψεις ένα μήλο, ανανά, πεπόνι, καρπούζι ανάλογα με την εποχή από εκεί και μετά αν θέλεις να διατηρηθεί και την επόμενη ημέρα το βάζεις στο ψυγείο: κανόνας απαράβατος.

4. Δεν καταψύχεις σωστά το φαγητό

Τα καταψυγμένα τρόφιμα θα πρέπει να είναι καλά αποθηκευμένα μέσα σε δοχεία αεροστεγώς κλεισμένα για να μην αλλοιωθεί η υφή και η γεύση τους. Επίσης, κάθε φορά που παγώνεις τρόφιμα σε ένα δοχείο, άφηνε λίγο κενό χώρο ειδικά αν πρόκειται για σούπα καθώς τα υγρά διογκώνονται όταν παγώνουν.

5. Δε χρησιμοποιείς θερμόμετρο φαγητού

Ένας καλός μάγειρας μπορεί να καταλάβει πότε το κρέας είναι έτοιμο από τη μυρωδιά ή το χρώμα του. Επειδή όμως δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες μάγειρες, καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής για να είμαστε πάντα σίγουροι πωε το κρεατάκι έχει ψηθεί σωστά κι είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Επίσης, να θυμάσαι πάντα να πλένεις καλά το θερμόμετρο μετά από κάθε χρήση.

6. Αφήνεις το φαγητό στο μπουφέ να κάθεται εκεί για ώρες

Την επόμενη φορά που θα διοργανώσεις πάρτι με μπουφέ να έχεις κατά νου πως κανένα φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιήσεις μικρά μπολάκια και να βγάζεις με δόσεις τα φαγητά από το ψυγείο παρά να διακινδυνέψεις και κάποιος καλεσμένος σου να πάθει τροφική δηλητηρίαση.