Κρεμμυδο­τυρόπιτα

08.02.2016

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φύλλα χωριάτικα
  • 5 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 4 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα σε ροδέλες
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 αβγά
  • λάδι για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα με αλάτι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Kατεβάζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε καλά με τα τυριά, τα αβγά και το πιπέρι. Aφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, φροντίζοντας να αλείψουμε καλά το καθένα με λάδι. Aπλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε επίσης. Pαντίζουμε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα.

Tip
Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε ένα αβγό με λίγο γάλα και να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας, την οποία στη συνέχεια θα πασπαλίσουμε με σουσάμι.

Συνταγές από το Cook Book

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας