Τάρτα Μαργαρίτα αλά Pandespani: Το κοκτέιλ γίνεται γλυκό!

10.09.2016
Ηιδέα για την τάρτα μαργαρίτα γεννιέται ένα ζεστό σούρουπο Κυριακής, από αυτά τα καλοκαιρινά που κοιτάς τον ανεμιστήρα με άλλο μάτι και καταλαβαίνεις πόσο πολύ τον αγαπάς και πόσο ευγνώμων είσαι απέναντί του. Εκείνο το απόγευμα λοιπόν, προκύπτει ένα μεγάλο δίλημμα στον ουρανίσκο μου, που αμφιταλαντευόταν τι να επιλέξει: ένα δροσερό γλυκό, τύπου παγωτό για τις υπογλυκαιμίες ή ένα ποτήρι παγωμένο κοκτέιλ, στοχευμένο καθαρά στην υψηλή θερμοκρασία; Μετά από ολιγόλεπτη σκέψη και διάθεση για δημιουργία, η κατάληξη μία -γιατί όχι και τα δύο; Ένας συνδυασμός, ένα πάντρεμα απόλυτα ταιριαστό, με αίσιο τέλος, χωρίς διαζύγια και διαμάχες για την κηδεμονία των παιδιών.

Ποιό κοκτέιλ, όμως; και σε ποια μορφή επιδορπίου;

Ξεκινώντας από τα βασικά, σκέφτομαι ποιο αγαπημένο μου αλκοολούχο ποτό θα με έβγαζε ασπροπρόσωπη σε δοκιμασία γλυκού. Η απάντηση; Τεκίλα. Η σαγηνευτική μεξικανή “βασίλισσα” των ποτών, που μαζί με το Cointreau, το λάιμ και το αλάτι, αποτελούν το πλέον κλασικό και αγαπημένο κοκτέιλ, τη μαργαρίτα!

Αφού βρήκαμε λοιπόν το ποτό μας, προχωράμε στο δεύτερο βήμα. Τι γλυκό; Κάποιο ελαφρύ σίγουρα, χωρίς να λιγώνει, με άρωμα και καθαρή γεύση -άλλωστε πρέπει να είναι σε τέλεια αρμονία με το δροσερό κοκτέιλ. Μια λευκή βελούδινη κρέμα θα ήταν η ιδανική επιλογή, πάνω σε μια βουτυρένια τραγανή βάση, ναι, μια pâte sucrée, η γλυκιά ζύμη που τα θρυμματισμένα κομμάτια της θα γίνονται ένα με την απαλή κρέμα στην αγκαλιά του κουταλιού. Έκλεισε έτσι, το κοκτέιλ μαργαρίτα, όπως είναι, χωρίς παραλλαγές, να μετατραπεί σε μια λαχταριστή τάρτα, που θα σερβιριζόταν άνετα στα πιο ιν μπαράκια της πόλης. Μοναδικό tip, αντί για καλαμάκι θα χρειαστείτε κουτάλι!

Τequila!

Ομολογουμένως, η τεκίλα ακούγεται, αρκετά… Κάνει αισθητή την παρουσία της βροντοφωνάζοντας “αυτό το γλυκό μου ανήκει”. Κι αυτό ήταν το ζητούμενο άλλωστε από την αρχή. Να της παραδοθεί ο απόλυτος έλεγχος για να ικανοποιήσει δύο επιθυμίες σε μία.

Παρ’ όλα αυτά, εάν δεν είστε φαν της τεκίλας ή γενικότερα του έντονου αλκοόλ στα γλυκά, αλλά θέλετε να δοκιμάσετε την τάρτα μαργαρίτα, μπορείτε απλώς να μειώσετε στο μισό την ποσότητα των ποτών. Έτσι, η γεύση θα γίνει πολύ πιο ήπια και η αίσθηση πιο alcohol-free. Εάν πάλι παραλείψετε το αλκοόλ εντελώς, δεν θα είναι μαργαρίτα, αλλά μια ωραία τάρτα λάιμ.

Τολμήστε το όμως, φορέστε τα σομπρέρο σας και μετά τη σιέστα, γρήγορα στην συνταγή!

Τάρτα μαργαρίτα – η συνταγή

Προετοιμασία: 1 – 1 ½ ώρα (συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που μένει η ζύμη στο ψυγείο και το ψήσιμο της βάσης) συν 2-3 ώρες παραμονής στην ψύξη, όντας η τάρτα μαργαρίτα ήδη τελειωμένη. Μπορείτε να κάνετε την ζύμη πολύ νωρίτερα ή και την προηγουμένη και να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι την στιγμή που θα συνεχίσετε. Παρότι το καλύτερο γι’ αυτές τις τάρτες (βλ. και τάρτα λεμονιού) είναι να ψηθούν την ίδια μέρα που θα σερβιριστούν (3-4 ώρες πριν), εμείς την δοκιμάσαμε και την επομένη και ήταν μια χαρά. Σχετικά εύκολη συνταγή και μέτρια γρήγορη, με έντονη προσμονή. Το αποτέλεσμα δικαιώνει κάθε δευτερόλεπτο!

Υλικά (για μια φόρμα 26 εκατ.)
για την βάση
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. άχνη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
2-4 κ.σ. νερό
3-4 σταγόνες άρωμα βανίλιας
ξύσμα από 1 λάιμ
20 -25 γραμ. βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

για την κρέμα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.)
1 πακέτο κρέμα γάλακτος (330 γρ) – όλα τα λιπαρά
2 σφηνάκια τεκίλα (60 ml)
1½ σφηνάκι Cointreau (45 ml)
60 ml χυμός και ξύσμα από 1-2 λάιμ
5 φύλλα ζελατίνης

για το σερβίρισμα
2-3 έξτρα λάιμ και
ζάχαρη κρυσταλλική

Ετοιμάζετε την βάση: Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε με σπάτουλα την άχνη με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια σφιχτή κρέμα. Ρίχνετε το αλάτι, σιγά-σιγά το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το χέρι, μέχρι να έχετε μια ζύμη που να τρίβεται. Προσθέτετε το αυγό, τη βανίλια, το νερό (1-2 κ.σ. στην αρχή, όχι όλο) και το ξύσμα, και ζυμώνετε γρήγορα για 2-3 λεπτά, ώστε να έχετε μια ζύμη ομοιογενή. Την μεταφέρετε σε αλευρωμένο πάγκο, πλάθετε έναν χοντρό δίσκο (βλ.φωτό), τον τυλίγετε με μεμβράνη και τον τοποθετείτε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Σημείωση: Μπορείτε να κάνετε μέχρι αυτό το στάδιο την προηγούμενη μέρα ή και 2 μέρες πριν. Αφήστε την ζύμη 5-10 να ξεκουραστεί, όταν την βγάλετε και πριν συνεχίσετε.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C και αλείφετε την φόρμα για τάρτες με βούτυρο.

Ψήνετε την βάση για την τάρτα μαργαρίτα: Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγετε με τον πλάστη σε 1 φύλλο περί τα 4 χιλιοστά και μέγεθος 3 εκατ. μεγαλύτερο από την φόρμα. Ρολάρετε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και την ξεδιπλώνετε προσεχτικά στην βουτυρωμένη φόρμα (βλ. φωτό). Πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα να εφαρμόσει στις γωνίες και με ένα μαχαίρι ισιώνετε περιμετρικά.

Σκεπάζετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο και ρίχνετε πάνω κάποιο βάρος, π.χ. φασόλια ή ρύζι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς C για 20 λεπτά (στα 10 λεπτά κάνετε μια περιστροφή τη φόρμα). Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο με τα φασόλια/ρύζι και ψήνετε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι μόλις η ζύμη να πάρει ένα ροδαλό χρώμα. Βγάζετε απ’ τον φούρνο και μεταφέρερε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.

Σημείωση 1: Όταν αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο με το βάρος που έχετε βάλει, εάν η ζύμη έχει φουσκώματα, τρυπήστε την σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι για να φύγει ο αέρας και συνεχίστε κανονικά το ψήσιμο.
Σημείωση 2: Μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια της ζύμης με ένα χτυπημένο ασπράδι αυγού και να την ψήσετε κατευθείαν χωρίς αλουμινόχαρτο. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζετε την επιφάνειά της και γίνεται πιο τραγανή.

Ετοιμάζετε την κρέμα: Σε μικρό μπολ με κρύο νερό βάζετε να μουλιάσουν τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά.

Σε ποτήρι ανακατεύετε την τεκίλα με το Cointreau και τον χυμό λάιμ (60 ml) και αδειάζετε το μισό κοκτέιλ σε κατσαρολάκι. Το βάζετε να ζεσταθεί (όχι να βράσει) και προσθέτετε τα φύλλα της ζελατίνης, αφού τα στύψετε. Ανακατεύετε να διαλυθούν, αποσύρετε και ρίχνετε το υπόλοιπο κοκτέιλ. Κρατάτε χωριστά.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ, αν χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός) χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να στέκεται -σαντιγί. Ρίχνετε σιγά-σιγά το ζαχαρούχο γάλα και έπειτα το κοκτέιλ. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνετε το ξύσμα και ανακατεύετε με σπάτουλα.

Κάνετε την τάρτα μαργαρίτα: Βγάζετε την βάση σε πιατέλα και ρίχνετε την κρέμα. Για στόλισμα, πασπαλίζετε με ξύσμα ή/και φλούδες λάιμ. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Σημείωση: Μπορείτε να την βάλετε -όπως εμείς- σε μια μεγαλύτερη πιατέλα και να στολίσετε τα κενά με ροδέλες λάιμ. Αν θέλετε το εφέ του αλατιού που το κοκτέιλ μαργαρίτα έχει στο ποτήρι, αλείψτε την περίμετρο της πιατέλας με λάιμ και αναποδογυρίστε την σε πιάτο που έχετε βάλει ζάχαρη κρυσταλλική, ώστε η ζάχαρη να κολλήσει.

Σερβίρισμα: H τάρτα μαργαρίτα σερβίρεται παγωμένη. Κόψτε ένα γενναιόδωρο κομμάτι, αφού δεν υπάρχει φόβος για αλκοτέστ και συνοδέψτε το με ένα σφηνάκι τεκίλα. Salud!

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.