Τάρτα με βερίκοκα

30.07.2009
Ασυνήθιστη και πολύ νόστιμη!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. νερό παγωμένο
  • αλέυρι για τον πάγκο

Για τη γέμιση:

  • 10 φρέσκα βερίκοκα
  • 1/4 φλιτζ. ζάχαρη μαύρη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές λικέρ τεντούρα
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές βιτάμ για το ταψί

Για το γλασάρισμα:

  • 1 αβγό
  • 1 κουταλιά νερό
  • ζάχαρη άχνη
  • χυμό από τα βερίκοκα

Τι κάνουμε:
Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βιτάμ. Αφού ανακατέψουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου γίνουν μια ομοιογενής, αρκετά μαλακή, αλλά όχι υγρή, ζύμη.

Αφού τη ζυμώσουμε καλά, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.

Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού, την τεντούρα, τη βανίλια, την κανέλλα και το αλάτι.

Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο, επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Κατόπιν βάζουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψάκι αλειμμένο με το βιτάμ και με μια τρυπητή κουτάλα, στρώνουμε στο ταψί τα βερίκοκα, προσέχοντας να μείνει ένα κενό, περίπου 5 εκατοστών γύρω γύρω από την άκρη του ταψιού και στη συνέχεια γυρίζουμε προς το κέντρο τις άκρες του φύλλου (βλ. φωτό).

Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ το αβγό μαζί με το νερό, αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τάρτας και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε με τον χυμό από τα βερίκοκα, που έχουμε κρατήσει, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βερίκοκα με ροδάκινα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.