Γεμιστά

28.05.2009
Καλοκαιρινό και γεμάτο βιταμίνες!

Τι έχουμε:

  • 5 ντομάτες
  • 5 πιπεριές πράσινες
  • 4 πατάτες
  • 20 κουταλιές ρύζι
  • 4 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 3 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, βγάζουμε το κοτσάνι από τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε οριζοντίως το πάνω μέρος, προσέχοντας να μη μας ανοίξει τελείως.

Με ένα κουταλάκι βγάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες, την τρίβουμε στον τρίφτη και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Ανοίγουμε τις πιπεριές με τον ίδιο τρόπο και βγάζουμε τα σπόρια τους.

Αναποδογυρίζουμε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους, τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με τη ζάχαρη και τη φρυγανιά και τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βιτάμ και μόλις λιώσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε και τα σοτάρουμε έως ότου χρυσίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνουμε να βράσουν, έως ότου σωθούν τα υγρά και μετά προσθέτουμε το ρύζι, 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια κουτάλα ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό πλυμένο και ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, προσέχοντας η γέμιση να φτάνει λίγο παραπάνω από τη μέση της κάθε ντομάτας και πιπεριάς. Μόλις τις γεμίσουμε όλες, τις σκεπάζουμε με το καπάκι τους, προσθέτουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό και το λάδι ελιάς.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά, φροντίζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα να περιχύνουμε τα γεμιστά με το λάδι από το ταψί.

Σερβίρουμε τα γεμιστά, περιχυμένα με το λάδι τους.

Συμβουλή
Διαλέγουμε ντομάτες αρκετά ώριμες, στρόγγυλες και ίδιου μεγέθους.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό, Ροδίτη.