Σοκολατόπαστα

10.09.2009
Για να εντυπωσιάσουμε σε γιορτές και γενέθλια!

Τι έχουμε:

Για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. γάλα ζεστό
  • 3 αβγά
  • 40 γραμ. κακάο
  • 1 κουταλιά μπέικιν-πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτηράκι λικέρ φράουλα (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές βιτάμ για το άλειμμα

Για την κρέμα:

  • 2 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αβγών
  • 2 κουταλιές κορν-φλάουερ
  • 2 κουταλιές βιτάμ
  • 20 γραμ. σοκολάτα λιωμένη
  • 200 γραμ. φράουλες ψιλοκομμένες
  • 1 βανίλια
  • λίγο αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 1/2 κιλό κουβερτούρα
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 2 κουταλιές βιτάμ

Για το γαρνίρισμα:

  • 200 γραμ. φράουλες
  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ

Τι κάνουμε:
Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι:

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το αναδευτήρι, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη βανίλια, ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα, μετά ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 170οC, αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα αλειμμένη με το βιτάμ και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζόντια σε τρεις ίσες σε πάχος φέτες.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν-φλάουερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε, με ένα αναδευτήρι, τους κρόκους των αβγών μαζί με 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα και κατόπιν τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του αλευριού. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και μόλις κάψει, το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι, βάζουμε το μπολ σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα δέσει και γίνει κρέμα. Μόλις η κρέμα δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βιτάμ και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Λίγο πριν κρυώσει, τη χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη, ρίχνουμε στη μισή τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Φορμάρουμε την τούρτα, βάζοντας σε μια στρογγυλή πιατέλα τη μία φέτα από το παντεσπάνι. Στρώνουμε από πάνω τη λευκή κρέμα και απλώνουμε επάνω από την κρέμα τις ψιλοκομμένες φράουλες. Κατόπιν, στρώνουμε τη δεύτερη φέτα από το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας. Κάνουμε το ίδιο για την τρίτη φέτα από το παντεσπάνι και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για να παγώσει. Για να ετοιμάσουμε το γλάσο της σοκολάτας, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα μαζί με το γάλα, το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Βγάζουμε την παγωμένη τούρτα από το ψυγείο και την περιχύνουμε με το γλάσο, προσέχοντας να καλυφθεί παντού. Κατόπιν πασπαλίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με φιλέ αμύγδαλο και γαρνίρουμε την επιφάνειά της με ολόκληρες φράουλες.

Συμβουλή
Αν θέλουμε να γίνει πιο μαλακό το παντεσπάνι, το ραντίζουμε με λικέρ φράουλας.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.