Γευστικός πειρασμός

28.05.2009
Τι καλύτερο αυτή την εποχή από ένα ζουμερό ροδάκινο, ένα βερίκοκο ή μια χούφτα τραγανά κεράσια; Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτόν τονπειρασμό. Και γιατί άλλωστε...

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μεσογειακή Πυραμίδα, στην οποία τα φρούτα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί πρότυπο διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς αυτοί οι πολύτιμοι καρποί της φύσης είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον, τα σάκχαρά τους παρέχουν στον οργανισμό άμεση ενέργεια, την οποία έχει ανάγκη για τη σωστή σωματική και πνευματική λειτουργία του, ενώ τα ολόκληρα φρούτα και οι χυμοί τους αποτελούν σημαντικό μέσο ενυδάτωσης και μας παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία.

Διατροφική αξία

Βερίκοκα: Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις του αναπνευστικού. Διατηρούν υγιές το νευρικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων.

Μπανάνα: Βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες.

Κεράσια: Ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ακιτινίδιο: Κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία. Η περιεκτικότητα της βιταμίνης C στο ακτινίδιο είναι περισσότερη από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Ροδάκινο: Ενυδατικό και με πολλές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Νεκταρίνια: Νάτριο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α, ασβέστιο.

? Πεπόνι: Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, σύμπλεγμα πολλών βιταμινών, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος.

Ποιοι να τα αποφεύγουν
Στο πλαίσιο ενός σωστού διαιτολογίου τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως χολή και διαβήτη.

Κάνουν καλό...
Για να μη χάνουν τις πολύτιμες βιταμίνες που περιέχονται στη φλούδα, μπορούμε προτού να τα καταναλώσουμε να τα πλύνουμε με λίγο απορρυπαντικό. Το κλισέ ότι «τα μικρά σε μέγεθος φρούτα δεν περιέχουν ορμόνες» δεν ισχύει πάντα, αφού συχνά οι παραγωγοί κόβουν τους καρπούς όταν δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και είναι μικροί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ