Ψητές μαριναρισμένες ντομάτες

03.07.2009
Μια υπέροχη ζεστή σαλάτα!

Τι έχουμε:

  • 4-5 ντομάτες μεγάλες
  • 2 κουταλιές βιτάμ
  • 1 λαδόκολλα

Για τη μαρινάρα:

  • 6 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 4 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • μοσχοκάρυδο στη μύτη από το κουταλάκι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γαρνίρισμα:

  • φρέσκια ρίγανη

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 2-3 ώρες, γυρισμένες προς τα κάτω για να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε ένα τηγάνι γκριλ, λιώνουμε το βιτάμ και κατόπιν βάζουμε τις ντομάτες, με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω και τις αφήνουμε να σοταρισθούν για 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη μαρινάρα:

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το λάδι, το μπαλσάμικο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Στρώνουμε σε ένα μικρό ταψί μια λαδόκολλα, βάζουμε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, τις περιχύνουμε με τη μαρινάρα και τις αφήνουμε να μαριναριστούν, για περίπου 2 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ψήνουμε τις ντομάτες στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστούν.

Σερβίρουμε τις μαριναρισμένες ντομάτες με το λάδι τους και πασπαλισμένες με φρέσκια ρίγανη.

Συμβουλή

Αν δεν έχουμε φρέσκια ρίγανη, μπορούμε να πασπαλίσουμε τις ντομάτες με αποξηραμένη.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Merlot.