Όσο μπούκο

25.06.2009
Εως το κόκαλο η νοστιμιά!

Τι έχουμε:

  • 6 κομμάτια από το κότσι μοσχαριού, 2 πόντους χονδρό
  • 1/2 κιλό ντοματάκια φρέσκα
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτα
  • 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 κλωναράκια σέλινο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 1 ποτήρι κρασί γλυκό
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά δενδρολίβανο
  • 1/2 κουταλάκι ξηρά μυρωδικά
  • αλάτι, πιπέρι

Για την γκρεμολάτα:

  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 αντσούγια (προαιρετικά)

Τι κάνουμε:

  • Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα στραγγίζουμε και τα αλευρώνουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό λάδι και το μισό βιτάμ και τα σοτάρουμε και από τις δυο μεριές, έως ότου ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και αφήνουμε να σιγοβράσουν, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και να σωθούν τα υγρά. Κατόπιν βάζουμε τα κομμάτια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο σκεπάζουμε, για να διατηρηθούν ζεστά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Στο τηγάνι που σοτάραμε το κρέας, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και το βιτάμ και σοτάρουμε τα καρότα, κομμένα σε ροδέλες, το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε για 3-4 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, το δενδρολίβανο, τα μυρωδικά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και βράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά περίπου. Μόλις δέσει η σάλτσα, ξεσπεπάζουμε το σκεύος με το κρέας, το περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για μιάμιση ώρα περίπου, έως ότου το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γκρεμολάτα:

  • Βάζουμε στο μπλέντερ ή χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, την αντσούγια, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
  • Όταν το κρέας ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε το κάθε κομμάτι του, επάνω σε μια στρώση από ριζότο και περιχυμένο με μια κουταλιά από την γκρεμολάτα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλή
Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στη Βενετία, δοκιμάστε το αυθεντικό όσο μπούκο.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Μαντηλαριά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ