Κόκτειλ με τσάι (Tea coctails)

06.04.2011

Το τσάι διεισδύει παγωμένο στα άδυτα του cocktail και δημιουργεί μια νέα εποχή, που είναι εξαιρετικά δροσιστική, τονωτική και ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία.

Oσμίστηκα μια τάση όταν κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου διαγωνισμού για τον καλύτερο bartender, αρκετοί από τους υποψηφίους χρησιμοποίησαν τσάι για την παρασκευή των cocktails αντί για νερό. Εκχύλιση, εμποτισμός και το αποτέλεσμα άκρως ενδιαφέρον. Το έψαξα και διαπίστωσα μια σχετική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί.

Κατ' αρχάς, ο Μιχάλης Μένεγος του πάλαι ποτέ Bar Guru Bar, που αυτή την εποχή βρίσκεται στην Αβάνα ως brand ambassador του Havana Club, εδώ και 3-4 χρόνια χρησιμοποιούσε τσάι του βουνού και άλλα βότανα για να δίνει μεγαλύτερη φινέτσα και χαρακτήρα στα cocktails του. Δεν είναι τυχαίο που στην αμερικανική αγορά ήδη κυκλοφορεί το ZEN Green Tea Liqueur, ένα μοναδικό ποτό φτιαγμένο από φύλλα γιαπωνέζικου πράσινου τσαγιού που πίνεται και σκέτο με πάγο, αλλά αποτελεί και ιδανική βάση για cocktail. Ταυτόχρονα ο James Labe, ο πρώτος sommelier τσαγιού στη χώρα έχει φτιάξει μια σειρά από cocktails με τσάι για τις λίστες των μπαρ των W Hotels και των Taj στην Ινδία. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο συνδυασμός τσαγιού με το αλκοόλ δίνει μια αναζωογονητική και άκρως δροσιστική εμπειρία. Και προσθέτει: «Το αλκοόλ για πολλά χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ευζωία και το fine dining. Πλέον, το τσάι έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στα cocktails και αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή». Ταυτόχρονα η χρήση του τσαγιού προσδίδει και «υγιεινές» ιδιότητες στο ποτό: Κάνει καλό στην καρδιά, κατεβάζει τη χοληστερίνη, είναι αντιοξειδωτικό και αδυνατίζει. Οπως, μάλιστα, υποστηρίζει η Cynthia Gold, σομελιέ τσαγιού στο Swan’s Cafe του Boston Park Plaza Hotel, αυτά τα ποτά έχουν μια ισορροπία. Ηρεμούν με το αλκοόλ, δίνουν ενεργητικότητα με την καφεΐνη, ενώ περιέχουν και αντιοξειδωτικά. Ο πιο απλός τρόπος παρασκευής ενός cocktail τσαγιού είναι να προσθέσεις αλκοόλ και άλλα συστατικά στο έτοιμο τσάι -κάπως έτσι γινόταν και το punch του 19ου αιώνα.

Παγάκια τσαγιού

Φτιάχνονται πολύ απλά και αναδεικνύουν τα cocktails τσαγιού που θα φτιάξετε. Ετοιμάστε το τσάι της αρεσκείας σας αλλά σε έντονη εκδοχή (δυνατό έγχυμα) για περισσότερη γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε και μέλι ή ζάχαρη αν θέλετε να είναι γλυκά. Σουρώστε το, αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε το σε παγοκυψέλες τις οποίες θα βάλετε στην κατάψυξη να παγώσουν.

Cocktails
Royal-Tea

  • 2 μέρη Beefeater Gin
  • 2 μέρη τσάι Earl Gray (που έχετε φτιάξει και στη συνέχεια παγώσει)
  • Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • Φλούδα από lime για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ρίξτε τα υλικά σε ένα ποτήρι old-fashioned και γεμίστε το με πάγο. Γαρνίρετε με τη φλούδα από το lime.

Λικέρ Earl Green

  • 450 ml βότκα καλής ποιότητας
  • 3 κουταλάκια του τσαγιού φύλλα Earl Green
  • 3/5 του φλιτζανιού σιρόπι

Εκτέλεση

Μουλιάστε τα φύλλα του τσαγιού μέσα στη βότκα για 20 ώρες (προσοχή όχι πάνω από 24 ώρες). Σουρώστε και προσθέστε το σιρόπι. Σερβίρετε παγωμένο σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο.

150 χρόνια γιορτάζει το Campari και με αφορμή αυτό δημιουργήθηκαν 3 συλλεκτικές φιάλες. Στην πρώτη απεικονίζεται το είδωλο μιας θεότητας. Στη δεύτερη μπορεί κανείς να διακρίνει μια αιθέρια ύπαρξη τυλιγμένη στα κόκκινα μαλλιά της. Στην τρίτη το Campari απεικονίζεται ως «μεθυστικό μαγικό ποτό» σε ένα πλέγμα χρωμάτων.

Από την Ντένη Καλλιβωκά