Sandwich

01.10.2010
Ιδανικά για κατανάλωση στο σπίτι, στο γραφείο ή στο σχολείο τα σάντουιτς αποτελούν εμπνευσμένες προτάσεις που θα αναβαθμίσουν όλα όσα πιστεύατε γι’ αυτά και θα πάρουν μια θέση στον κατάλογο με τις μεγάλες σας αδυναμίες.

Ιδανικά για κατανάλωση στο σπίτι, στο γραφείο ή στο σχολείο τα σάντουιτς αποτελούν εμπνευσμένες προτάσεις που θα αναβαθμίσουν όλα όσα πιστεύατε γι’ αυτά και θα πάρουν μια θέση στον κατάλογο με τις μεγάλες σας αδυναμίες.

Απο την Ελινα Τριμπου - Συνταγες: Μαιρη Μιχαλοπουλου

Φημολογείται ότι πρόκειται για την εφεύρεση κάποιου λόρδου, του Lord Sandwich, για να κεράσει τους καλεσμένους συμπαίκτες του σε μια παρτίδα πόκερ, του οποίου άλλωστε το όνο-μα δόθηκε στα αντίστοιχα «Νησιά Sandwich». Κάποιοι άλλοι πίστεψαν ότι το όνομά τους το οφείλουν στην απεγνωσμένη προσπάθεια των πεινασμένων φίλων κάποιου άλλου λόρδου ονόματι Itch, που ζητούσαν να φάνε ένα "σαν-του-Itch" καθαρά από ζήλια... Το γνωστό σε όλους μας πρόχειρο έδεσμα, εκτός από μια γρήγορη και εύκολη λύση για κολατσιό, μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ ή και πλήρες γεύμα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη για δημιουργίες πέρα από τις συνηθισμένες με το απλό ψωμί του τοστ, το ζαμπόν και το τυρί.

Με γαρίδες και αβοκάντο

ΥΛΙΚΑ (Για 4 άτομα) 800 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, 2 κουτ. σούπ. κάρι σε σκόνη, 20 γρ. τζίντζερ, 1 αβοκάντο (περίπου 350 γρ. σάρκας), 2 κουτ. σούπ. χυμός λεμονιού, 3 αβγά, 50 ml γάλα, 8 φέτες ψωμί του τοστ 200 γρ. σουσάμι, 8 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, λίγα φύλλα μαρούλι, αλάτι, ειδικά ξυλάκια για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βγάζετε από τις γαρίδες τα εντεράκια και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. 2. Πλένετε την πιπεριά και το μισό ματσάκι κόλιαντρο και τα χοντροκόβετε. 3. Τα βάζετε όλα στο μίξερ, προσθέτετε το κάρι και το αλάτι και κατόπιν πλάθετε 4 πλατιά μπιφτέκια σε παραλληλόγραμμο σχήμα. 4. Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρούς κύβους το τζίντζερ. 5. Πλένετε το αβοκάντο, το κόβετε στη μέση, βγάζετε το κουκούτσι και κρατάτε τη σάρκα. 6. Βάζετε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το τζίντζερ, αλάτι, το χυμό λεμονιού, τα ανακατεύετε μέχρι να γίνουν κρέμα και στη συνέχεια τα αποθηκεύετε σε αεροστεγές σκεύος. 7. Κόβετε σε λεπτές λωρίδες τα φύλλα του μαρουλιού αφού τα πλύνετε πρώτα. 8. Ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνετε τα μπιφτέκια γαρίδας για 2 λεπτά περίπου από κάθε μεριά. Στη συνέχεια τα διατηρείτε ζεστά στους 50ο στο φούρνο. 9. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αβγά με το γάλα, βουτάτε στο μείγμα τις φέτες του τοστ και κατόπιν τις πανάρετε με το σουσάμι. 10. Ψήνετε τις φέτες του τοστ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 11. Αλείφετε τις φέτες με την κρέμα αβοκάντο, προσθέτετε τα μπιφτέκια γαρίδας, το μαρούλι, το υπόλοιπο κόλιαντρο, τις ενώνετε με τα ειδικά ξυλάκια και σερβίρετε.

Λαγάνα με ρεβίθια, κάρι και τηγανητό αβγό

ΥΛΙΚΑ (Για 4 άτομα) 175 γρ. ρεβίθια κονσέρβα, 2 κόκκινα κρεμμύδια, 125 γρ. ντοματίνια, 3 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπ. απαλό κάρι, 1 κουτ. γλ. κύμινο, ½ κουτ. γλ. μαύρο πιπέρι σε σκόνη, ½ κουτ. γλ. σκόνη τσίλι, 2 κουτ. σούπ. χυμός λεμονιού, 4 φύλλα μέντα, ½ ματσάκι μαϊντανός, 200 γρ. γιαούρτι,1 λαγάνα, 4 αβγά, αλάτι, τα ντοματίνια, το χυμό λεμονιού, τη μέντα και το μαϊντανό και τα βράζετε για περίπου 6 λεπτά. Κόβετε τη λαγάνα σε 8 ισομερή κομμάτια και τα ψήνετε στο φούρνο. 8. Τηγανίζετε τα αβγά και τα αλατίζετε ελαφρώς. Αλείφετε τις φέτες της λαγάνας με το γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα με τα ρεβίθια, τα τηγανητά αβγά, σκεπάζετε με τις υπόλοιπες φέτες λαγάνας και σερβίρετε.

Τσιαπάτα με μοτσαρέλα και πιπεριά

ΥΛΙΚΑ ( Για 4 άτομα) 1 τσιαπάτα με ελιές, κόκκινες πιπεριές, 200 γρ. μοτσαρέλα, 1 κουτ. σούπ. εσάνς φινόκιο, 2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, 75 γρ. λιαστές ντομάτες, 1 κουτ. σούπ. δεντρολίβανο, 1 μεγάλο κολοκύθι, 4 φέτες προσούτο, λίγα φύλλα βασιλικός, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε στα 4 και τις ψήνετε για 8΄. Τις σκεπάζετε με μια βρεγμένη πετσέτα για 10΄ και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε. 2. Κόβετε τη μοτσαρέλα σε φέτες και τις μαρινάρετε με 0,5 ml εσάνς φινόκιο και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 30 ΄. 3. Βάζετε στο μπλέντερ τις λιαστές ντομάτες με 2 κουτ. σούπας από το λάδι τους, την υπόλοιπη εσάνς φινόκιου, το δεντρολίβανο και το αλάτι μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα. 4. Πλένετε το κολοκυθάκι και το κόβετε σε λεπτές, μακρόστενες φέτες. Στεγνώνετε τη μοτσαρέλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψήνετε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο τις πιπεριές και τις φέτες κολοκυθιού για 1΄ και αλατοπιπερώνετε. 6. Ψήνετε, χωρίς πρόσθετο λάδι, το προσούτο για να γίνει τραγανό. 7. Ανοίγετε την τσιαπάτα στη μέση, κατόπιν την κόβετε σε 8 κομμάτια και τα ψήνετε. Τα αλείφετε με την κρέμα ντομάτας, στρώνετε 4 φέτες πιπεριάς, κολοκυθιού, μοτσαρέλας και προσούτο, προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού, τα σκεπάζετε και σερβίρετε.

Με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ & τσορίθο

ΥΛΙΚΑ (Για 4 άτομα) 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 75 γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ, 40 γρ. τσορίθο (ισπανικό αλλαντικό), 1 κουτ. σούπ. ρίγανη, κουτ. σούπ. μουστάρδα, 2 κουτ. σούπ. πάπρικα, 125 γρ. μαγιονέζα, πιπέρι καγιέν, 2 κουτ. σούπ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο, 50 γρ. τσένταρ, 2 κόκκινα κρεμμύδια, 2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, 175 ml χυμός γκρέιπφρουτ, 200 γρ. ντοματίνια, 8 φέτες ψωμί μπαγκέτα, λίγα φύλλα σπανάκι ή μαρούλι, ψιλοκομμένα, αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα εσαλότ σε πολύ μικρούς κύβους. 2. Κόβετε το τσορίθο σε πολύ μικρά κομμάτια. 3. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, τη ρίγανη, τα κομμάτια του τσορίθο, τη μουστάρδα, το αλάτι και την πάπρικα, τα ανακατεύετε καλά και πλάθετε πλατιά μπιφτέκια. 4. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το πιπέρι καγιέν και το κόλιαντρο. 5. Τρίβετε το τυρί τσένταρ. 6. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Τις ψήνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, όπου αρχικά έχετε προσθέσει 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Σβήνετε με το χυμό γκρέιπφρουτ και αφήνετε να σιγοβράσουν. 7. Κόβετε τα ντοματίνια, τα προσθέτετε στο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 6 λεπτά. 8. Ψήνετε τις φέτες της μπαγκέτας στο φούρνο ή την τοστιέρα. 9. Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο ψήνετε τα μπιφτέκια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. 10. Αλείφετε με το μείγμα της μαγιονέζας μια φέτα μπαγκέτας, στρώνετε από πάνω τα μπιφτέκια, προσθέτετε το σπανάκι ή το μαρούλι, τις ροδέλες κρεμμυδιού, το τυρί τσένταρ, τα ντοματίνια, κλείνετε με μια άλλη φέτα και σερβίρετε.