Ταλιατέλες με μπρόκολο και γκοργκοντζόλα

14.03.2011

Αγαπημένο των Ιταλών

Υλικά:

  • 4-5 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας σπορέλαιο, π.χ. σησαμέλαιο
  • 1 μπρόκολο
  • 500 γραμμ. ταλιατέλες (προτιμότερο φρέσκες)

Για τη σάλτσα γκοργκοντζόλα:

  • 250 γραμμ. τυρί γκοργκοντζόλα (ή ροκφόρ ή μπλε τυρί)
  • 1 κούπα ζεστό γάλα

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο, κόβουμε τις κορυφές του μπρόκολου σε μπουκιές, τις σοτάρουμε έως 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Παράλληλα, βράζουμε σε μπόλικο νερό τις ταλιατέλες, ώσπου να γίνουν «al dente». Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το τυρί και το αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε αργά το γάλα, να ενωθεί με το τυρί, δημιουργώντας μια σάλτσα μέτριας ρευστότητας. Σουρώνουμε τις ταλιατέλες καλά, τις βάζουμε σε πλατιά πιατέλα και τις περιχύνουμε με το λάδι που έμεινε στο τηγάνι, για να μην κολλήσουν. Προσθέτουμε το μπρόκολο, κρατώντας λίγο για διακόσμηση, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά, περιχύνουμε με τη σάλτσα γκοργκοντζόλα και... καλή μας όρεξη!