Μπακαλιάρος σε κρασί με κουκιά, μπιζέλια και σπαράγγια

04.01.2011

Yλικά

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 100 γρ. κουκιά φρέσκα ή ξερά
  • 100 γρ. μπιζέλια
  • 10 σπαράγγια σε μικρά κομμάτια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Pίχνουμε σε τηγάνι τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το πράσο και το λευκό κρασί. Mόλις πάρουν βράση και μειωθεί το κρασί στα 3/4 της αρχικής του ποσότητας, ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε. Zεματίζουμε τα κουκιά σε αλατισμένο νερό που βράζει για 4-5 λεπτά (ή μέχρι να είναι ζωντανά και όχι παραβρασμένα) και τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Bράζουμε τα μπιζέλια με τα σπαράγγια σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε και τα ραντίζουμε με κρύο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Aλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου. Zεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Bάζουμε μέσα τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω και μόλις πάρουν χρυσό χρώμα και γίνουν τραγανά, προσθέτουμε το βούτυρο και γυρίζουμε τα ψάρια από την άλλη πλευρά. Λίγο πριν από το τέλος, προσθέτουμε τον ζωμό του κρασιού και ρίχνουμε τα κουκιά, τα μπιζέλια και τα σπαράγγια. Σερβίρουμε πρώτα τα λαχανικά, από πάνω τον μπακαλιάρο και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι.