Ν. Μουρατίδης: "Δεν «καίγομαι» να είμαι στο γυαλί"

29.07.2008
Πού ήταν τόσο καιρό ο Νίκος Μουρατίδης; Στο σπίτι του κεκλεισμένων των θυρών και μπροστά σε έναν υπολογιστή! «Έπεσε» με τα μούτρα, όπως μας είπε, στο γράψιμο και τελείωσε τέσσερα βιβλία. Τώρα, όμως, επιστρέφει στην τηλεόραση αναλαμβάνοντας βασικό ρόλο στο «Χ-Factor», το νέο talent show του ΑΝΤ1. Ας αφήσουμε, όμως, καλύτερα εκείνον να μας τα πει όλα...

Από τον ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Πού ήταν τόσο καιρό ο Νίκος Μουρατίδης; Στο σπίτι του κεκλεισμένων των θυρών και μπροστά σε έναν υπολογιστή! «Έπεσε» με τα μούτρα, όπως μας είπε, στο γράψιμο και τελείωσε τέσσερα βιβλία. Τώρα, όμως, επιστρέφει στην τηλεόραση αναλαμβάνοντας βασικό ρόλο στο «Χ-Factor», το νέο talent show του ΑΝΤ1. Ας αφήσουμε, όμως, καλύτερα εκείνον να μας τα πει όλα...

Μετά από καιρό επιστρέφετε στην τηλεόραση. Τι μεσολάβησε από τότε που έχουμε να σας δούμε;

«(Γέλια.) Έκοψα το κάπνισμα κατ αρχήν, που για μένα, που κάπνιζα τέσσερα πακέτα την ημέρα, ήταν πολύ μεγάλο πράγμα. Σταμάτησα τα ξενύχτια, άρα και το αλκοόλ και τα one night stands. (Γέλια.) Επίσης, έπεσα με τα μούτρα στο γράψιμο και τελείωσα τέσσερα βιβλία. Δύο μυθιστορήματα, ένα παιδικό και μια συλλογή με διηγήματα».

Περιμένετε, σιγά σιγά... Μιλήστε μας αρχικά για το «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», που ήδη κυκλοφόρησε.

«Είναι μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία και γι αυτό την έχω αφιερώσει σε όλες τις εγκλωβισμένες γυναίκες. Αυτές που ενώ είχαν τη ζωή τους ως δεδομένη, ξαφνικά γίνεται κάτι και όλα ανατρέπονται. Είναι μια ιστορία ερωτική, με δύο παντρεμένους, αυτή στη Θεσσαλονίκη και αυτός στην Αθήνα. Γνωρίζονται από ένα λάθος τηλεφώνημα και οδηγούνται σε έναν παράφορο έρωτα. Μιας και οι ζωές τους ήταν σε ένα τέλμα, έπρεπε να τους ξεκουνήσω και η μόνη ισχυρή κινητήρια δύναμη που θα μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο έρωτας. Έλα όμως που τους οδήγησε σε απανωτά αδιέξοδα...».

Τα υπόλοιπα που αναφέρατε;

«Τον Οκτώβριο βγαίνει Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των κουρσάρων. Το πρώτο βιβλίο με το μικρό Αλκιβιάδη πήγε πολύ καλά και ο Θανάσης Καστανιώτης, ο εκδότης μου, μου είπε ότι ο Αλκιβιάδης θα πρέπει να αποκτήσει κι άλλες περιπέτειες. Έκατσα, λοιπόν, κι έκανα μια νέα ιστορία με πειρατές, μιας και ο Αλκιβιάδης έχει μεγαλώσει λιγάκι. Από δέκα χρόνων τώρα έχει γίνει δώδεκα. Συγχρόνως έκανα με πολλή όρεξη ένα πολύ περίεργο, αναρχικό και τρελό μυθιστόρημα, που το ονόμασα Η βραχονησίδα, και στο ενδιάμεσο μου προέκυψε και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Εγώ ήμουν αντράκι. Είναι δέκα ιστορίες που τις αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο δέκα αγόρια».

Γιατί δεν κάνατε τηλεόραση;

«Γιατί ήθελα να ασχοληθώ με τον εαυτό μου, την ψυχική μου ισορροπία και να κάνω ένα γερό ξεκαθάρισμα στη ζωή μου. Επίσης, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι μου πρότειναν δύο τρία πράγματα που δεν μου άρεσαν και δεν ήθελα να τα κάνω. Δεν καίγομαι να είμαι σώνει και καλά στο γυαλί κάνοντας κάτι που δεν μου αρέσει. Μόνο αν τύχει κάτι καλό».

Τι θα θέλατε δηλαδή να αναλάβετε;

«Θα ήμουν πολύ καλός αρχισυντάκτης ή σύμβουλος σε εκπομπές. Έχω τρομερές ιδέες και για πρωινές εκπομπές και για μεσημεριανές και για Σαββατοκύριακου. Δηλαδή, αν με έβαζες, για παράδειγμα, σε μια πρωινή εκπομπή το weekend (π.χ., Αλιμπέρτη), θα ήταν το καλύτερό μου. Θα έβλεπες ένα πρωινό σόου χωρίς σκυλάδικα κατ αρχήν, αλλά με καταπληκτική θεματολογία και με μια ισορροπία ανάμεσα στο ψυχαγωγικό και το κοινωνικό».

Τώρα, όμως, κάτι ετοιμάζετε. Θα είστε, λοιπόν, στο «Χ-Factor», το νέο μουσικό talent show του ΑΝΤ1.

«Σωστά. Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής θα είναι ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους, ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1 TV Γιώργος Λεβέντης (φωτό) και η διευθύντρια επικοινωνίας του ΑΝΤ1 Κατερίνα Γκαγκάκη (φωτό). Πρώτα θα εκπαιδεύσουμε τους υποψήφιους και έπειτα θα τους κρίνουμε. Αυτό είναι, αν θέλετε, και το δύσκολο σημείο του παιχνιδιού».

Αλλά, όπως μάθαμε, συζητάτε και για δική σας εκπομπή. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Επειδή έδωσα υπόσχεση και όρκο ότι δεν θα πω τίποτα, πάρτε την ΕΝΑ productions να σας πουν, γιατί εγώ δεν μπορώ να μιλήσω. Μα τίποτα δεν μένει κρυφό;».

Ποιες παραμέτρους λαμβάνετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε να κάνετε ένα τηλεοπτικό βήμα;

«Κατ αρχήν να είναι κάτι που να μπορώ να το κάνω και να είμαι καλός. Να αισθανθώ ωραία με τους συντελεστές και να πληρωθώ ικανοποιητικά».

Οι συνεργάτες που θα είναι μαζί σας παίζουν ρόλο στην απόφασή σας;

«Πολύ μεγάλο. Δηλαδή, τώρα μόνο και μόνο που είναι ο ΑΝΤ1 από το ραδιόφωνο του οποίου ξεκίνησα το 1988, ο Γιώργος Λεβέντης και τα παιδιά από την ΕΝΑ productions... Αυτά μου αρκούν».

Θεωρείτε ότι τα talent shows αναδεικνύουν όντως τραγουδιστές ή έχουμε να κάνουμε απλώς με τραγουδιστές-αναλώσιμα προϊόντα;

«Και τα δύο. Εξαρτάται από το χαρακτήρα, το ήθος, το ταλέντο, τις επιλογές και το πάθος του κάθε τραγουδιστή».

Πώς χαρακτηρίζετε την τηλεοπτική σεζόν που πέρασε;

«Δύσκολη και σαφώς λαζοπουλική».

Αν ήσασταν καναλάρχης, σε ποιο είδος νέας εκπομπής θα ποντάρατε;

«Σ αυτό που θα μου πρότειναν τα ακριβοπληρωμένα στελέχη μου. (Γέλια.) Πέρα από την πλάκα, σε ανθρωποκεντρικές εκπομπές. Κοινωνικές, ψυχαγωγικές, υψηλής αισθητικής και επιμορφωτικές συγχρόνως».

Θα λέγατε «ναι» στην παρουσίαση τηλεπαιχνιδιού;

«Δεν μου πάει να παρουσιάζω παιχνίδια. Υπάρχουν άλλοι πολύ καλύτεροι γι αυτή τη δουλειά».