Ε. Λιβανίου: "Eχω βρει την ηρεμία μου με την ενημέρωση"

11.04.2011
Γαλήνια και χαρούμενη, η Έμυ Λιβανίου βρίσκεται πλέον στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BLUE SKY. Δεν δακρύζει για τα χρόνια του lifestyle , δίνει με τον τρόπο της μαθήματα ψυχραιμίας και μοιράζεται τους φόβους της για το μέλλον του χώρου.

ΕΜΥ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
Γαλήνια και χαρούμενη, η Έμυ Λιβανίου βρίσκεται πλέον στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BLUE SKY. Δεν δακρύζει για τα χρόνια του lifestyle , δίνει με τον τρόπο της μαθήματα ψυχραιμίας και μοιράζεται τους φόβους της για το μέλλον του χώρου.

Πως είναι η ζωή μακριά από το αγριεμένο πλήθος των ΜΜΕ;

Δεν νοιώθω ότι είμαι μακριά από τα ΜΜΕ, είμαι μακριά από το αγριεμένο πλήθος. Είμαι ήρεμη και ευτυχισμένη.

Πώς προέκυψε η ενημέρωση;

Εχει αρχίσει τα τελευταία δύο χρόνια η ενασχόλησή μου με την ενημέρωση. Βέβαια, έτσι είχα ξεκινήσει. Μετά τη δικηγορία έκανα δελτία ειδήσεων για 5 χρόνια στο ALTER. Επίσης όταν ξεκινήσαμε την πρωινή εκπομπή στο STAR, πριν μεταλλαχτεί το κανάλι σε life style. Και τώρα επιστροφή με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Blue Sky και ραδιοφωνική εκπομπή στον 9,84.

Τι γυρεύει ένα κορίτσι από σπίτι, αριστοκρατικό, τελειόφοιτος νομικής, σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο;

Γιατί όχι; Είμαι ένα κορίτσι που τελείωσε τη Νομική και μετά τη δημοσιογραφία. Μια δουλειά είναι. Στην πορεία έγινε δουλειά μου η τηλεόραση. Δεν θεωρώ ότι ήταν κάτι διαφορετικό από το να πήγαινα σε ένα γραφείο. Και νομίζω ότι όλες οι δουλειές έχουν τα καλά και τα κακά τους. Και πλέον ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την ηρεμία και εγώ δεν ήθελα να γίνω. Αλλωστε, πού βασιλεύει η αξιοκρατία;

Λόγω επικαιρότητας είναι πιο άγρια τα πράγματα στην ενημέρωση;

Δεν είναι άγρια η ενημέρωση, το lifestyle είναι πιο άγριο. Το lifestyle κιτρινίζει, ενώ η ενημέρωση είναι πιο αληθινή.Θεωρώ ότι έχει περάσει η εποχή του lifestyle και κιτρινίζει για να μπορεί να αντέχει. Κάθε μήνα που περνάει πιστεύω ότι πέφτει ακόμη πιο πολύ το επίπεδο. Ο κόσμος έχει ανάγκη από πραγματικές εκπομπές με σοβαρά θέματα. Τα «χα χα, χου χου» νομίζω ότι με τον τρόπο που τα ξέρουμε τώρα φθίνουν. Πρέπει να βρουν την επόμενη μέρα τους. Οπως εγώ βαριέμαι και δεν τα βλέπω, ενώ κάποτε πρωτοστατούσα σε αυτά, νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους τηλεθεατές. Αν δούμε και τα ποσοστά πια που κάνουν οι μεσημεριανές εκπομπές, καταλαβαίνουμε ότι βρίσκονται στην πλήρη απαξίωση.

Και η αθάνατη ελληνική showbiz;

Σιγά τη showbiz! Είκοσι άνθρωποι είναι, που ανακυκλώνονται. Οταν έχεις να βγάλεις 200 εκπομπές τον χρόνο με αυτούς, τι θα κάνεις και εσύ, θα επαναληφθείς. Νομίζω ότι τα κορίτσια που κάνουν lifestyle εκπομπές, τις κάνουν καλά, με αξιοπρέπεια και γνωρίζουν αλλά και κατέχουν τον χώρο. Απλώς πρέπει να δουν την επόμενη μέρα για να ιντριγκάρουν τον κόσμο πιο πολύ.

Και πώς είναι η ζωή χωρίς το ιερό τρίπτυχο Μενεγάκη-Μακρυπούλια- Μανωλίδου;

Τη Μανωλίδου δεν την πρόλαβα, με τις υπόλοιπες είχα ασχοληθεί στο παρελθόν. Κάνει πολύ καλά αυτό που κάνει και της εύχομαι να ανέβουν τα νούμερα της εκπομπής της, που απ’ όσο βλέπω δεν πάει και πολύ καλά. Νομίζω ότι θα το καταφέρει.

Θα αντέξουμε στην κρίση;

Και στην κρίση θα υπάρξουν ευκαιρίες και θα επβιώσει σε κάποια επαγγέλματα ο αφρός. Το δικό μας επάγγελμα βάλλεται πολύ και ούτε ο αφρός δεν μπορεί να επιβιώσει. Πολύ τσουνάμι!

Φταίνε οι άνθρωποι του χώρου για την κρίση;

Φταίμε 100%. Γιατί ακριβοπληρωθήκαμε -μη ρωτάς εμένα, εγώ δεν έχω περάσει την εποχή των μεγάλων και χρυσών συμβολαίων. Ηταν πριν από μένα και αν ήταν παράλληλα δεν τα πήρα εγώ αυτά τα λεφτά, τα πήραν άλλοι. Αλλα όλες αυτές οι φούσκες στα Μέσα έσκασαν. Εμεινε σε εμάς τους τριανταπεντάρηδες να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα γιατί, κακά τα ψέματα, εμείς βαλλόμαστε πιο πολύ. Οι μικρότεροι έχουν τη δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό ή είναι ακόμα στην αρχή και οι μεγαλύτεροι έχουν πια στρωμένο το παιχνίδι.

Οταν τα πράγματα στη δουλειά δεν πάνε καλά, ποιο είναι το καταφύγιό σας;

Ο καθένας έχει τα καταφύγιά του. Εμένα είναι τα παιδιά μου. Εχουν υπάρξει στιγμές που είπα «Θεούλη μου, να πάω σπίτι να βάλω τα παιδιά στη μέση του κρεβατιού». Δεν δαιμονοποιώ την τηλεόραση όμως. Οταν είσαι ένας άνθρωπος δραστήριος που θέλει να κάνει πράγματα, θα προκαλέσεις. Ο καθένας έχει τις άμυνές του σε αυτό. Αλλος κάνει γυμναστική, άλλος πάει και μαζεύει χόρτα. Εγώ σε αυτό δεν είμαι καλή, δεν έχω πάρει ακόμα τα βουνά.

Το βουνό όμως προσφέρεται για να βάλει κάποιος τις φωνές και να εκτονωθεί.

Δεν έχω βάλει ακόμα τις φωνές. Πάντως, ο Κουίκ μού έλεγε ότι έχω το πιο σκληρό στομάχι που έχει συναντήσει.

Φύγατε πικραμένη από το lifestyle;

Πικραμένη όχι, τσαντισμένη κάποιες φορές, φυσικά και υπήρξα. Κακίες δεν κράτησα. Προχωράω μπροστά...

Ας υποθέσουμε ότι χτυπάει το τηλέφωνο και είναι από Mega ή ΑΝΤ1 και σας κάνουν μια πρόταση...

Την τελευταία φορά που χτύπησε το τηλέφωνο ήταν για μια πρόταση παρουσίασης ριάλιτι σε ένα μεγάλο κανάλι. Και μάλιστα το τηλεφώνημα ήταν πρόσφατο. Αρνήθηκα όχι επειδή είμαι ψώνιο, ούτε ότι δεν έχω ανάγκη, αλλά επειδή είμαι ήρεμη εδώ που είμαι και είναι σημαντικό αυτό.

Μια ευχή για τον χώρο; Εύχομαι όχι πια άλλες απολύσεις και μισθοί με αξιοπρέπεια.

  • FLASHBACK
    Ξεκίνησε την τηλεοπτική της πορεία στην πρωινή ζώνη του Μega. Σταθμός η παρουσίαση του πρωινού του Star «Kάθε μέρα καλημέρα». Στη συνέχεια παρουσίασε την εκπομπή «Τen» στον Αlpha και σήμερα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Βlue Sky.

Συνέντευξη στον Σπύρο Λιγνό