Κλείνει ή δεν κλείνει το τζιν;

11.04.2011
Από πότε τα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας χρειάζεται να επισυνάπτουν τις διαστάσεις τους στο βιογραφικό τους;

Πριν από λίγες μέρες, το ποτήρι ξεχείλισε για την Ελεονώρα Μελέτη, η οποία θεώρησε ανάρμοστα τα σχόλια που έγιναν εις βάρος του βάρους κάποιων συμμετέχοντων στο «Dancing with the Stars», από τα οποία και η ίδια δεν εξαιρέθηκε.

Για πολλούς, η απόφασή της να επιστρατεύσει μεζούρες και ζυγαριές ως πειστήρια δεν ήταν η καλύτερή της τηλεοπτική στιγμή -ειδικά όταν ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν- αλλά τα δηλητηριώδη αστεία που αφορούν την εμφάνιση μπορούν να ενοχλήσουν ακόμα και τα τέρατα αυτοπεποίθησης.

Είναι όμως αποδεκτό ο δείκτης μάζας σώματος ενός τηλεοπτικού προσώπου να γίνεται αντικείμενο συζήτησης; Ο Γιώργος Λιάγκας δίνει πια καθημερινό δελτίο προόδου της δίαιτάς του, κάτι που ξεκίνησε ως πλάκα και εξελίχθηκε σε μέρος της σκαλέτας της εκπομπής και ταυτόχρονα δεν παύει να είναι αιχμηρός όταν σχολιάζει πλάνα ή φωτογραφίες επωνύμων που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να απαλλαχτούν από μερικά κιλά -ή, αντίθετα, να βάλουν ένα-δύο.

Η ανάγκη για καλλίγραμμο σώμα υπάρχει σε όλους μας, τα τηλεοπτικά πρόσωπα όμως τελευταία έχουν ένα λόγο παραπάνω να μετρούν τις μπουκιές τους, αφού ο κανιβαλισμός της TV, με την αυτιστική ενασχόληση της μίας εκπομπής με την άλλη, συρρικνώνει τη θεματολογία κι έτσι τα κακά μαντάτα της ζυγαριάς γίνονται είδηση.

Η Καίτη Γαρμπή βάζει πέντε κιλά και οι τηλεσχολιαστές δεν το αφήνουν να πέσει κάτω. Κάπως έτσι η συμπαθής τραγουδίστρια βρίσκεται να κάνει δηλώσεις σχετικά, σαν να πρέπει να απολογηθεί στον εκάστοτε πανελίστα, επειδή δεν κλείνει εύκολα το τζιν της.

Η Ελενα Παπαρίζου, πάλι, δεν έχει την παλιά της σιλουέτα, αλλά οι τηλεσχολιαστές σε μια σπάνια στιγμή επιείκειας της τη χαρίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν συμφιλιωθεί με τις μη τέλειες διαστάσεις, γιατί ένας εξ αυτών σχολιάζει τον σύντροφό της, με την ατάκα αξιομνημόνευτης αυτοαναίρεσης ότι «κι αυτός έχει τα κιλά του, αλλά είναι ακόμα μαζί». Κάτι που κατά τη γνώμη του προφανώς είναι κόντρα στα προγνωστικά.

Ασφαλώς ένα μεγάλο κομμάτι της τηλέορασης είναι οπτικό και η αισθητική της εικόνας είναι βασική παράμετρος μιας πετυχημένης εκπομπής. Από πότε όμως η αισθητική μας έγινε τόσο μυγιάγγιχτη που απαιτεί από όποιον βρίσκεται μπροστά στην κάμερα να έχει διαστάσεις μοντέλου; Διότι περί αυτού πρόκειται, καθώς τα σχόλια δεν αφορούν άτομα με χαρακτηριστικά παχυσαρκίας. Κι αν η αισθητική μας είναι τόσο προσαρμοσμένη στην τελειότητα, πώς γίνεται να μιλάμε για σωματότυπους και να περνάμε στο ντούκου τις ίδιες τις εκπομπές, που για έναν εστέτ είναι κάτι σαν πολιτιστικό τοξικό απόβλητο;

Ασχετα με την πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί όποιος διασταύρωσε τον δρόμο του με την lifestyle κουλτούρα, η αλήθεια είναι ότι οι τηλεοπτικές δημοσιογράφοι δεν κρίνονται από το αν μοιάζουν με μοντέλο της Victoria’s Secret.

Κάτι που προφανώς κανείς δεν θυμάται στην εκπομπή «Δέστε τους», όταν σχολιάζουν με ευκολία το αν πάχυνε η Χριστίνα Λαμπίρη, ξεχνώντας ότι τα βασικά προσόντα μιας δημοσιογράφου και παρουσιάστριας είναι άλλα (να μπορεί να προφέρει και τα 24 γράμματα του αλφάβητου, για παράδειγμα).

Οσο κι αν επικρατεί αντίθετη αντίληψη, παρουσίες σαν της Ζέτας Μακρυπούλια και της Δούκισσας Νομικού δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναικείας σιλουέτας, καθώς λίγες ενήλικες γυναίκες μπορούν να έχουν τις διαστάσεις που είχαν στα 13 τους. Και είναι μάλλον άκομψο να εμφανίζεται η Ράνια Θρασκιά έπειτα από μήνες στην τηλεόραση και η πρώτη ερώτηση που της γίνεται να είναι πόσα κιλά έχασε και πώς. «Τροφαντή», «αφρατούλα», «μπαμπάτσικη» είναι οι εξευγενισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούν όσοι ξέρουν ότι το να θίξεις ένα τέτοιο θέμα δεν είναι καθόλου ευγενικό ...παρ’ όλα αυτά το θίγουν.

Μακάρι οι τελειομανείς της ζυγαριάς να έδειχναν την ίδια αισθητική αδιαλλαξία και για πράγματα που έχουν σημασία.

ΑΛΙΝΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ