Χρήστος Φερεντίνος: «Το θέμα δεν είναι να τα παίρνεις χοντρά»

12.06.2009
Αν προσπαθούσε κάποιος να χαρακτηρίσει μόνο με μια λέξη τη φετινή τηλεοπτική χρονιά για τον Χρήστο Φερεντίνο, η λέξη αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα «γλυκόπικρη». Μια χρονιά που ξεκίνησε χλιαρά και στο τέλος έμελλε να του χαρίσει ακόμα μία μεγάλη επιτυχία.

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Αν προσπαθούσε κάποιος να χαρακτηρίσει μόνο με μια λέξη τη φετινή τηλεοπτική χρονιά για τον Χρήστο Φερεντίνο, η λέξη αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα «γλυκόπικρη». Μια χρονιά που ξεκίνησε χλιαρά και στο τέλος έμελλε να του χαρίσει ακόμα μία μεγάλη επιτυχία. Από τη μία, βρέθηκε να κάνει παιχνίδι με τη «Λίστα» και να δίνει «μάχη επιβίωσης» απέναντι στον «Λάκη τον γλυκούλη» και τον Λάκη Λαζόπουλο και, από την άλλη, ήρθε το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» και τον απογείωσε. Το μεγάλο έρωτημα, τώρα, είναι από πού θα μας καλησπερίζει του χρόνου... Βλέπετε, το συμβόλαιό του με τον ΑΝΤ1 λήγει!

Χρήστο, η Ελλάδα έχει τελικά ταλέντο;

«Και το ρωτάς; (Γέλια.) Εννοείται πως έχει. Και δεν έχει μόνο ένα ταλέντο, αλλά χιλιάδες!».

Αλήθεια, πώς σου φάνηκε αυτή η νέα σου τηλεοπτική εμπειρία;

«Ενθουσιάστηκα. Το "Ταλέντο" ήταν μια τηλεοπτική πρόταση που με κατενθουσίασε. Και πριν και μετά. Τι εννοώ; Με το "Ταλέντο" ενθουσιάστηκα και όταν μου το πρότειναν, αλλά και στη συνέχεια, όταν άρχισα να το ζω».

Το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» είναι μια εκπομπή που λατρεύουν τα πιτσιρίκια... Κι εσύ είσαι ένα μεγάλο παιδί!

«Ναι, εμένα όλες αυτού του τύπου οι εκπομπές με τρελαίνουν, γιατί πρέπει να σου αποκαλύψω πως με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα και με τα μαγικά ανέκαθεν είχα κόλλημα, από πιτσιρικάς. Να σκεφτείς, μια εποχή, για να ρίξω τις κοπέλες που μου άρεσαν, είχα φροντίσει πρώτα να μάθω κι ένα μαγικό, έτσι, για να μου βρίσκεται τις δύσκολες ώρες. (Γέλια.)».

Άρα, ποιες είναι οι εντυπώσεις μας...

«Οι εντυπώσεις μας είναι οι καλύτερες. Το "Ταλέντο" είναι μια δουλειά την οποία καταευχαριστήθηκα. Ήταν μια άψογη δουλειά απ’ όλες τις απόψεις. Ήρθαν πολλά ταλέντα, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων, είχαμε μια φοβερή συνεργασία με την επιτροπή, όλα σούπερ».

Ήρθαν όμως και άνθρωποι που... νόμιζαν ότι είχαν ταλέντο!

«Οι εκπλήξεις που μας περίμεναν ήταν πολλές. Με άλλα λόγια, απ’ όλα είχε ο μπαχτσές. Όμως, εμείς όλους τους αντιμετωπίσαμε ισάξια και τους σεβαστήκαμε. Άλλωστε, εμένα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν κάποιο ταλέντο και μπορεί να σου παρουσιάσουν ό,τι πιο κουλό και απίστευτο μου ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Τη βρίσκω μαζί τους, πώς το λένε...».

Και δεν υπάρχει αμηχανία όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με έναν άνθρωπο που... νομίζει ότι έχει ταλέντο;

«Όχι, καμία αμηχανία, γιατί σου επαναλαμβάνω πως τους αντιμετωπίσαμε ισάξια και ειλικρινά. Η επιτροπή δεν μοίρασε πουθενά φρούδες ελπίδες μόνο και μόνο για το χαβαλέ. Όποιοι δεν άξιζαν απλούστατα δεν προχώρησαν».

Επειδή εσύ στα παρασκήνια του «Ταλέντου» έκανες ουσιαστικά πολλές παρέες, να υποθέσω μετά πως σου ζητούσαν και να μεσολαβήσεις στην επιτροπή;

«Όχι, κανείς δεν μου το ζήτησε αυτό. Δεν είναι απίστευτο; (Γέλια.) Μα να μη δεχτώ ούτε μία αίτηση για τηλε-ρουσφέτι; Η αλήθεια είναι πως, όσο το συζητάμε και το σκέφτομαι, τόσο ενθουσιασμένος διαπιστώνω πως είμαι με όλο αυτό το παζλ, το μωσαϊκό ανθρώπων που γνώρισα. Τόσοι άνθρωποι, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και με τόσα διαφορετικά ταλέντα».

Και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με πρώτη και καλύτερη τη Βρετανία, το «Ταλέντο» σημειώνει απίστευτη επιτυχία. Γιατί;

«Γιατί είναι ένα θέαμα που δεν είναι μονοθεματικό, που δεν είναι μονοδιάστατο, σου κρύβει πολλές εκπλήξεις. Δεν μπορείς να φανταστείς τι σε περιμένει στη σκηνή και έχει, φυσικά, πολύ πολύ χιούμορ. Είναι ένα πρόγραμμα αστείο, ευχάριστο, όχι γελοίο! Σκοπός δεν είναι να γελοιοποιήσει αυτούς που έρχονται, ούτε να τους κανιβαλίσει. Και αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει».

Αν διέκρινες πως υπήρχε μια τάση γελοιοποίησης και κανιβαλισμού προς τους παίκτες, θα συμμετείχες;

«Εννοείται πως όχι... Όπως μέχρι τώρα δεν έχω πει "ναι" σε κανένα ριάλιτι ...σε εποχές μάλιστα που τα ριάλιτι βασίλευαν..., έτσι και τώρα δεν θα το έκανα. Ποτέ δεν θα μπορούσα να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα που νιώθω ότι εκμεταλλεύεται τον κόσμο, που νιώθω ότι τον προσβάλλει, ότι τον υποτιμά, ότι τον κανιβαλίζει».

Έχει γίνει χαμός στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο, φυσικά, με τη Σούζαν Μπόιλ, τον «πίθηκο με την αγγελική φωνή», όπως την έχουν χαρακτηρίσει στη Βρετανία. Εδώ ένα τέτοιο ταλέντο θα το αναγνωρίζαμε, θα το αντιμετωπίζαμε με σοβαρότητα;

«Η Σούζαν Μπόιλ είναι πρώτα από όλα μια εξαιρετική περίπτωση και η Αγγλία και η Αμερική δημιουργούν τάσεις και μόδες σε όλο τον κόσμο. Όμως, από την άλλη, πιστεύω πως κι εδώ μια ανάλογη περίπτωση θα την αναγνωρίζαμε και, φυσικά, θα την αντιμετωπίζαμε με σοβαρότητα. Η επιτροπή μας την έχει αυτή τη δυνατότητα, γιατί δεν είναι τρεις τυχαίοι άνθρωποι, αλλά τρεις ουσιαστικοί γνώστες. Αμέσως μπορούν να αντιληφθούν με ποια περίπτωση έρχονται αντιμέτωποι».

Έχεις σκεφτεί τελικά τι είναι... ταλέντο;

«Όπως λέει και ο Μπαλζάκ, οτιδήποτε έχουμε ανάγκη να κάνουμε με πάθος».

Έχει αρχίσει να σε τρώει το ζουζούνι της επόμενης χρονιάς;

«Σιγά σιγά έχει αρχίσει να με τρώει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που σκέφτομαι, πολλά πράγματα που θέλω να κάνω, αλλά θα δούμε».

Όταν λες «θα δούμε», τι εννοείς;

«Εννοώ πως θα δούμε τι θα γίνει, γιατί μην ξεχνάς πως έρχεται μια δύσκολη τηλεοπτική χρονιά, με συρρικνωμένα μπάτζετ και συγκεκριμένες δυνατότητες. Θέλει ψυχραιμία πώς θα την αντιμετωπίσουμε...».

Το συμβόλαιό σου τελειώνει με τον ΑΝΤ1, απ’ ό,τι ξέρω...

«Ναι, τελειώνει».

Και; Παραμένεις στον ΑΝΤ1;

«Θα ήθελα να παραμείνω στον ΑΝΤ1, γιατί με τους ανθρώπους του καναλιού θέλουμε να κάνουμε ακόμη πολλά πράγματα παρέα. Εννοείται, λοιπόν, πως προτεραιότητά μου στις όποιες συζητήσεις θα είναι ο ΑΝΤ1».

Έχεις μείνει ευχαριστημένος;

«Έχω μείνει ευχαριστημένος με τη μέχρι τώρα συνεργασία μας. Με έχουν στηρίξει πολύ, ταιριάζουν οι ιδέες μας και μην ξεχνάς, άλλωστε, πως ο ΑΝΤ1 μου έχει χαρίσει μέχρι τώρα μεγάλες επιτυχίες, όπως ήταν το "Μπαμ", το "Deal" και το "Super Deal", και τώρα το Ελλάδα, έχεις ταλέντο...».

Τελικά, χάρη στο «Ταλέντο», αυτή η δύσκολη χρονιά για σένα κλείνει με... γλύκα.

«Ναι, κλείνει με γλύκα. Και όχι μόνο λόγω του "Ταλέντου", αλλά και λόγω της "Λίστας". Από τη στιγμή που το παιχνίδι άλλαξε μέρα προβολής και από Τρίτη παίζει πια Πέμπτη βράδυ, διπλασίασε τα ποσοστά τηλεθέασης που σημειώνει και δεν σου κρύβω πως είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με αυτό. Είναι αυτό που λέγαμε εξαρχής: αν η "Λίστα" δεν έπαιζε Τρίτη και δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει δύο τηλεοπτικά μεγαθήρια, σαφέστατα θα είχε άλλη δυναμική. Ο σταθμός, όμως, είχε λόγο που το παιχνίδι προβαλλόταν Τρίτη βράδυ και τώρα που μπόρεσε έκανε τον τηλεοπτικό ελιγμό. Να σου πω και κάτι άλλο, Νάνσυ; Μπορεί η "Λίστα" να μην ήταν ένα φοβερά αβανταδόρικο παιχνίδι για μένα, δηλαδή, για τον παρουσιαστή, αλλά δεν μετάνιωσα στιγμή που θέλησα να την παρουσιάσω. Ήταν ένα παιχνίδι το οποίο πίστεψα και μου άρεσε».

Αν σου ζητήσουν με το νέο συμβόλαιο να μειωθούν λόγω κρίσης οι αποδοχές σου, τι θα κάνεις;

«Μα ήδη το έχω κάνει. Και το έχω κάνει και πέρυσι με το Star, που έβλεπε την κρίση να έρχεται και θέλησε να προχωρήσουμε σε άλλο διακανονισμό, και φέτος με τον ΑΝΤ1. Ξέρεις κάτι; Δεν είμαι κυνηγός. Το θέμα μου δεν είναι κάθε φορά που υπογράφω ένα συμβόλαιο να τα πάρω μόνο χοντρά! Όλοι θέλουμε να αμειβόμαστε καλά, κάνουμε μια δουλειά για να βγάλουμε κάποια χρήματα, αλλά, όταν γύρω σου αλλάζουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα παγκοσμίως, εσύ δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Ούτε είμαι και από τους ανθρώπους εκείνους που θα θελήσω να πάρω εγώ το "πακέτο" και σαν αντάλλαγμα να δω τους συνεργάτες μου να συρρικνώνονται από τη μια μέρα στην άλλη και τις εκπτώσεις στο αποτέλεσμα της δουλειάς μου να πέφτουν βροχή!».