O Μάικλ Τζάκσον πέθανε... υγιής!

02.10.2009
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της νεκροψίας του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) που απέκτησε και δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα το Associated Press εντυπωσιάζουν τόσο για αυτά που λένε, όσο και για αυτά που δεν λένε. Σε γενικές γραμμές, για την ηλικία του ο "βασιλιάς της ποπ" είχε έναν υγιή οργανισμό, χωρίς ίχνη παράνομων ναρκωτικών ουσιών.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της νεκροψίας του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) που απέκτησε και δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα το Associated Press εντυπωσιάζουν τόσο για αυτά που λένε, όσο και για αυτά που δεν λένε. Σε γενικές γραμμές, για την ηλικία του ο "βασιλιάς της ποπ" είχε έναν υγιή οργανισμό, χωρίς ίχνη παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Παρότι τα φρύδια και τα χείλια του ήταν επιζωγραφισμένα με τατουάζ κι ότι το κορμί του ήταν διάσπαρτο από χειρουργικές ουλές και τρυπήματα από βελόνες, ο Τζάκσον είχε γερή καρδιά, υγιείς αρτηρίες, τα νεφρά και όλα τα εσωτερικά του όργανα λειτουργούσαν χωρίς πρόβλημα, ενώ παρήγαγε υγιές σπέρμα.

Με ύψος 1,79 και 62 κιλά, ήταν αδύνατος, αλλά στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Τα μόνα σημάδια της ηλικίας του ήταν οι αρχές φαλάκρας, λίγα σημάδια οστεοαρθρίτιδας, σε κάποια δάκτυλα και στο κάτω τμήμα της σπονδυλικής στήλης, κάποια ίχνη αθυρωματικής πλάκας στις αρτηρίες των ποδιών και οι ερεθισμένοι πνεύμονές του, οι οποίοι μπορεί να τον έκαναν να λαχανιάζει εύκολα.

Επίσης, όπως είχε γίνει γνωστό από προηγούμενα δημοσιεύματα, ο τραγουδιστής υπέφερε από μια δερματική ασθένεια που έκανε το δέρμα του να χάνει τη χρωστική του ουσία κατά τόπους. Όμως καμιά από αυτές τις καταστάσεις δεν ήταν απειλητική για τη ζωή του.

Έτσι η θέση του προσωπικού του γιατρού, καρδιολόγου Κόνραντ Μιούρεϊ (Conrad Murray) γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι τον έστειλε πρόωρα στον τάφο χορηγώντας του το αναισθητικό προποφόλ σε συνδυασμό με ισχυρά ηρεμιστικά και μάλιστα κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση έχουν ήδη χαρακτηρίσει τον θάνατο του Τζάκσον "ανθρωποκτονία", αλλά χωρίς να κατηγορήσουν κάποιον άμεσα ως αυτουργό. Ωστόσο, μετά την δημοσίευση των ευρημάτων της νεκροψίας θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μιούρεϊ να ξεφύγει από την τσιμπίδα του νόμου.

Μέχρι στιγμής, ο Μιούρεϊ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο τραγουδιστής δεν πέθανε εξαιτίας των φαρμάκων που του χορήγησε ο ίδιος, αλλά εξαιτίας της ήδη βεβαρημένης υγείας του, από προηγούμενες καταχρήσεις.

Ωστόσο, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι στο στομάχι του Τζάκσον δεν υπήρχαν υπολείμματα χαπιών, ενώ οι μόνες επιβλαβείς ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό του ήταν το αναισθητικό προποφόλ, τέσσερα είδη ηρεμιστικών, ένα κοινό παυσίπονο και ένα διεγερτικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την επαναφορά του στη ζωή. Δηλαδή ακριβώς τα φάρμακα που του είχαν χορηγηθεί από τον Μιούρεϊ. Παράλληλα οι απόπειρες ανάνηψης του, του άφησαν αρκετούς μώλωπες, στο στήθος και στο στέρνο και αρκετά σπασμένα πλευρά.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μαρκ Βέρσμαν (Mark Werksman) δεν υπήρχε κανένας ιατρικός λόγος για τη χορήγηση του προποφόλ: "Τα αποτελέσματα της νεκροψίας κάνουν σαφές ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας υγιής άνθρωπος. O θάνατός του προκλήθηκε από υπερβολική δόση".

Ένας από τους κορυφαίους αμερικανούς νομικούς που γνωμοδότησε για την υπόθεση, λέει ότι αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στην οικογένεια Τζάκσον να κυνηγήσει τον Μιούρεϊ για θάνατο από λανθασμένους ιατρικούς χειρισμούς με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά: "Το θέμα δεν είναι αν πρόκειται για κακή ιατρική πρακτική, αλλά αν είναι κάποιου είδους φόνος".

Ο δικηγόρος του Μιούρεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα και είπε ότι θα κάνει δηλώσεις μόνο αφού μελετήσει σχολαστικά το αναλυτικό πόρισμα.