Έγιναν διάσημοι κάνοντας πλάκα

24.09.2010
Η ιδέα τους να χορέψουν ημίγυμνοι συρτάκι στο «Βρετανία, έχεις ταλέντο» τους έκανε διάσημους σε όλο τον κόσμο. Όλα ξεκίνησαν από μια πλάκα για τον Κύπριο Δημήτρη Δημητρίου και το γιο του Λάκη, οι οποίοι έχουν ήδη γράψει το πρώτο τους βιβλίο, δίνουν παραστάσεις ως... βασιλιάδες του χορού, ενώ σύντομα ξεκινούν και καριέρα στην τηλεόραση.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και ο Δημήτρης Δημητρίου, που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, το γνωρίζει πια καλά αυτό. Πριν από μερικά χρόνια ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου, το φαγητό όμως που σέρβιρε δεν άρεσε και αναζητούσε τρόπους για να προσελκύσει κόσμο. Ένας από αυτούς ήταν να ανοίγει την όρεξη των πελατών του παρουσιάζοντας «ευτράπελα χορευτικά». Στην πραγματικότητα επρόκειτο για δικούς του αυτοσχεδιασμούς, κάτι σαν παρωδία του ιρλανδικού χορού που παρουσιάζει ο Michael Flatley, του οποίου είναι θαυμαστής. Ούτε κι αυτό όμως έφερε το ποθητό αποτέλεσμα, κι έτσι αναγκάστηκε να κλείσει το εστιατόριο και να ασχοληθεί με τα ηλεκτρολογικά.

Κατά λάθος διάσημοι
Λίγα χρόνια αργότερα, ιδιοκτήτης πια δύο μαγαζιών με ηλεκτρικά, ο Δημήτρης Δημητρίου κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του και παρακολουθεί το τρέιλερ του «Βρετανία, έχεις ταλέντο». Εντελώς αυθόρμητα λέει στη σύζυγό του πως θα ήθελε να συμμετέχει για πλάκα και ο γιος του Λάκης, που ακούει τη συζήτηση, του δηλώνει ότι θέλει να πάει κι αυτός μαζί του. Μπορεί να μη διέθεταν κάποιο εξαιρετικό ταλέντο, είχαν όμως μια εξαιρετική ιδέα, που ήξεραν ότι θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Θα μπορούσαν άνετα να παρουσιάσουν τα χιουμοριστικά χορευτικά τους στην κατηγορία comedy dance. Παρόλο που οι δυο τους δεν είχαν καμία σχέση με το χορό, ούτε έναν άνθρωπο για να τους καθοδηγήσει και να τους δείξει κάποια πράγματα, έστειλαν την αίτηση και ξεκίνησαν τις πρόβες. Για 3 ολόκληρους μήνες το σαλόνι τους μετατράπηκε σε αίθουσα χορού και ο Δημήτρης σε χορογράφο. Όταν η μεγάλη στιγμή έφτασε, πατέρας και γιος εμφανίστηκαν στο talent show χωρίς μπλούζες, με φουστανέλες, τσαρούχια και ξανθές περούκες, για να παρουσιάσουν το «Stavros Flatley».

Τα... τέλεια σκουπίδια
Το συρτάκι τους ξεσήκωσε τον κόσμο και έκανε τους κριτές να παραληρούν: «Είναι σκουπίδια, αλλά είναι τέλειο. Είναι απίστευτη μαγεία. Ο τελικός θα ήταν χειρότερος χωρίς εσάς», είπε ο πιο αυστηρός κριτής Σάιμον Κόουελ. «Θα πλήρωνα 1 εκατομμύρια για να δω το πρόσωπο της βασίλισσας ενώ θα κάνουν το σόου οι Κύπριοι», τόνισε ο Πίερς Μόργκαν. Ο Δημήτρης και ο Λάκης είχαν πια στα χέρια τους το εισιτήριο για τον τελικό και το κοινό με το μέρος τους. Μέσα σε λίγες ώρες το χορευτικό τους είχε ταξιδέψει μέσω του You Tube σε όλο τον κόσμο και πατέρας και γιος είχαν γίνει... κατά λάθος διάσημοι! Όπως και η Σούζαν Μπόιλ, η μεγαλύτερη αντίπαλός τους στο βρετανικό talent show. Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνισή τους στον τελικό, που παρακολούθησαν 19 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μπορεί να μην κατάφεραν να βγουν νικητές, ούτε και να χορέψουν μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ, που ήταν και ο μεγαλύτερός τους στόχος, εκείνα όμως τα 3 λεπτά στη σκηνή τούς άλλαξαν για πάντα τη ζωή.

Οι βασιλιάδες του χορού
Σήμερα πατέρας και γιος πραγματοποιούν εμφανίσεις σε κάθε γωνιά της γης, έχουν ήδη γράψει το πρώτο τους βιβλίο, ενώ τους έχει γίνει πρόταση να κάνουν και εκπομπή στην τηλεόραση. Οι «βασιλιάδες του χορού» έχουν εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως το ιρλανδικό «Paddy Rally», τα «Glastonbury, Love Box και Piterborouth Festival», στο γιοτ του Ωνάση, το οποίο είχε νοικιάσει ένας Έλληνας προκειμένου να γιορτάσει τα γενέθλιά του, στο καρναβάλι του Serndown και σε πολλές εκδηλώσεις. Έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες όπου εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικά σόου, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Κύπρος. Επίσης, φιλοξενήθηκαν στο MTV, ενώ εφημερίδες όπως η «Sun» γράφουν καθημερινά γι’ αυτούς. Οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1 τους είχαν καλέσει και στον τελικό του «Ελλάδα, έχεις ταλέντο», είχαν κλείσει για τη συγκεκριμένη μέρα κάποια άλλη εμφάνιση, στην οποία δεσμεύονταν με συμβόλαιο κι έτσι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο ελληνικό talent show. Τα Χριστούγεννα θα ανεβάσουν για έξι εβδομάδες μια παράσταση σε θέατρο του Λονδίνου, ενώ συζητούν και για μια εκπομπή στην τηλεόραση, στην οποία θα παρουσιάζουν όλα αυτά που μας κάνουν Έλληνες: από τον τρόπο διασκέδασης μέχρι τις ελληνικές γεύσεις και τη φιλοσοφία του λαού μας.

Άνοιξαν οι δουλειές τους
Οι προτάσεις πέφτουν βροχή, ο Δημήτρης και ο Λάκης Δημητρίου όμως ξέρουν ότι κάποια στιγμή όλο αυτό θα τελειώσει: «Κάναμε ένα αστείο και ξαφνικά έγινε δουλειά. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάμε στην τηλεόραση για να κάνουμε κάτι επαγγελματικά, αλλά η συμμετοχή μας στο ?Βρετανία, έχεις ταλέντο? εξελίχθηκε σε κάτι πολύ ωραίο», λένε όταν τους ρωτάνε. Για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ο μπαμπάς: «Όταν κάποια στιγμή όλο αυτό θα τελειώσει, σίγουρα θα ξαναγυρίσω στην παλιά μου δουλειά». Τα χρήματα που βγάζουν από τις εμφανίσεις τους πάνε κατευθείαν στην τράπεζα, ώστε να φανούν χρήσιμα στα παιδιά (εκτός από τον Λάκη, ο Δημήτρης έχει και μια κόρη, την Έλλη) όταν θα ξεκινήσουν τη ζωή τους. Όταν τον ρωτάνε δε ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του απαντάει: «Το γεγονός ότι κατάφερα να περνάω δημιουργικά το χρόνο μου με το γιο μου»

Ο καθένας μπορεί να είναι λίγο Έλληνας!
Αυτό ισχυρίζεται στο βιβλίο του «How to be (a little bit) Greek» ο Δημήτρης Δημητρίου, αποκαλύπτοντας τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάποιος για να νιώσει Έλληνας.

1. Να νιώθεις απίστευτη χαρά σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι.

2. Να τρως ελληνικά. Κατανάλωσε όσο περισσότερες θερμίδες μπορείς!

3. Να εξασκείσαι ελληνικά, γλέντι, χορός κ.ά.

4. Να εξασκείς την τέχνη της αποπλάνησης.

5. Να δένεσαι με τους γιους σου.

6. Να λατρεύεις τις κόρες σου και να βεβαιώνεσαι ότι κανένας άλλος δεν τις λατρεύει, μέχρι τα 25 τους τουλάχιστον!

7. Να έχεις πολλές ανησυχίες.

8. Ζήσε, ζήσε, ζήσε!

Στο βιβλίο του υπάρχουν ακόμη πολλές φωτογραφίες από ήρωες της ελληνικής ιστορίας, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και συμβουλές για το πώς μπορεί να χορέψει κάποιος ιρλανδέζικους χορούς αλά ελληνικά.