Πρέπει να πει «αντίο» ο Γιώργος Παπαδάκης;

03.02.2011
Aσ’ τον να βράζει στο ζουμί του... Η εργοδοτική τακτική που βίωσα και ο ίδιος επώδυνα στο πετσί μου στη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας ασκείται σήμερα σε βάρος του Γιώργου Παπαδάκη, του αγαπημένου «θείου» της ελληνικής τηλεόρασης, του αδιαμφισβήτητα Πρώτου της πρωινής ζώνης.

Aσ’ τον να βράζει στο ζουμί του... Η εργοδοτική τακτική που βίωσα και ο ίδιος επώδυνα στο πετσί μου στη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας ασκείται σήμερα σε βάρος του Γιώργου Παπαδάκη, του αγαπημένου «θείου» της ελληνικής τηλεόρασης, του αδιαμφισβήτητα Πρώτου της πρωινής ζώνης.

Το συμβόλαιο του Γιώργου Παπαδάκη με τον ΑΝΤ1 λήγει στο τέλος της σεζόν. Η τελευταία ανανέωσή του είχε γίνει πριν από 3 χρόνια, με μισθό «πρώτης γραμμής» (που την εποχή των παχιών αγελάδων κυμαινόταν ανάμεσα στις 45-60.000 ευρώ - για το μήνα μιλάμε). Το χρηματιστήριο της TV ακολούθησε την πορεία της κρίσης και σήμερα η Έλλη Στάη εκφωνεί το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ αντί 4.000 ευρώ. (Υποθέτω ότι κάτι ανάλογο θα «τσιμπάει» με το βδομαδιάτικο talk show της.)

Για να επιστρέψουμε στον Γιώργο Παπαδάκη... Ο δημοφιλής παρουσιαστής, ο οποίος είναι ο μόνος επιζών της παλιάς φρουράς του ΑΝΤ1, διατηρώντας το «Καλημέρα Ελλάδα» από την πρώτη μέρα της έναρξης του καναλιού, το 1990, δέχτηκε ο ίδιος δραστικό περιορισμό της αμοιβής του, την περσινή σεζόν, όταν ίσχυσε στο κανάλι η εθελουσία έξοδος δεκάδων καλών δημοσιογράφων και άξιων τεχνικών.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια το κανάλι του Αμαρουσίου φρόντιζε να έχει ανανεώσει τη συνεργασία τους πριν καλά καλά μπει ο χρόνος που το συμβόλαιό του τελείωνε. Φέτος, για πρώτη φορά, αυτό δεν έχει γίνει. Σιωπή. Και εκτός από τη σιωπή, φήμες. Φήμες για «ανακάτεμα» της τράπουλας στην πρωινή ζώνη, λόγω και της απώλειας της πρώτης θέσης των Καραμέρου - Χαριτάτου στο κρίσιμο τρίωρο 10-1.

«Άσ’ τον να βράζει στο ζουμί του», λοιπόν, τον Γιώργο Παπαδάκη. Θα πιάσει ο σιωπηλός εκβιασμός; Θα συμβιβαστεί με ένα χαμηλό μισθό ο παρουσιαστής; Ή θα τα βροντήξει και θα φύγει;

Οι πληροφορίες μου από το κανάλι λένε ότι ο ΑΝΤ1 δεν θέλει να χάσει τον Γιώργο Παπαδάκη. Όμως, υπάρχει και μερίδα επιτελών που θα έτριβαν τα χέρια τους, αν στην πρωινή ζώνη γινόταν η ποθητή γι’ αυτούς ανανέωση με στόχο το κοινό 15-44. (Τι ουτοπία...)

«Το πιο δύσκολο στην τηλεόραση δεν είναι να μπεις, αλλά πότε και πώς θα βγεις», μου έλεγε κάποτε ο Νίκος Μαστοράκης. «Η δημοσιογραφία δεν είναι να αρχίζεις και να τελειώνεις με αυτήν. Είναι βήμα για κάτι καλύτερο», μου έλεγαν παλαιότεροι δημοσιογράφοι.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Γιώργος Παπαδάκης πρέπει, όταν αποφασίσει την έξοδό του από την ΤV, να φύγει με το κεφάλι ψηλά. Και πρώτος, όπως του αξίζει. Βλέπω με θλίψη την πορεία κάποιων πρώην βασιλέων και βασιλισσών της ΤV, που περιτριγυρίζουν σε κανάλια, δεμένοι χειροπόδαρα με το θρόνο τους. Είναι κρίμα.

Διαβάζω ότι το Σεπτέμβριο του 2011, έπειτα από 25 χρόνια, η Όπρα Γουίνφρεϊ σταματάει το σόου της με μια εκπομπή-αφιέρωμα στην καριέρα της. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Λάρι Κινγκ, ο πιο διάσημος δημοσιογράφος του CNN, κρέμασε τις τιράντες του και αποχαιρέτησε (στα 77 του!) τους τηλεθεατές στο τελευταίο «Larry King Live», όπου ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα του έστειλε ένα θερμό βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό.

Ό,τι και να γίνει ένα τέτοιο τηλεοπτικό «αντίο» αξίζει στον Γιώργο Παπαδάκη, στο δικό μας μικρό γυάλινο κόσμο. Το πότε θα γίνει αυτό είναι δική του επιλογή.

Αρκεί να γίνει έτσι...