Όσα πρέπει να ξέρεις για την αυξητική στήθους

27.04.2012
Να κάνεις αυξητική ή όχι; Πριν πάρεις την απόφαση και καταλήξεις στο χειρουργικό κρεβάτι μάθε όσα πρέπει να ξέρεις.

Αν το στήθος σου είναι εξαιρετικά μικρό έως κι ανύπαρκτο ίσως κατά καιρούς να έχεις σκεφτεί να καταφύγεις στο νυστέρι. Σίγουρα, σήμερα με την εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής η επέμβαση αυτή δεν φέρει την επικινδυνότητα του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δε θα σε βάλει σε μπελάδες. Περίτρανα παραδείγματα, το σκάνδαλο με τα ενθέματα από βιολογική σιλικόνη που προκάλεσαν καρκίνο σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επέμαβση αυξητισκής μαστών αλλά και η περίπτωση της Μις Αγγλίας Ντάνιελ Λόιντ, που μετά την περιπέτεια που πέρασε εξαιτίας της προσθετικής στήθους, δοξάζει τα μικρά της στηθάκια!

Μάθε τα πάντα για την αυξητική στήθους

Σίγουρα τα πλούσια και ζουμερά στήθη κλέβουν τις εντυπώσεις αλλά και τα πιο μικρά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, είναι εξίσου γοητευτικά. Αν ωστόσο, ακόμη και μετά από την απαρίθμηση δεκάδων λόγων για να αγαπήσεις το μικρό σου στήθος, εξακολουθείς να νιώθεις άσχημα για το σώμα σου, εμείς σε ενημερώνουμε αναλυτικά για την επέμβαση αυτή που θα σου χαρίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν παραλείπουμε βέβαια να σου αποκαλύψουμε και τα μελανά σημεία της. Από εκεί και μετά, αφού ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά, η απόφαση είναι δικιά σου!

Να κάνεις αυξητική ή όχι;

Πριν πάρεις την απόφαση και καταλήξεις στο χειρουργικό κρεβάτι καλό θα ήταν να θέσεις συγκεκριμένα ερωτήματα στον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να λάβεις αντικειμενικές απαντήσεις. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη είναι το μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν; Είναι όντως το πρόβλημα υπαρκτό ή όλα είναι στο μυαλό σου; Το στήθος σου είναι τόσο αντιαισθητικό όσο νόμιζες; Θέλεις να αλλάξεις την εικόνα σου για εσένα ή για τους άλλους; Το έχεις σκεφτεί καλά ή είναι απόφαση της στιγμής; Έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες; Μήπως είσαι σε περίοδο ψυχικής φόρτισης;(πχ διαζύγιο, θάνατος, απόλυση).

Ακόμη κι αν οι απαντήσεις σου δείχνουν με μαθηματική ακρίβεια προς το νυστέρι, προσπάθησε να δεις τα κίνητρα πίσω από την επιθυμία. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζεις πρόβλημα μεγάλης ασυμμετρίας, σε σημείο που να σου καταρρακώνεται η ψυχολογία σου, τότε σίγουρα η αυξητική στήθους είναι ένας τρόπος για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου και να διορθώσεις ένα υπαρκτό ανατομικό πρόβλημα. Άλλωστε, εκτός από την αισθητική χειρουργική, τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται και σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Αντίθετα, αν το κίνητρό σου για την επέμβαση είναι να μοιάσεις σε κάποιο από τα σιλικονάτα sex symbols της βιομηχανίας θεάματος, τότε ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως μια απόφαση όπως αυτή απαιτεί επεξεργασία, σωματική και ψυχική ωριμότητα αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζεις η πιο διαδεδομένη μέθοδος προσθετικής στήθους είναι αυτή με τα ενθέματα σιλικόνης. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο γιατρός προσθέτει κάτω από το θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, ενθέματα σιλικόνης, που κάνουν το στήθος να δείχνει μεγαλύτερο και πιο γεμάτο.

Βέβαια, το μέγεθος για το επιθυμητό αποτέλεσμα έχει συζητηθεί εκ των προτέρων με τον γιατρό ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει θεαματική αύξηση με μια και μόνο επέμβαση. Αν δηλαδή επιθυμείς να ανέβεις αρκετά νούμερα στο σουτιέν, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για πολλαπλές επεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, επειδή η επέμβαση είναι εξαιρετικά λεπτή συνήθως γίνεται με ολική νάρκωση ενώ έχει διάρκεια περίπου 1,5 με 2 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση. Ο γιατρός με μικρές τομές που θα κάνει στο δέρμα, σηκώνει το μαζικό αδένα και δημιουργεί «θήκες» όπου θα τοποθετηθούν τα ενθέματα. Οι τομές αυτές μπορούν να γίνουν είτε κάτω από το μαστό ή και μέσα από τη θηλή, όπου και θα τοποθετηθούν τα ενθέματα της σιλικόνης.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά;

Όπως ήδη γράψαμε καλό θα είναι να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες αλλά και να γνωρίζεις το τι πρόκειται να αντιμετωπίζεις. Μπορεί για παράδειγμα η επέμβαση να θεωρείται εξαιρετικά απλή, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατα και η όψη των μαστών σου δε θα είναι και η καλύτερη τους πρώτους μήνες μετά το χειρουργείο. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες ίσως να αισθάνεσαι αίσθημα κούρασης ή και δυσκαμψία του κορμού.

Μελανιές, μικρό πρήξιμο, ενοχλήσεις ίσως και πόνος είναι φυσιολογικά και συνήθως υποχωρούν σταδιακά. Για αρκετές ημέρες μετά το χειρουργείο το στήθος θα είναι πρησμένο και ευαίσθητο και ίσως να αισθάνεσαι κάψιμο στις θηλές και φαγούρα ή ενόχληση από τα ράμματα.

Οι ενοχλήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν σταδιακά και το στήθος επανέρχεται σε απόλυτα φυσιολογική κατάσταση μετά από δύο με τρεις μήνες αλλά όπως σε κάθε εγχείρηση, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να μείνουν και κάποια σημάδια. Αυτά βέβαια βρίσκονται σε θέση που να μη γίνονται εύκολα αντιληπτά και συνήθως επουλώνονται, αλλά κανένας δεν μπορεί να σου διασφαλίσει πως θα εξαλειφθούν τελείως.

Πότε επιστρέφεις στην καθημερινότητα;

Αν και θεωρείται χειρουργείο ρουτίνας και δεν απαιτείται η διανυκτέρευση στην κλινική, αυτό δε σημαίνει πως μπορείς να γυρίσεις άμεσα στην καθημερινότητά σου. Για περίπου ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, θα πρέπει να αποφεύγεις κάθε μορφή άσκησης, να μην κάνεις απότομες κινήσεις, ούτε να οδηγείς.

Αν δηλαδή νόμιζες πως θα κάνεις την επέμβαση τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επιστρέψεις κανονικά στην εργασία σου και στην καθημερινότητά σου, απλά γελάστηκες. Εάν η εργασία σου δεν απαιτεί σωματική κούραση και χειρωνακτική εργασία θα είσαι σε θέση να επιστρέψεις σε αυτήν μετά από μια εβδομάδα, διαφορετικά πρέπει να παραμείνεις στο σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες με αναρρωτική άδεια.

Μάλιστα, για όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να φοράς επί 24ωρου βάσεως έναν ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο και τον οποίο δεν πρέπει να βγάλεις όσο κι αν σε ενοχλεί.

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Επιπλοκές και "μικρά" ατυχήματα

Περίτρανο παράδειγμα του τι μπορεί να πάει στραβά μετά από μια επέμβαση στήθους είναι η περίπτωση της Μις Αγγλίας Ντάνιελ Λόιντ που το 2007 αποφάσισε να δώσει έξτρα όγκο στα στηθάκια της. Η επέμβαση προέκυψε… προβληματική με αποτέλεσμα τα στήθη της να πρήζονται ολοένα και περισσότερο μέχρι που τα εμφυτεύματα εξερράγησαν με αποτέλεσμα το διάσημο μοντέλο να μπει επειγόντως στο χειρουργείο.

Η περιπέτειά της ωστόσο συνεχίστηκε ακόμη και μετά το δεύτερο χειρουργείο αφού το πρήξιμο και οι πόνοι παρέμεναν. Όπως αποδείχτηκε, μια επιπλοκή είχε ως αποτέλεσμα οι μαστικοί της αδένες να παράγουν γάλα μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου γιου της. Για να γλιτώσει από την ταλαιπωρία η Λόιντ μπήκε για πολλοστή φορά στο χειρουργείο και αφαίρεσε τα ενθέματα σιλικόνης, κατεβαίνοντας, ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία νούμερα σουτιέν. Μάλιστα, ένα ακόμη λάθος κατά την επαναφορά στο αρχικό μέγεθος δημιούργησε μια μικρή ασυμμετρία με τον ένα μαστό να είναι μικρότερος από τον άλλο. Κι όμως, παρά το νέο προβληματάκι και την επαναφορά των μαστών της στη μίνι εκδοχή τους, η ίδια δηλώνει ανακουφισμένη και τονίζει πως αν γινόταν να γυρίσει πίσω το χρόνο θα απέφευγε όλη τη διαδικασία καθώς τα μικρά στηθάκια της είναι «τέλεια».

Το σκάνδαλο με τη βιομηχανική σιλικόνη

Άλλωστε, μη ξεχνάς το σκάνδαλο με τη βιομηχανική σιλικόνη που ξέσπασε στην Γαλλία με την εταιρία PIP, μια από τις γνωστότερες μέχρι πρότινος εταιρίες παραγωγής ενθεμάτων σιλικόνης. Για λόγους οικονομίας και για να γίνει πιο ανταγωνιστική προμηθεύοντας φθηνά ενθέματα η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βιομηχανική σιλικόνη κι όχι ιατρική. Εκτός αυτού όμως, ακόμη και οι θήκες γύρω από τη γέλη της σιλικόνης ήταν προβληματικές αφού ήταν επιρρεπείς σε διαρροές.

Τα εν λόγω ενθέματα στοίχιζαν 500 - 600 ευρώ το ζεύγος, όταν πιο "δημοφιλείς" μάρκες κόστιζαν από 800 έως 1.200 ευρώ. Η χαμηλή τιμή τους, ωστόσο, δεν θεωρήθηκε τεκμήριο κακής ποιότητας, δεδομένου ότι υπήρχαν κι άλλης εταιρείας ενθέματα στο εμπόριο, με ανάλογη τιμή.

Ωστόσο, παρά την εμφάνιση οκτώ περιπτώσεων καρκίνου σε γυναίκες με τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα, μία εκ των οποίων απεβίωσε, δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεδειγμένη συσχέτιση ανάμεσα στη σιλικόνη και την εμφάνιση της νόσου. Για προληπτικούς λόγους η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σε όσες γυναίκες είχαν κάνει την επέμβαση με τα συγκεκριμένα ενθέματα, να τα αφαιρέσουν και να τα αντικαταστήσουν με νέα. Η επέμβαση, μάλιστα κρίνεται αναγκαία καθώς κατά μέσο όρο τα ενθέματα σιλικόνης έχουν γενικό ποσοστό ρήξης κάτω από 1% με 2% ενώ αυτά της ΡΙΡ, σημείωσαν ποσοστό ρήξης 10% μέσα στον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής.

Οι πιο συχνές επιπλοκές μετά από αυξητική στήθους

Η μέθοδος είναι αρκετά ασφαλής, όμως, όπως και σε κάθε επέμβαση, έτσι και στην περίπτωση της αυξητικής στήθους μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές αλλά και μετεγχειρητικές ενοχλήσεις.

Κακή επούλωση ή μόλυνση: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί κακή επούλωση των τομών ή ακόμη και να εμφανιστεί κάποια μόλυνση που οφείλεται σε μικρόβια ή χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Αν και η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μικρή, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ενώ αν συμβεί, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιωτικού ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις απαιτείται αφαίρεση του ενθέματος, άρα νέο χειρουργείο.

Αιμάτωμα: Οι μελανιές και το πρήξιμο που παρουσιάζεται το πρώτο καιρό συνήθως υποχωρεί πλήρως μετά από ένα μήνα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και μετά την επέμβαση μερικά αγγεία μπορούν να σπάσουν δημιουργώντας αιματώματα και οίδημα ακολουθούμενα από πόνο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά απορροφώνται από το δέρμα αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται μια μικρή επέμβαση για την αφαίρεσή του συσσωρεμένου αίματος.

Η λεγόμενη κάψα: Παλαιότερα από τις πιο συχνές επιπλοκές μετά το χειρουργείο, αν και πλέον με τις νέες μεθόδους έχει περιοριστεί κατά πολύ, ήταν η συστολή της λεγόμενης «κάψας». Ο οργανισμός αντιδρά στο ξένο σώμα, που δεν είναι άλλο από το ένθεμα της σιλικόνης και δημιουργεί ένα σκληρό περίβλημα γύρω από αυτό, τη λεγόμενη κάψα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το περίβλημα είναι αρκετά παχύ δίνοντας μια σκληρή αίσθηση κατά την ψηλάφηση ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται κι από πόνο ή και παραμόρφωση του στήθους. Αν η κάψα γίνει αρκετά μεγάλη πιθανότατα να συμπιέσει το περίβλημα του ενθέματος και σε σπάνιες το παραμορφώνει οπότε και απαιτείται αφαίρεση και αντικατάσταση του ενθέματος με νέο.

Σκάσιμο της σιλικόνης: Πρόκειται για το φόβο κάθε γυναίκας που έχει προβείς αυξητική επέμβαση μαστών με ενθέματα σιλικόνης. Αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, ίσως έχεις ακούσει αρκετές ιστορίες για ατυχήματα που οδηγούν σε σπάσιμο ή διαρροή των ενθεμάτων. Μετά από πάροδο του χρόνου, υπερβολική πίεση και έντονη άσκηση μπορεί να συμβεί το… μοιραίο που θα σε οδηγήσει θέλοντας και μη ξανά στο χειρουργικό κρεβάτι για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Μικρές λεπτομέρειες που ίσως αγνοείς…

* Τα ενθέματα σιλικόνης δεν διαρκούν για μια ζωή. Κάποια στιγμή, είτε λόγω κάποιας επιπλοκής, αλλαγής ή φθοράς θα χρειαστούν νέες επισκέψεις στο γιατρό και νέες επεμβάσεις.

* Επανέλεγχος συνίσταται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, καθώς τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να παρουσιάσουν ρίξη ή διαρροή και να χρειαστούν αντικατάσταση.

* Τα ενθέματα κάνουν πιο δύσκολη τη μαστογραφία καθώς απαιτούνται πολλαπλές λήψεις κι από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να μπορέσει ο γιατρός να έχει σωστή εικόνα του μαστού.

* Το μεγαλύτερο στήθος πέφτει πιο εύκολα από το μικρότερο και από το νόμο της βαρύτητας δεν εξαιρείται ούτε το σιλικονάτο

* Τσιγάρο και προσθετική στήθους δεν πάνε μαζί! Αν αποφασίσεις να υποβληθείς στην επέμβαση πρέπει να κόψεις το κάπνισμα κάποιο διάστημα πριν το χειρουργείο αλλά και κατά τη διάρκεια της επούλωσης των τομών. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύεις από μολύνσεις ή και νέκρωση του δέρματος.

* Μετά την επέμβαση θα πρέπει οι μαστοί να έχουν σταθερό σχήμα και μέγεθος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις όγκου.

* Αν κάποια στιγμή το μετανιώσεις κι επιλέξεις την επαναφορά στο φυσικό σου μέγεθος μην περιμένεις το στήθος σου να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Πιθανότατα να εμφανιστούν ζαρώματα και ρυτιδώσεις στο δέρμα εξαιτίας

* Εάν είσαι σε φάση που προσπαθείς να κάνεις παιδάκι καλύτερα να αναβάλλεις ή και να ξεχάσεις την αυξητική.

Η συμβουλή μας:

Αν όντως υπάρχει κάποιο φανερά αντιαισθητικό ανατομικό πρόβλημα, πιθανότατα η αυξητική στήθους να είναι ένα μέσο για να τονώσει το ηθικό σου. Ωστόσο, αν ο μόνος λόγος για τον οποίο επιθυμείς την επέμβαση είναι το μικροσκοπικό σου στήθος τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η επέμβαση αυτή σίγουρα θα σου δώσει την επιθυμητή εικόνα σώματος, δε θα λύσει όμως αισθηματικά, κοινωνικά ή επαγγελματικά προβλήματα.

Σκέψου λοιπόν αν αυτό που σε ενοχλεί πραγματικά είναι το μέγεθος του στήθους σου κι αν πρόκειται για δικιά σου επιθυμία γιατί η αλλαγή στο σώμα σου θα αλλάξει την εικόνα σου, ωστόσο δε θα λύσει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα