Γάμος αλά ελληνικά

06.11.2002
Δεν πρόκειται για "big fat Greek weddings". Είναι οι ελληνικοί γάμοι που από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα, άφησαν το στίγμα τους με άποψη και στυλ, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν κάτι από ανάλογους γάμους του διεθνούς στερεώματος.
Δεν πρόκειται για "big fat Greek weddings". Είναι οι ελληνικοί γάμοι που από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα, άφησαν το στίγμα τους με άποψη και στυλ, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν κάτι από ανάλογους γάμους του διεθνούς στερεώματος. Δεν "έκλεψαν" αλλά "δάνεισαν" λάμψη. Και ήταν τόσο πρωτότυποι ώστε να "παντρέψουν" τις μπαλωθιές με την υψηλή ραπτική.

Συνήθως οι γάμοι μοιάζουν με θεατρική παράσταση σε τρεις πράξεις: η "αυστηρή" σκηνή της εκκλησίας, η "μαεστρία" στην παρουσίαση του τραπεζιού, η "πίστα" του χορού και της σαμπάνιας. Αλλεπάλληλες πρόβες "πρωταγωνιστών", "σκηνογράφων" και "ενδυματολόγων" έχουν προηγηθεί. Η αυλαία ανοίγει. Η νοσταλγική συγκίνηση των παλαιών, η καρτερική διάθεση των νέων, η κοινή συμμετοχή στην επίσημη εορτή του ερωτευμένου ζευγαριού σφραγίζουν την επιτυχία κάθε γαμήλιας παράστασης: από την εποχή των ασπρόμαυρων, μέχρι και την εποχή των έγχρωμων φωτογραφιών.

Γάμοι που έχουν μείνει στην ιστορία, από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, για τον τρόπο γνωριμίας του ζευγαριού, τη λαμπρότητα τους, αλλά και κάποια ευτράπελα που συνέβησαν είναι εκείνοι του Hλία και της Aλίκης Kουλουκουντή, του Γιώργου και της Αγάπης Βαρδινογιάννη, του Nίκου Tσαβλίρη και της Mάιρα Πίσση, του Γιώργου Nίκα και της Mιράντας Πατέρα, του Μάκη Σκλαβενίτη και της Αννας Μαμιδάκη κι άλλοι πολλοί.

(Κάντε κλικ εδώ για τους γάμους της δεκαετίας του '70)
(Κάντε κλικ εδώ για τους γάμους της δεκαετίας του '80)
(Κάντε κλικ εδώ για τους γάμους της δεκαετίας του '90)


Από την Κατερίνα Δαφέρμου