Οι συμβουλές των ειδικών για το πώς να είσαι ευτυχισμένη μόνη σου

20.03.2022
Οι συμβουλές των ειδικών για το πώς να είσαι ευτυχισμένη μόνη σου
Βρες την ευτυχία ανεξάρτηση από την κατάσταση της ερωτικής σου ζωής

Είναι μια κοινή υπόθεση ότι το να είσαι ελεύθερη σημαίνει ότι είσαι μόνη. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και όταν δεν έχεις μια σχέση, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσεις μια σύνδεση - με τον εαυτό σου, τους φίλους και την οικογένειά σου, το κατοικίδιο σου, τη φύση, μέσω διαφόρων χόμπι και πολλά άλλα.

Οι καλύτερες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Παρακάτω θα βρεις τις συμβουλές για το πώς να είσαι ευτυχισμένη μόνη και ελεύθερη, σύμφωνα με τους ειδικούς:
Θέσε στόχους
Ένας πολύ καλός τρόπος για να εστιάσεις στον εαυτό σου—είτε είσαι ελεύθερη, είτε σε σχέση—είναι να θέσεις στόχους για τον εαυτό σου και να δουλεύεις σταθερά για την επίτευξή τους. «Αυτοί οι στόχοι μπορεί να είναι προσωπικοί, που σχετίζονται με την καριέρα, οικονομικοί ή εκπαιδευτικοί», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Rachna Buxani-Mirpuri.

Δώσε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σου
Η φροντίδα του εαυτού μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά η Buxani-Mirpuri λέει ότι το να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην κίνηση, τη διατροφή και τον διαλογισμό είναι όλοι ιδιαίτερα αξιόλογοι τρόποι για να φροντίζεις το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου. Αξίζει επίσης να αφιερώσεις χρόνο κάθε μέρα στη στοματική φροντίδα, τη φροντίδα του δέρματος και άλλες δραστηριότητες που φέρνουν στο μυαλό σου ηρεμία και χαρά.

Κράτα ημερολόγιο
Το ημερολόγιο είναι μια άλλη μορφή αυτοφροντίδας που μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις έναν χώρο για να αποφορτιστείς και να επεξεργαστείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Η Rachel Wright, ψυχοθεραπεύτρια που εστιάζει στη σεξουαλική υγεία, τις σχέσεις και την ψυχική υγεία, συνιστά να γράφεις καθημερινά ημερολόγιο για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια λίστα ευγνωμοσύνης.

Μάθε την αξία σου
Η ευτυχία δεν χρειάζεται να εξαρτάται από κανένα εξωτερικό πρόσωπο ή πράγμα. «Οι σχέσεις, όταν είναι υγιείς, είναι υπέροχες και προσθέτουν στη ζωή μας. Ωστόσο, η απουσία τους δεν σημαίνει ότι η ζωή μας είναι ελλιπής», λέει η Buxani-Murpuri. «Κατανοώντας ότι είσαι ένα πλήρες άτομο του οποίου η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται από ό,τι κάνεις στη ζωή σου, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις προοπτική και να περιηγηθείς σε διάφορες καταστάσεις».

Απόλαυσε το σεξ μόνη σου
Όταν είσαι single, μπορεί να μην έχεις τόσες ευκαιρίες για σεξ, αλλά αυτό δεν μπορείς να νιώσεις ευχαρίστηση. Στην πραγματικότητα, το να εστιάσεις στη σεξουαλική σου σχέση με τον εαυτό σου είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο αυνανισμός, εκτός από ικανοποίηση, θα ενισχύσει και την ψυχική σου υγεία.

Βγες έξω
Έρευνες δείχνουν ότι το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι καλό για την ψυχική μας υγεία. Κάνε πεζοπορία μια φορά την εβδομάδα ή αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις όλα όσα έχει να προσφέρει η φύση. Είτε αυτό είναι ένα πικνίκ, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο, μια εκδρομή στην παραλία, μια βουτιά σε μια λίμνη ή απλά να στέκεσαι με τα γυμνά πόδια σου στο γρασίδι, φρόντισε να βγεις έξω.

Ενίσχυσε το σύστημα υποστήριξής σου
Το ότι είσαι single δεν σημαίνει ότι είσαι μόνη. «Οι φίλοι σου αποτελούν το σύστημα υποστήριξής σου και εσύ είσαι μέρος του δικού τους», λέει η Buxani-Mirpuri. «Αφιέρωσε χρόνο για να καλλιεργήσεις αυτές τις πολύτιμες σχέσεις. Κράτησε την οικογένεια και τους φίλους που εμπλουτίζουν τη ζωή σου και σε βοηθούν να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου κοντά σου».

Μη φοβηθείς να ξεκινήσεις θεραπεία
«Η συζήτηση με έναν θεραπευτή συνιστάται πάντα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής προοπτικής», λέει η Buxani-Mirpuri. «Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας ζώντας στο εδώ και τώρα και βιώνοντας την κάθε στιγμή στο έπακρο είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων μοναξιάς ή ανησυχίας για το μέλλον».