Πόσο αλκοόλ μπορώ να πίνω;

15.04.2017
Τι είναι τα αλκοολούχα ποτά, ποιος ο αλκοολικός βαθμός και ποια ποσότητα αλκοόλ θεωρείται μέτρια;

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 144 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ, ως «αλκοολούχα ποτά» νοούνται ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, σε οποιοδήποτε ποσοστό, προερχόμενη είτε από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά την επεξεργασία. Τα αλκοολούχα ποτά διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: α) κρασιά, β) μπίρα, γ) οινοπνευματώδη ποτά γενικά.

Tι είναι ο αλκοολικός βαθμός

Αλκοολικός βαθμός (vol) είναι το ποσοστό επί τοις εκατό κατά όγκο, που δείχνει την ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης (αλλιώς: αιθανόλη ή απλώς «αλκοόλ»), που περιέχεται σε 100 ml του ποτού. Για παράδειγμα, η ένδειξη 15% ή 15% vol ή 15ο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ποτό περιέχει 15 ml αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 ml. Σε όλα τα συσκευασμένα αλκοολούχα ποτά είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η περιεκτικότητά τους σε αιθυλική αλκοόλη, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσο «δυνατά» είναι.

Πόσους βαθμούς έχουν;

Μέση περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη*

Αλκοολούχο ποτό Αλκοολικοί βαθμοί (%)
Βότκα 37,5
Κρασί αρετσίνωτο 11-16
Κρασί αφρώδες 10-12
Κρασί γλυκό 11-17
Κρασί επιδορπίου 15-23
Κρασί μαυροδάφνη 15-17
Κρασί ρετσίνα 12-14
Λικέρ φρούτων 25
Μπίρα lager 4-6
Μπίρα ελαφριά 3-4
Μπίρα μοναστηριακή 7-9
Μπίρα σκουρόχρωμη 6-7
Μπράντι και κονιάκ 36
Ούζο 35-48
Ουίσκι 40
Ρούμι 37,5
Τσίπουρο 35-48
*Η περιεκτικότητα διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής.

Πρέπει να θυμάσαι: Τα λεγόμενα «σφηνάκια» περιέχουν συνήθως αδιάλυτα αποστάγματα διαφόρων ποτών, π.χ. βότκα, ουίσκι, που σημαίνει ότι η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ μπορεί να υπερβαίνει το 50%.

Πόσο πρέπει να πίνω;

Για τα υγιή ενήλικα άτομα η καθημερινή μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών χαρακτηρίζεται ως γενικά ασφαλής. Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται η 1 μερίδα (μονάδα) αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άντρες, ενώ υψηλή θεωρείται η κατανάλωση 3 μερίδων και άνω. Μια (1) μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με ποσότητα αλκοολούχου ποτού που αποδίδει περίπου 15g αιθυλικής αλκοόλης, π.χ. 1 κουτάκι μπίρα (330 ml) ή 1 ποτήρι κρασί (120 ml) ή 1 ποτηράκι ούζο (30g) ή 1 σφηνάκι (15 ml). Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι τα ποτά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, π.χ. ούζο, τσίπουρο, ουίσκι, σφηνάκια, πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα συγκριτικά με όσα έχουν λιγότερο, π.χ. μπίρα, κρασί.

Προνοητικότητα: Αν έχεις προβλήματα υγείας ή προσωπικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με την πρόσληψη αλκοόλ, π.χ. κληρονομικό ιστορικό καρκίνου, ενδέχεται ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών να μην είναι ασφαλής – συμβουλεύσου λοιπόν το γιατρό σου!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ;

  • Ελαφρύ ποτό ή δυνατό;

Προτιμότερο κάποιο ελαφρύ, π.χ. κρασί ή μπίρα, παρά κάποιο πιο δυνατό, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη. Οι χειρότερες επιλογές είναι τα κοκτέιλ άγνωστης σύνθεσης, τα σφηνάκια, τα ηδύποτα και το ρούμι.

  • Απλό ή κοκτέιλ;

Όσο το δυνατόν πιο «απλό», «καθαρό» και «γνωστό»! Τα αλκοολούχα κοκτέιλ περιέχουν συνήθως 2-3 μεζούρες ποτού, άρα μεγαλύτερη ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης ανά σερβίρισμα αλλά και επιπλέον συστατικά, π.χ. χυμό ή αναψυκτικό, που επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ και την είσοδό του στο αίμα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 153

Update: Νοέμβριος 2015.