Πώς θα ετοιμάσεις light σάντουιτς για τη δουλειά

07.01.2017
Εκτός από μια εύκολη και νόστιμη λύση για κολατσιό, το σάντουιτς μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ αλλά και υγιεινό γεύμα για το γραφείο. Ετοίμασέ το στο σπίτι με ποιοτικά υλικά και πάρε το μαζί σου στη δουλειά…

Το σπιτικό σάντουιτς αποτελεί μια πιο θρεπτική, χορταστική και σαφώς πιο οικονομική επιλογή σε σύγκριση με αντίστοιχα έτοιμα προϊόντα, πρόχειρα μικρογεύματα ή τυποποιημένα σνακ. Πέραν της ευκολίας παρασκευής και μεταφοράς, κύριο πλεονέκτημα τού σπιτικού σάντουιτς είναι ότι μπορείς να το φτιάξεις με δεκάδες διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών, εξασφαλίζοντας έτσι, μέσα από την ποικιλία, γευστική ικανοποίηση και διατροφική ισορροπία.

Νόστιμες ιδέες

Το καλό σάντουιτς είναι «τέχνης δημιουργία». Επομένως, προϋποθέτει έμπνευση και φαντασία…

Ψωμί

Το βασικό υλικό του σάντουιτς είναι το ψωμί σε όλες του τις μορφές: φέτες καρβελιού, πολύσπορο, μαύρη μπαγκέτα, στενόμακρο φρατζολάκι, στρογγυλό ψωμάκι, ψωμί του τοστ με ή χωρίς κόρα κ.ά. Το σάντουιτς μπορεί να γίνει κλειστό ή ανοικτό και να καταναλωθεί είτε ωμό, είτε αφού ψηθεί σε τοστιέρα, τηγάνι ή γκριλ.

Εναλλακτικά ψωμιού

Αντί για ψωμί μπορείς να χρησιμοποιήσεις αραβική πίτα, πίτα για σουβλάκι, κυπριακή πίτα, τορτίγια, κρέπα, βάση κρουασάν, άγλυκο τσουρέκι, ακόμα και φύλλα μαρουλιού.

Επιλογές γέμισης

Δημιούργησε εύγευστες παραλλαγές προσθέτοντας ως γέμιση διαφορετικά υλικά κάθε φορά, όπως: τυριά (π.χ. κασέρι ή γραβιέρα για το γραφείο, κότατζ, κατίκι ή τυρί κρέμα για σάντουιτς που θα φαγωθεί άμεσα), φιλέτο αλλαντικών (π.χ. γαλοπούλα), ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπιφτέκι από κρέας ή χορτοφαγικό (π.χ. από σόγια), τόνο από κονσέρβα, καπνιστό σολομό, παστή σαρδέλα, γαριδόψιχα, αβγό, ελιές, φυτικά πατέ (π.χ. πάστα ελιάς), τουρσί, λαχανικά (π.χ. ντομάτα ή μαρούλι), φρέσκα φρούτα (π.χ. αβοκάντο, ανανά, μήλο), αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες), ξηρούς καρπούς, κέτσαπ, μουστάρδα, ελαιόλαδο κ.ά.

Μαγιονέζα

Για τα πιο πολύπλοκα σάντουιτς απαιτείται ένα "συνδετικό" υλικό όπως μαγιονέζα ή βούτυρο, ώστε να ενωθούν καλά τα ανομοιογενή υλικά της γέμισης. Στην περίπτωση αυτή η τυποποιημένη μαγιονέζα έχει επιπλέον πλεονεκτήματα γιατί, λόγω των πολλών όξινων συστατικών της όπως το ξύδι, επιβραδύνει τη μικροβιακή αλλοίωση των ζωικών τροφίμων, ενώ επίσης εμποδίζει την υγρασία των υπολοίπων υλικών να περάσει στο ψωμί και να το «νοτίσει».

Γλυκιά γεύση

Για να φτιάξεις ένα σάντουιτς με «γλυκιά γέμιση» χρησιμοποίησε συνδυασμούς υλικών όπως λιωμένη σοκολάτα, ταχίνι, πάστες ξηρών καρπών, νιφάδες δημητριακών, μπανάνα, αχλάδι, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά κουταλιού, μέλι κ.ά. Εάν το σάντουιτς καταναλωθεί άμεσα, ενδείκνυνται επίσης τα κρεμώδη τυριά και το στραγγιστό γιαούρτι.

Το σάντουιτς είναι σαν τη λευκή κόλλα χαρτιού: το γεμίζεις με ό,τι θες.

Συμβουλές για υγιεινά και ασφαλή σάντουιτς

Το εύγευστο σάντουιτς απαιτεί δημιουργική φαντασία, το ασφαλές σωστές επιλογές και κατάλληλες τεχνικές. Συνδυάζοντας τη μεν με τα δε, έχεις το τέλειο αποτέλεσμα…

Επιλογές ψωμιού

Προτίμησε ψωμί ολικής άλεσης από στάρι, σίκαλη, βρώμη ή μείγμα αλεύρων. Αν έχεις τη δυνατότητα, φτιάξε μόνη σου ψωμί π.χ. χρησιμοποιώντας κάποια ειδική συσκευή («αρτοποιητής»).

Ψημένο σάντουιτς

Εάν ψήνεις το ψωμί, φρόντισε να είναι πολύ ελαφρά ψημένο, να διατηρεί ένα ανοικτό ελαφρώς καφέ χρώμα. Μην τρως τα τμήματα του ψωμιού που έχουν μαυρίσει ή έχουν πάρει έντονο σκούρο χρώμα.

Ποσότητα γέμισης

Μην παραγεμίζεις το σάντουιτς -δεν γίνεται πιο νόστιμο! Επιπλέον, όσο πιο ογκώδες τόσο πιο δύσκολο είναι να το δαγκώσεις και να μην λερωθείς.

Ευαλλοίωτα υλικά

Εάν το σάντουιτς πρόκειται να παραμείνει για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, απόφυγε ως υλικά γέμισης πουλερικά, κρέατα, αλλαντικά, θαλασσινά, κρεμώδη ή πολύ μαλακά τυριά και γενικά ζωικά συστατικά.

Κατάψυξη

Σάντουιτς με ευαλλοίωτα συστατικά είναι προτιμότερο να φτιαχτεί από βραδύς και να καταψυχθεί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και τοποθετημένο, στη συνέχεια, σε πλαστική σακούλα καλά κλεισμένη. Όταν βγει από την κατάψυξη θα φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου σε μία ώρα περίπου και, αν παραμείνει τυλιγμένο, θα διατηρηθεί φρέσκο και ασφαλές για περίπου 3 ώρες.

Ψυγείο

Σάντουιτς χωρίς ευαλλοίωτα συστατικά που ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα, διατηρείται πάντα τυλιγμένο στο ψυγείο και η προσθήκη ωμών λαχανικών γίνεται λίγο πριν το πάρεις μαζί σου.

Μεταφορά

Μετάφερέ το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή ειδικό νάιλον κουζίνας και τοποθετημένο σε πλαστικό δοχείο ή -προτιμότερο- σε ισοθερμικό σκεύος, με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν συμπιέζεται υπερβολικά. Φύλαξέ το μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ ή ηλιακές ακτίνες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 102
Update: Ιανουάριος 2017.