Τι να διαλέξω: Αναψυκτικό ή φρουτοχυμό;

26.01.2016
Ποιο να προτιμήσεις όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις επιλογή και γιατί;

Όταν έχεις δίλημμα ανάμεσα σε αναψυκτικό και συσκευασμένο φρουτοχυμό, η επιλογή σου πρέπει να βασιστεί στις προσωπικές σου ανάγκες τη δεδομένη στιγμή και όχι να επηρεαστεί από προκαταλήψεις, μύθους ή γενικότητες του τύπου «όλα τα αναψυκτικά είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν» ή «όλοι οι φρουτοχυμοί είναι υγιεινοί και κάνουν καλό» – δεν ισχύουν!

Κριτήρια επιλογής

Σε απασχολούν οι θερμίδες; Τόσο τα σακχαρούχα αναψυκτικά όσο και οι συσκευασμένοι φρουτοχυμοί έχουν παραπλήσια ενεργειακή απόδοση, από 110-150 θερμίδες ανά ποτήρι. Τα light αναψυκτικά περιέχουν ολιγοθερμιδούχα γλυκαντικά αντί για ζάχαρη και αποδίδουν από 1-10 θερμίδες ανά κουτάκι 330 ml, ενώ η σόδα μηδέν (0) θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα.

Σε ενδιαφέρει το είδος των υδατανθράκων; Οι φρουτοχυμοί περιέχουν κυρίως φρουκτόζη (μονοσακχαρίτης προερχόμενος από τα φρούτα), ενώ τα σακχαρούχα αναψυκτικά κυρίως ζάχαρη και, αναλόγως είδους, ποσότητες φρουκτόζης ή/και γλυκόζης. Η σόδα δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες, το ίδιο και τα περισσότερα light αναψυκτικά.

Θέλεις απαραίτητα διατροφικά στοιχεία; Εκτός από νερό, σάκχαρα και θερμίδες, οι περισσότεροι φρουτοχυμοί προσφέρουν στον οργανισμό και κάποιες ποσότητες βιταμινών, όπως η C, μετάλλων όπως το κάλιο και ιχνοστοιχείων.

Επιθυμείς να αποφύγεις τα πρόσθετα; Σε όλα τα αναψυκτικά υπάρχουν κάποια επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων, π.χ. συντηρητικά, ενώ τα light περιέχουν και γλυκαντικά. Αντίθετα, οι φρουτοχυμοί με την ένδειξη «100% φυσικός χυμός» δεν επιτρέπεται να περιέχουν καθόλου πρόσθετα τροφίμων ή επιπλέον ζάχαρη.

Χρειάζεσαι την καφεΐνη; Καφεΐνη υπάρχει στα αναψυκτικά τύπου cola, τα αναψυκτικά με βάση το τσάι, καθώς και στα περισσότερα ενεργειακά αναψυκτικά.

Συμβουλή: Μελέτησε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα κάθε προϊόντος!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ανά 1 ποτήρι

(περ. 250 ml)

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΙ
Λεμονάδα (1) Light Cola (2) Σόδα (3) Πορτοκάλι (4) Εσπεριδοειδών (5) Ανάμεικτος (6)
Θερμίδες 113 1 0 115 120 122
Πρωτεΐνες g 0 0 0 1,7 0,5 2,0

Υδατάνθρακεςg

Σάκχαρα g

28,0

28,0

0,25

0

0

0

26,5

24,5

29,0

27,5

28,0

22,3

Λιπαρά g 0 0 0 0,2 0,2 0,8
Φυτικές ίνες g 0 0 0 1,3 1,2 1,5


(1) Λεμονάδα με ανθρακικό: Νερό, ισογλυκόζη, χυμός λεμονιού 7%, ζάχαρη, διοξείδιο άνθρακα, κιτρικό οξύ, σορβικό κάλιο, ασκορβικό οξύ, φυσικές αρωματικές ύλες.

(2) Αεριούχο αναψυκτικό Cola με γλυκαντικά: Νερό, διοξείδιο άνθρακα, καραμελόχρωμα, φωσφορικό οξύ, γλυκοζίτες στεβιόλης, ακετοσουλφαμικό κάλιο, σουκραλόζη, αρωματικές ύλες, καφεΐνη.

(3) Αναψυκτικό σόδα: Νερό, διοξείδιο του άνθρακα, όξινο ανθρακικό νάτριο.

(4) 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού από στυμμένους χυμούς πορτοκαλιών.

(5) Χυμός διάφορων εσπεριδοειδών με προσθήκη ζάχαρης (νέκταρ).

(6) 100% φυσικός από συμπυκνωμένους χυμούς πορτοκαλιών, ροδιών και μήλων.


Τελικά, τι να προτιμήσω;

Οι πιο διαιτητικές επιλογές μετά το απλό… νεράκι, βρύσης ή εμφιαλωμένο, είναι το φυσικώς ανθρακούχο νερό και η σόδα. Προκειμένου να περιορίσεις την πρόσληψη θερμίδων, το light αναψυκτικό με γλυκαντικά είναι προτιμότερο από το αντίστοιχο σακχαρούχο. Ανάμεσα σε σακχαρούχο αναψυκτικό και συσκευασμένο φρουτοχυμό, προτίμησε 100% φυσικό χυμό και περιορίσου σε ½-1 ποτήρι το πολύ.

Συμβουλή: Για να μετατρέψεις τον φρουτοχυμό σε… αεριούχο αναψυκτικό, πρόσθεσέ του απλώς λίγο ανθρακούχο νερό ή σόδα.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Ιανουάριος 2016.