Πόσο διατηρείται το ψωμί;

15.02.2016
Το ψωμί είναι ευάλωτο σε διάφορες αλλοιώσεις και κυρίως στο μούχλιασμα. Μάθε πώς θα το διατηρήσεις σωστά.

Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του ψωμιού είναι σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου όπως π.χ. τοποθετημένο σε ψωμιέρα, αφού πρώτα τυλιχτεί σε χαρτοσακούλα, όχι σε πλαστικό. Απόφυγε να βάζεις το φρέσκο ψωμί στο ψυγείο, διότι η αυξημένη υγρασία το χαλάει και επιταχύνει την ανάπτυξη μούχλας.

Πόσο διατηρείται;

Το ψωμί κρατάει περισσότερο όταν είναι ξεροψημένο και δεν είναι κομμένο σε φέτες από πριν. Το ολόκληρο λευκό ψωμί μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για 3-5 μέρες. Το μαύρο και τα ψωμιά που περιέχουν σπόρους ή επιπρόσθετα υλικά, μουχλιάζουν ταχύτερα. Εντούτοις, είναι πιο γευστικά όταν τρώγονται 1-2 μέρες μετά την παρασκευή τους, το ίδιο και όλα τα χωριάτικα ψωμιά με προζύμι.

Σημείο προσοχής: Το συσκευασμένο ψωμί πρέπει να συντηρείται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το κατεψυγμένο ψωμί πρέπει να καταναλώνεται εντός της ημέρας που ψήθηκε ή αναθερμάνθηκε.

Στην κατάψυξη

Η κατάψυξη είναι ιδανική μέθοδος συντήρησης του φρέσκου ψωμιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις το ψωμί κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζεις σε χαρτοσακούλα κατάλληλη για τρόφιμα, την κλείνεις αεροστεγώς και την τοποθετείς στην κατάψυξη. Μπορείς επίσης να το κόψεις σε μικρότερα κομμάτια ή φέτες και να καταψύξεις ξεχωριστά κάθε κομμάτι, αφού πρώτα το πακετάρεις με διπλό περιτύλιγμα μεμβράνης και χαρτιού.

Απόψυξη

Εάν το ψωμί έχει παραμείνει στην κατάψυξη έως και 1 εβδομάδα, απλά άφησέ το να αποψυχθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Αν έχει μείνει για μεγαλύτερο διάστημα, πρέπει να το ξαναζεστάνεις για λίγα λεπτά στο φούρνο και σε υψηλή θερμοκρασία.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Φεβρουάριος 2016.