Έχεις σωματότυπο «καρότο»; Διάβασέ το! (Γ' μέρος)

18.02.2016
Μάθε ποιες τροφές χρειάζεται να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου, ποιες πρέπει να αποφεύγεις και ποια γυμναστική σου ταιριάζει.

Σωματότυπος: «καρότο»

Σχήμα σώματος που μοιάζει με «καρότο», δηλαδή παρόμοιες διαστάσεις στο πάνω και στο κάτω μέρος του σώματος. Λίγο περισσότερο στο πάνω μέρος οι άνδρες, λίγο περισσότερο στο κάτω μέρος οι γυναίκες. Όταν το βάρος σου αυξάνεται, τα κιλά που παίρνεις κατανέμονται σχεδόν εξίσου.

Ευαίσθητα όργανα: Πνεύμονες, νεφρά, σπονδυλική στήλη, χολή.

Συνήθη προβλήματα: Ημικρανίες, κακή διάθεση, νευρικότητα, ψυχολογικά προβλήματα. Το άγχος της εμφάνισης, μπορεί να σου δημιουργήσει κρίσεις πανικού και να σε οδηγήσει σε λανθασμένες, διατροφικές κι άλλες, επιλογές.

Ενδεικνυόμενες τροφές: Ασπράδια αβγών (βραστά), καρότα, κολοκύθια, κουνουπίδι, κρέας άπαχο, κρεμμυδάκια φρέσκα, μήλα, μέλι, μπανάνες, ξηροί καρποί (ειδικά φουντούκια), όσπρια (ειδικά φασόλια), πράσα, σέλινο, σκόρδο, σταφύλια, χόρτα άγρια, ψάρια (ειδικά σολομός και σκουμπρί).

Αντενδεικνυόμενες τροφές: Οτιδήποτε περιέχει αλάτι ή αλκοόλ και επίσης αλλαντικά, εσπεριδοειδή, καφές (ειδικά με γάλα), κρέατα λιπαρά, μανιτάρια, σοκολάτες (και γενικά ό,τι περιέχει κακάο), σπορέλαια, τεχνητά γλυκαντικά.

Διατροφική κατεύθυνση

Αν η διατροφή που κάνεις είναι μονομερής ή ευνοεί τη μεγαλύτερη πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών σε βάρος κάποιων άλλων (π.χ. χαμηλή σε υδατάνθρακες), μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία σου. Προσπάθησε λοιπόν να τρως μία ποικιλία τροφών. Εστίασε επίσης την προσοχή σου στην ποιότητα και όχι στη ποσότητα του φαγητού που υπάρχει στο πιάτο σου. Αν παρατηρήσεις αύξηση του κοιλιακού λίπους, περιόρισε κάπως την πρόσληψη υδατανθράκων, προτιμώντας για βραδινό λαχανικά και πρωτεϊνούχες τροφές.

Άσκηση

Φρόντισε να γυμνάζεσαι τακτικά, ιδιαίτερα κατά τις ώρες που αισθάνεσαι ανία ή η σκέψη σου στρέφεται προς το φαγητό. Εκμεταλλεύσου τα μικρά διαλείμματα της εργασίας σου. Περπάτησε για να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος, τεντώσου για να «ξεμπλοκάρεις» τις αρθρώσεις σου και κάνε ελαφρύ μασάζ στους σφιγμένους μύες σου. Απόφυγε είδη γυμναστικής που σε κουράζουν ψυχολογικά ή είναι ιδιαίτερα έντονα. Βάδισμα, χορός, κηπουρική, η καλύτερη γυμναστική!

Συμβουλή-κλειδί: Μέτρα τακτικά το βάρος και τις διαστάσεις σου. Στόχος; Σταθερότητα και πάλι σταθερότητα!

Τα προβλήματα εμφάνισης δεν είναι κατ’ ανάγκη και προβλήματα υγείας. Όμως, τόσο τα μεν όσο και τα δε, οφείλονται περισσότερο στον τρόπο ζωής μας παρά σε βεβαρημένη κληρονομικότητα ή σε «λάθος» της φύσης. Επομένως, με λίγο μεγαλύτερη προσοχή στο τι και πως τρώμε, βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας και με έναν γενικά υγιεινότερο τρόπο ζωής, μπορούμε να τα βελτιώσουμε και να ζήσουμε υγιείς για πολλά-πολλά χρόνια. Κι ας έχουμε και μερικά κιλά παραπάνω…


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 69

Update: Φεβρουάριος 2016.