Γιατί «κόλλησε» η ζυγαριά;

20.02.2016
Κάνοντας δίαιτα, έχασα περίπου 4 κιλά τον πρώτο μήνα. Το δεύτερο, όμως, μήνα δεν έχασα ούτε γραμμάριο. Μήπως πρέπει να μειώσω κι άλλο τις θερμίδες;

Αν μειώσεις περαιτέρω τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ο οργανισμός σου, νομίζοντας ότι λιμοκτονεί, θα αντιδράσει με μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια. Μπορεί επίσης να αυξηθούν η κατακράτηση υγρών, η πείνα αλλά και η όρεξη για συγκεκριμένα φαγητά, ενώ σίγουρα θα ελαττωθεί η ενεργητικότητά σου και θα νιώθεις περισσότερο κουρασμένη.

Όπως είναι προφανές, όλα αυτά κάθε άλλο παρά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για να χάσεις κιλά και αναπόφευκτα οδηγούν στην παράταση του «κολλήματος» της ζυγαριάς ή ακόμα και στην αύξηση του σωματικού σου βάρους.

Για να ξεπεράσεις το πρόβλημα, δεν χρειάζεσαι μείωση των θερμίδων αλλά μια μικρή αύξησή τους (περίπου κατά 10%), προερχόμενη κυρίως από την κατανάλωση ελαφρώς περισσότερων πρωτεϊνούχων τροφίμων (ψάρια, άπαχο κρέας, ασπράδια αβγών) και λαχανικών με θερμογόνα δράση (πιπεριές, κρεμμύδια, πράσα, κ.ά.). Θα σε βοηθήσουν επίσης οι ποιοτικότερες επιλογές μεταξύ ομοειδών τροφίμων (π.χ. βιολογικά αντί συμβατικών), η αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων (π.χ. με τακτικότερη άσκηση) και ενδεχομένως η χρήση κάποιων ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. CLA) και βοτάνων (π.χ. λουίζα).