Στη "Συγκέντρωση" το Βραβείο Ιρλανδικού Μυθιστορήματος

07.05.2008
Μετά το Βραβείο Booker, Η συγκέντρωση της Ανν Ενράιτ, που κυκλοφορεί σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, κέρδισε και το Βραβείο Ιρλανδικού Μυθιστορήματος 2008 Hughes & Hughes.
Μετά το Βραβείο Booker, Η συγκέντρωση της Ανν Ενράιτ, που κυκλοφορεί σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, κέρδισε και το Βραβείο Ιρλανδικού Μυθιστορήματος 2008 Hughes & Hughes.

Η βράβευση ανακοινώθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου στο Δουβλίνο.
Tα Βραβεία Ιρλανδικού Μυθιστορήματος 2008 Hughes & Hughes είναι τα παλαιότερα βραβεία και χαρακτηρίζονται ως ο θεμέλιος λίθος των νέων Ιρλανδικών Λογοτεχνικών Βραβείων.

Αφορούν σε λογοτεχνικά έργα έκδοσης του προηγούμενου έτους (π.χ. Ιαν. - Δεκ. 2007) και συγγραφέων που έχουν γεννηθεί στην Ιρλανδία ή έχουν ιρλανδική υπηκοότητα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 2000 και ανάμεσα στους διακεκριμένους Ιρλανδούς νικητές ξεχώρισαν οι John McGaherm, Colum McCann, Ronan Bennett, John Banville και Patrick McCabe.

Το 2007 εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι ψηφοφορίας: η μικρή λίστα προέκυψε από ψηφοφορία των βιβλιοπωλών και οι τελικοί νικητές εξελέγησαν από τη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Ιρλανδικής Λογοτεχνίας, η οποία αποτελείται από 100 ανθρώπους των μέσων, των τεχνών και του εμπορίου του βιβλίου.

Το βιβλίο
Η Ανν Ενράιτ διηγείται την ιστορία της εννεαμελούς οικογένειας Χέγκαρτι, που συγκεντρώνονται στο Δουβλίνο για την κηδεία του αδελφού τους Λίαμ, για να ξαναζήσουν ένα σκοτεινό μυστικό της παιδικής τους ηλικίας.
Στην ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Booker, Xάουαρντ Ντέιβις, είπε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο ρίχνει μια αυστηρή ματιά στην ιστορία μιας ταλαιπωρημένης οικογένειας. Ένα δυνατό, αλλά ταυτόχρονα σκοτεινό και πολλές φορές οργισμένο βιβλίο».

Η συγκέντρωση εξακολουθεί να «κινείται» με επιτυχία στις Η.Π.Α., αφού βρίσκεται στην 11η θέση στη λίστα των ευπώλητων μυθιστορημάτων του ένθετου του βιβλίου της New York Times για την 4η Μαΐου 2008.

Η Ανν Ενράιτ, 45 ετών, η δεύτερη Ιρλανδή γυναίκα που κερδίζει το Βραβείο Booker μετά την Άιρις Μέρντοχ (1978), γεννήθηκε στο Δουβλίνο, όπου και εξακολουθεί να ζει. Ήδη με το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων The Portable Virgin, κέρδισε το βραβείο Ρούνεϊ. Ακολούθησαν τα τρία μυθιστορήματα The Wig my Father Wore, What are you Like? και The Pleasure of Elisa Lynch, καθώς και το δοκίμιο Making Babies: Stumbling into Motherhood.