«Σχέδιο και Χρώμα» στην Τεχνόπολη

28.05.2008
«Σχέδιο και Χρώμα» τιτλοφορείται η έκθεση της Αλίς Τουρνικιώτη που θα φιλοξενηθεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης», Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 28 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου 2008.
«Σχέδιο και Χρώμα» τιτλοφορείται η έκθεση της Αλίς Τουρνικιώτη που θα φιλοξενηθεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης», Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 28 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου 2008.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 του μηνός στις 21.00. Περιλαμβάνει έργα των δυο τελευταίων χρόνων σε τελάρο και χαρτί, λάδι και κάρβουνο, όπου κυριαρχούν οι καφέ μονοχρωματικές μορφές και τα τοπία, ο δυϊσμός του άσπρου μαύρου, πορτρέτα με έντονη πολυχρωμία, καθώς και εσωτερικοί χώροι (interiors).

Οι μονοχρωματικές μορφές δημιουργούν συνειρμούς με μεσαιωνικούς αγγέλους που παίζουν μουσικά όργανα, καλλίφωνες εξωτικές καλλονές πρωτόγονων φυλών, φιγούρες περιπλανώμενων μουσικών με απλανές βλέμμα, που έχουν ήδη «χαθεί» στην έκσταση της μουσικής και ξεπερνούν έναν απλό χαρακτηρισμό, ως πλάσματα της φαντασίας της ζωγράφου, αποκτώντας δική τους οντότητα και ζωή, και θολώνοντας τα όρια μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας.

Η χρυσαφένια απόχρωση της ώχρας που φέρνει στο νου τη βυζαντινή προτίμηση για το χρώμα αυτό, χρησιμοποιείται ως βάση του συμβολισμού, του υπερβατικού χαρακτήρα και της παράξενης γοητείας που εκπέμπουν οι μουσικοί της δημιουργού. Τα έργα με κάρβουνο σε χαρτί δείχνουν να αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία στην καλλιτεχνική παραγωγή της, η οποία και εδώ επιλέγει την «κλασική» θεματολογία, τα πορτρέτα ή τις ολόσωμες μορφές, τα εσωτερικά και τις νεκρές φύσεις.

Χωρίς να αιχμαλωτίζεται στους κανόνες και τα κλασικά πρότυπα της ακαδημαϊκής ζωγραφικής, η Αλίς Τουρνικιώτη δημιουργεί «κλασική ζωγραφική». Χαρακτηριστικό της 30χρονης καλλιτεχνικής της πορείας είναι ότι παραμένει σταθερή στους παραδοσιακούς τρόπους και τα μέσα της τέχνης (λάδια και κάρβουνο), στα θέματα που πραγματεύεται, ακόμα και στα μέρη όπου ζωγραφίζει. Με οδηγό τη διάθεση για αέναο πειραματισμό, την αναζήτηση λύσεων στους εικαστικούς προβληματισμούς της και την τόλμη για έκφραση χωρίς περιορισμούς, τα έργα της συνεχίζουν να εκφράζουν την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία της και να ακολουθούν μια εξελικτική πορεία ζωής, της ζωής της ίδιας της καλλιτέχνιδας.

Η Αλίς Τουρνικιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 1978 ως αυτοδίδακτη, για να συνεχίσει την εικαστική πορεία της μετρώντας ως σήμερα περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα , Μύκονο, Ζάκυνθο, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Λευκάδα, Θεσσαλονίκη, Υδρα), την Ευρώπη (Γενεύη, Κύπρο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Φλωρεντία, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη), την Ασία (Τόκυο) και την Αμερική (Νέα Υόρκη). Έργα της κοσμούν την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Bank, την Εμπορική Τράπεζα, την Eurobank, το Μουσείο Βορρέ, την Εθνική Πινακοθήκη Ρόδου, καθώς και πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Ώρες λειτουργίας: 12:00 - 24:00
Είσοδος ελεύθερη.