Το Φεβρουάριο στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

24.01.2011
Άλλος ένας μήνας γεμάτος ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα είναι ο Φεβρουάριος για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Άλλος ένας μήνας γεμάτος ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα είναι ο Φεβρουάριος για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Τυνήσιος ουτίστας Άνουαρ Μπράχεμ και το πολυσυλλεκτικό κουαρτέτο του διερευνούν τις συναντήσεις Ανατολής και Δύσης. Μια άλλη συνάντηση που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών είναι αυτή μεταξύ μουσικής και εικόνας: Στις 5-6 Φεβρουαρίου η πιανίστρια Λορέντα Ράμου και οι Medea Electronique συμπλέκουν τη δημιουργική πορεία δύο κορυφαίων καλλιτεχνών του Δυτικού πολιτισμού, Μπετόβεν & Γκόγια.

Ο σημαντικότατος Έλληνας αυτοσχεδιαστής Σάκης Παπαδημητρίου και η μπάντα του (Επί Τόπου) πραγματοποιούν μια άλλη «συνάντηση», στις 25-26 Φεβρουαρίου, αυτήν της ζωντανής τζαζ επένδυσης σε κλασικές και μη ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Στις 13 Φεβρουαρίου ο Ιταλός γκαμπίστας Paolo Pandolfo και το σύνολό του θα μας ταξιδέψουν στη χρυσή εποχή της μπαρόκ μουσικής, ενώ ένα ανάλογο ταξίδι μας επιφυλάσσει η Καμεράτα με όργανα εποχής στις 20-21 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Μπέντα με τη συμμετοχή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

Μια νεαρή βιολονίστρια στο απόγειο της καριέρας της, η Alina Ibragimova, μαζί με τον πιανίστα Cédric Tiberghien θα δώσουν ένα μοναδικό κοντσέρτο στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ένα άλλο ντουέτο, αυτό του Χρήστου Σακελλαρίδη και της Beata Pincetic ερμηνεύει έργα για δύο πιάνα στις 23 Φεβρουαρίου. Από τους Κύκλους της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου, ο Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι παρουσιάζει στις 22 Φεβρουαρίου το έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου, ενώ η Ορχήστρα των Χρωμάτων ερμηνεύει στις 27 Φεβρουαρίου τρεις καταξιωμένες προτάσεις Ελλήνων συνθετών σε παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη.

Στις 2-4 Φεβρουαρίου ομάδα «Πράσσειν Άλογα» της Εμμανουέλας Καποκάκη παρουσιάζει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών το εικαστικό θέατρο κούκλας στο οποίο έχει διακριθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, δίνοντας ζωή σε ένα παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης.

Το πρόγραμμα χορού της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών περιλαμβάνει μια καταξιωμένη ομάδα με διεθνή διαπιστευτήρια: τους RootlessRoot της Λίντας Καπετανέα και του Γιόζεφ Φρούτσεκ (11-13 & 16-20 Φεβρουαρίου).

Ο Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του συνεχίζουν τις παραστάσεις του έργου «Ο θάνατος του Δαντόν» του Γκέοργκ Μπύχνερ (2-18 Φεβρουαρίου), ενώ ο Φλαμανδός σκηνοθέτης Guy Cassiers και ο θίασος του Toneelhuis ανεβάζουν στις 24-26 Φεβρουαρίου τη δική τους εκδοχή σε ένα κλασικό λογοτεχνικό έργου του 20ού αιώνα: Κάτω από το ηφαίστειο του Malcolm Lowry.

Τέσσερις στρογγυλές τράπεζες αυτόν το μήνα στην Αίθουσα Εκθέσεων & Διαλέξεων, με θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, τα οποία διαπραγματεύονται διακεκριμένοι συν-ομιλητές. Πολίτες του κόσμου και της Μεσογείου: Η πολλαπλή ταυτότητα στη λεκάνη της Μεσογείου τον 21ο αιώνα (4/2), Πολιτική βία και φανατισμός: Μια συζήτηση με αφορμή την παράσταση Ο θάνατος του Δαντόν, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (7/2), Η χρήση της ιστορίας στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (16/2), Πώς φανταζόταν τον 21ο αιώνα ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και σε ποιον βαθμό επαληθεύεται; (22/2).