Αμάντα Μιχαλοπούλου, Πως να κρυφτείς (***)

25.01.2011
Η Αμάντα Μιχαλοπούλου μας χαρίζει το καλύτερο ίσως μυθιστόρημά της (ανάμεσα στα «Πριγκίπισσα Σαύρα», «Θα ήθελα», «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη», «Παλιόκαιρος», «Γιάντες» που έχουμε διαβάσει).

Ο Στέφανος, τριανταπεντάρης δάσκαλος ελληνικών, ζει στο Βερολίνο με σκοπό να λύσει το αίνιγμα των παιδικών του χρόνων: την απαγωγή του από ένα ζευγάρι Γερμανών. Γιος ενός διάσημου πανεπιστημιακού αρχιτέκτονα, πέφτει θύμα απαγωγής στην ηλικία των τεσσάρων ετών, καθώς παραθέριζε στο συγκρότημα πρότυπων κατοικιών του πατέρα του από ένα ζευγάρι Γερμανών που είχαν χάσει τον γιο τους. Γίνεται Μίχαελ Σουλτς και ως την ηλικία των 11 χρόνων ζει στη Γερμανία με τους απαγωγείς του και εμβαπτίζεται με τη γερμανική κουλτούρα.

Γυρνάει στα 11, όταν τον βρίσκουν δηλαδή οι πραγματικοί του γονείς, στην Ελλάδα με μητρική γλώσσα την Γερμανική και από τότε ζει ανάμεσα στις δύο χώρες (στην Γερμανία αισθάνεται Ελληνας και στην Ελλάδα Γερμανός). Επιστρέφει στο Βερολίνο άπατρις και ψυχικά ξεριζωμένος και προσπαθεί να βρει απάντηση στα ερωτήματα που τον ταλανίζουν και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Ψάχνει απεγνωσμένα τους απαγωγείς του, αλλά και τον ίδιο του το εαυτό.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου με το "Πως να κρυφτείς" μας χαρίζει το καλύτερο ίσως μυθιστόρημά της (ανάμεσα στα «Πριγκίπισσα Σαύρα», «Θα ήθελα», «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη», «Παλιόκαιρος», «Γιάντες» που έχουμε διαβάσει). Πολυφωνικό, καθώς την αφήγηση αναλαμβάνουν πολλά από τα πρόσωπα της ιστορίας με προεξάρχοντα τον ίδιο τον ήρωα, τον Στέφανο, έντεχνα δομημένο στην πλοκή του, περίτεχνο γλωσσικά, συναρπάζει στην ανάγνωση, μολονότι η συγγραφέας ρισκάρει να αποδομήσει την ιστορία μέχρι τέλους. Η ολική αυτή αποδόμηση της πλοκής όχι μόνο δεν υπέκλεψε από την αφήγηση το ενδιαφέρον –αντιθέτως κατόρθωσε να το εξάψει ακόμη περισσότερο- αλλά συνετέλεσε στην άριστη ψυχογραφία των βασικών προσώπων της ιστορίας.

Έτσι ο αναγνώστης βιώνει ξεχωριστά την εσωτερική αναζήτηση του Στέφανου να βρει τον ίδιο του τον εαυτό και να συναρμολογήσει το παζλ της ζωής του. Να γνωρίσει τους πραγματικούς του γονείς –αν και έχουν πεθάνει- τους απαγωγείς του, αλλά και τα πρόσωπα που τον περιτριγυρίζουν. Αυτή η επίμονη και επίπονη αναζήτηση τον οδηγούν στην πραγματική του πατρίδα, που δεν είναι άλλη από την οικογένεια που ο ίδιος δημιουργεί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]