Σιρανό 5 αστέρων στο Εθνικό

25.01.2011
Ο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» η αριστουργηματική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου με τον ίδιο ρόλο του Σιρανό, τον Χρήστο Λούλη στο ρόλο του Κριστιάν και τη Λένα Κιτσοπούλου ως Ρωξάνη.

Ο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» η αριστουργηματική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου με τον ίδιο ρόλο του Σιρανό, τον Χρήστο Λούλη στο ρόλο του Κριστιάν και τη Λένα Κιτσοπούλου ως Ρωξάνη.

Ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με την όμορφη Ρωξάνη. Δεινός ξιφομάχος και ταλαντούχος ποιητής, ο Σιρανό θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός άντρας. Έχει όμως ένα μικρό ελάττωμα: την... τεράστια μύτη του!

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί μία σύγχρονη παράσταση που με τίποτα δεν παραπέμπει στα κλισέ και τετριμμένα κλασικά ανεβάσματα. Πήρε το κείμενο του 1898 και με όπλο την εξαιρετική έμμετρη και λυρικότατη μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου κατόρθωσε να αναδείξει το τραγικό μεγαλείο του Σιρανό. Με πολύ απλούς και πολλές φορές παιγνιώδεις τρόπους και τεχνάσματα – στρώματα ύπνου, πολύχρωμες γούνες, χαλιά, φουλάρια, χαρτόκουτα, φακούς- δημιούργησε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, αξιοποιώντας δημιουργικά όλες τις δυνατότητες της σκηνής του Εθνικού. Ξεχωρίσαμε τη σκηνή που μέσα σ΄ένα μεγάλο κουτί από χαρτόνια υπό το φως ενός μόνο εργατικού φακού, ο Σιρανό μαθαίνει πως η αγαπημένη του Ρωξάνη θέλει να τον συναντήσει, καθώς και τις σημειολογικά πρωτότυπες μάχες πάνω στα στρώματα. Έξυπνη προσθήκη του σκηνοθέτη η μητέρα Σιρανό που δήλωνε παρούσα στις δύσκολες στιγμές του ήρωα.

Την παράσταση έντυσε με γκροτέσκο, αλλά πολύ ενδιαφέροντα, τρόπο μία ορχήστρα χωρίς παντελόνια που εκτελούσε συνάμα χρέη χορού. Αξιοσημείωτο είναι πως οι μουσικοί είναι νέοι ηθοποιοί που έμαθαν να παίζουν διάφορα όργανα (βιολί, ακορντεόν, κλαρίνο, πιάνο, τρομπέτα) κατά τη διάρκεια των προβών.

Την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Καραθάνος που ως Σιρανό κατάφερε να μας μεταφέρει στον εύθραυστο ψυχισμό του ήρωα που εξαιτίας της τεράστιας μύτης του απαρνιέται το δικαίωμα στον έρωτα και στη ζωή και αρκείται στο να εκφράζεται στην αγαπημένη του μέσα από τα χείλια του όμορφου Κριστιάν. Χωρίς φανφαρονισμούς, με υποκριτική άνεση, μας συγκίνησε που «πιστός» στη μοίρα δεν πίστεψε ούτε για μια στιγμή πως η Ρωξανή θα μπορούσε να διαλέξει την ψυχική του ομορφιά και όχι τον όμορφο Κριστιάν.

Αδύναμος στο ρόλο του Κριστιάν ο Χρήστος Λούλης, καθώς νιώσαμε πως αφέθηκε στις ευκολίες του «όμορφου» ρόλου του και της υποκριτικής μανιέρας που –δυστυχώς – τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει.

Η Λένα Κιτσοπούλου παρόλο που κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες δεν κατάφερε να ταιριάξει με τη χημεία του ρόλου της. Στο πρόσωπό της δεν μπορέσαμε να δούμε την αέρινη, δροσερή και ρομαντική νεαρή κοπέλα που υποκύπτει στην ομορφιά του Κριστιάν και στον ποιητικό λόγο του Σιρανό.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των ρόλων τους ικανοποιητικά, με τον Κοσμά Φοντούκη να είναι απολαυστικός στο ρόλο του ζαχαροπλάστη –γκέισα.

Χριστίνα Τσατσαράγκου- Γεωργία Οικονόμου


ΙΝFO παράστασης:
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Επιμέλεια κειμένου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος

Διανομή
Συρανό: Νίκος Καραθάνος
Ρωξάνη: Λένα Κιτσοπούλου
Κριστιάν: Χρήστος Λούλης
Λε Μπρε: Γιάννης Κότσιφας
Μονφλερύ, Ντε Γκις: Άγγελος Παπαδημητρίου
Ζοντελέ, Ραγκενώ: Κοσμάς Φοντούκης
Μαέστρος, Λίζα, Αδελφή Μάρθα: Τζίνα Θλιβέρη
Ακόλουθος, Μητέρα Μαργαρίτα: Αγορίτσα Οικονόμου
Καρμπόν: Άγγελος Τριανταφύλλου
Μητέρα του Συρανό: Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Φορτικός: Μιχάλης Σαράντης
Βαλβέρ: Ντένης Μακρής
Λινιέρ: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Σωματοφύλακας: Πάνος Βλάχος
Καπουτσίνος: Προκόπης Αγαθοκλέους
Κυζύ, Μπερτραντού: Ιωσήφ Μαράουι
Αδελφή Κλαίρη: Αποστόλης Ψαρρός
Γασκώνοι, Επίλεκτοι, Ζαχαροπλάστες, Μαρκήσιοι, Ποιητές, Ορχήστρα: Προκόπης Αγαθοκλέους, Πάνος Βλάχος, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, Ντένης Μακρής, Ιωσήφ Μαράουι, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Αποστόλης Ψαρρός.

Μουσικός: Δημήτρης Τίγκας

Tιμές εισιτηρίων: 21 Euro, 13 Euro (φοιτητικό), κάθε Πέμπτη (ειδική ενιαία τιμή) 13 Euro, Τετάρτη απογευματινή 15 Euro.