Χέρμπερτ Αζμπερι, Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης

22.01.2003
Όταν η Νέα Υόρκη δεν ήταν ακόμη η μεγάλη οικονομική μητρόπολη του πλανήτη και τον ουρανό της δεν έσκιζαν τα μεγάλα μεγαθήρια της εποχής μας, στους δρόμους και στη σκιά των ταπεινών της κτιρίων περιπλανούνταν πολυμελείς συμμορίες που ήδη από τον 19ο αιώνα της χάρισαν τον τίτλο της μητρόπολης του εγκλήματος.
Όταν η Νέα Υόρκη δεν ήταν ακόμη η μεγάλη οικονομική μητρόπολη του πλανήτη και τον ουρανό της δεν έσκιζαν τα μεγάλα μεγαθήρια της εποχής μας, στους δρόμους και στη σκιά των ταπεινών της κτιρίων περιπλανούνταν πολυμελείς συμμορίες που ήδη από τον 19ο αιώνα της χάρισαν τον τίτλο της μητρόπολης του εγκλήματος. Η Νέα Υόρκη, η αστεία, η γραφική, η φρικτή προγονός και το πραγματικό αρχέτυπο της σύγχρονης μεγαλούπολης, με όλο το αστικό της φολκλόρ ζωντανεύει μέσα από τη γλαφυρή περιγραφή του Χέρπερτ Αζμπερι.

Ο ίδιος ο συγγραφέας διευκρινίζει ότι το βιβλίο δεν αποτελεί κοινωνιολογική ανάλυση, αλλά χρονογραφική απόδοση του κλίματος της εποχής. Το βιβλίο δεν επιδιώκει να ερμηνεύσει και να αναλύσει τον γκάνγκστερ με τη σύγχρονη λογική του "πιστεύω ότι αυτό είχε στο μυαλό του", ξεναγώντας τον αναγνώστη στις πιο ενδόμυχες σκέψεις του εγκληματικού νου και παρατηρώντας τις διεργασίες των πενιχρών νοητικών του ικανοτήτων. Αντιθέτως αποτελεί μία απόπειρα να γραφτεί ένα χρονικό των πλέον εντυπωσιακών κατορθωμάτων του εκτός νόμου πολίτη -ο οποίος αποτελούσε επικίνδυνη μάστιγα για τη Νέα Υόρκη για περισσότερα από εκατό χρόνια-, παρέχοντας ταυτόχρονα επαρκείς πληροφορίες για τα έκλυτα ήθη, την ανέχεια και την πολιτική διαφθορά που τον περιέβαλλε, στοιχεία που θα τον κάνουν κατανοητό.

Αυτού του είδους η προσέγγιση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναφέρεται σε μία άγνωστη και πολύ ελκυστική σε πολλούς πτυχή της Νέας Υόρκης. Ο ποιητικότατος πρόλογος ανήκει στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ενώ η εισαγωγή του Χέρμπερτ Αζμπερι είναι πολύ διαφωτιστική.


Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης
Συγγραφέας:Χέρμπερτ Αζμπερι
Μετάφραση: Γιώργος Τζήμας
Σελίδες: 552
ISBN: 960-375-450-1