Ετήσια έκθεση των φοιτητών της Καλών Τεχνών

31.01.2011
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζει την ετήσια έκθεση έργων των αποφοίτων της περιόδου 2008-2009. Είναι βέβαιο ότι κάθε τέτοια παρουσίαση προκαλεί συνολικά το ενδιαφέρον του εικαστικού κόσμου για διαφορετικούς λόγους.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζει την ετήσια έκθεση έργων των αποφοίτων της περιόδου 2008-2009. Είναι βέβαιο ότι κάθε τέτοια παρουσίαση προκαλεί συνολικά το ενδιαφέρον του εικαστικού κόσμου για διαφορετικούς λόγους.

Οι επιμελητές αναζητούν νέες δυνάμεις, οι πιο ψαγμένοι γκαλερίστες εντοπίζουν νέους καλλιτέχνες για το πρόγραμμά τους (σταθερά ο Γεράσιμος Καππάτος συνεργάζεται με καλλιτέχνες από την ομάδα των αποφοίτων της ΑΣΚΤ), καθιερωμένοι δημιουργοί αναζητούν να μάθουν πώς οι νεότεροι αντιλαμβάνονται το σημερινό περιβάλλον, καθηγητές σχολών και ιδρυμάτων παρατηρούν συναδέλφους τους στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους.

Αυτή τη φορά η έκθεση, πέρα από το ενδιαφέρον επί του περιεχομένου της, φωτίζεται από ένα κείμενο -υπό μορφή δελτίου Τύπου- διατυπωμένο από τις νέες Πρυτανικές Αρχές της Σχολής:

Ο πρύτανης Γιώργος Χαρβαλιάς και οι Αντιπρυτάνεις Πάνος Χαραλάμπους και Μανώλης Μπαμπούσης, τρεις εξαίρετοι καλλιτέχνες, προσδιορίζουν εκ νέου το ρόλο της Σχολής μέσα στη σημερινή δυσάρεστη συγκυρία.

Ο επισκέπτης που θα κατέβει στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ «Νίκος Κεσσανλής», Πειραιώς 256, ως τις 20 Φεβρουαρίου, θα δει έργα σπουδαστών, δημιουργημένα μέσα στα εργαστήρια της σχολής και θα αναρωτηθεί πόσοι από αυτούς θα αντέξουν στον δρόμο της αναζήτησης προσωπικής καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Πόσο επέδρασαν οι δάσκαλοί τους στη σκέψη τους, πόσο επηρεάζονται από την τρέχουσα καλλιτεχνική σκηνή, ποιοι δείχνουν προς ένα ελπιδοφόρο ορίζοντα για την ελληνική τέχνη.
Ο Χάραλντ Ζίμαν, ένας από τους πιο σημαντικούς επιμελητές τέχνης στον κόσμο, είχε διατυπώσει πριν χρόνια ένα ερώτημα που τότε μας πλήγωσε πολύ: «Ποιος νοιάζεται για την ελληνική τέχνη σήμερα;». Η απάντηση εκκρεμεί...

Η έκθεση και ο κατάλογος που τη συνοδεύει τεκμηριώνει το έργο των αποφοίτων 2008-2009, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης πρυτανείας υπό τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και κυρίως στο πλαίσιο διδασκαλίας καθηγητών που σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», Πειραιώς 256.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρα­σκευή 12:00-8:00 μ.μ. και Σάββατο-Κυ­ριακή 12:00-3:00 μ.μ.

Κατερίνα Ζαχαροπούλου