Η Έλενα Παπανδρέου στο Μέγαρο

31.01.2011
Η Έλενα Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στοΜέγαρο (ώρα έναρξης: 20.30) ως φιλοξενούμενη των εκδηλώσεων της Σειράς «Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Η Έλενα Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στοΜέγαρο (ώρα έναρξης: 20.30) ως φιλοξενούμενη των εκδηλώσεων της Σειράς «Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Η φημισμένη κιθαρίστα, μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Το ισοκράτημα ενός τρελού γέρου» για μπαγιάν και κιθάρα (παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών). Στο μπαγιάν (ακορντεόν κοντσέρτου) ο Κωνσταντίνος Ράπτης.

Πρώτες εκτελέσεις, μεταγραφές και αφιερώσεις....

Ο δημιουργός Γιώργος Κουμεντάκης (γεν. 1959), ειδικά για την πρωτοπαρουσιαζόμενη σύνθεσή του «Το ισοκράτημα ενός τρελού γέρου», σημειώνει: «[...] Είναι το τέταρτο μιας νέας ομάδας έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα, [...] το καθηλωτικό ίσο που μας απογειώνει σε δρόμους μεταφυσικούς. Μια θεϊκή βάση που πάνω της οικοδομεί ο άνθρωπος την πνευματική του υπόσταση. [...] Το έργο προσπαθεί να αποδώσει μουσικά "Το ημερολόγιο ενός τρελού γέρου" του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα Τζουνιτσίρο Τανιζάκι. Τα τρία βασικά θέματα του βιβλίου, στο οποίο ένας ηλικιωμένος άντρας ερωτεύεται παράφορα τη νύφη του και οδηγείται σε ακραίες καταστάσεις, αποτυπώνονται στα τρία συνεχόμενα μέρη του μουσικού έργου με την παρακάτω σειρά: παρελθόν-παρόν, νιότη-γηρατιά, έρωτας-θάνατος».

Για το πρόγραμμά της η Έλενα Παπανδρέου έχει επιλέξει ακόμη τέσσερα αποσπάσματα («Αθηνά», «Γαλάζιο αμαξάκι», «Η πομπή», «Τρεις καμάρες») από το έργο «Ο νέος και η κουκουβάγια» του κιθαριστή και συνθέτη Γιώργου Μουλουδάκη (γεν. 1964), ενώ θα παρουσιάσει και τρία «Νυχτερινά» του Ρομαντικού Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849) σε δική της μεταγραφή (έργο 9-αρ.2, έργο 37-αρ. 1, έργο 32-αρ. 1). Θα ακουστεί επίσης το τρίτο μέρος από τη δημιουργία του Γάλλου Ρολάν Ντιένς (γεν. 1955) « Triaela », το οποίο τιτλοφορείται “ClownDown” (GismontiauCirque), μια δημιουργία που ο ευφάνταστος ερμηνευτής, συνθέτης και ενορχηστρωτής έχει αφιερώσει στην Έλενα Παπανδρέου. Ο ίδιος υπογράφει εξάλλου και τη διασκευή δύο αγαπημένων μελωδιών του Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994) που διάλεξε να παίξει στο ρεσιτάλ της η γνωστή κιθαρίστα. Πρόκειται για τα τραγούδια «Ο ταχυδρόμος πέθανε» (απότο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε») και«Θάλασσα πλατιά». Η Έλενα Παπανδρέου θα ερμηνεύσει ακόμη τις «Παραλλαγές-Variazioni», έργο 112του περίφημου Ιταλού βιρτουόζου της κιθάρας και συνθέτη Μάουρο Τζουλιάνι (1781-1829), καθώς και τα έργα του δασκάλου της Βαγγέλη Μπουντούνη (γεν. 1950): “Ragtime”, «Για τον Μάνο» και «Η Λυδία ξυπνάει».

INFO:

Tι: Η «ποιήτρια της κιθάρας», Έλενα Παπανδρέου επιστρέφει στο Μέγαρο

Πότε: Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ.

Που: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ της Έλενας Παπανδρέου είναι €5 (Φοιτητικά), 12 και 20 .