Σπανιόλικα παπούτσια, αναμνήσεις και αρώματα

31.01.2011
Τα «Σπανιόλικα παπούτσια» της Αλκης Ζέη είναι ένασχεδόν αυτοβιογραφικό ... βιβλίο γεμάτο νοσταλγία, αρώματα της παλιάς πολιτιστικής Αθήνας και της Ελλάδας της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ιστορίες με ανθρώπους, καλλιτέχνες και δημιουργούς, με σπαρταριστά στιγμιότυπα της ζωής τους από μία μεγάλη συγγραφέα.

Τα «Σπανιόλικα παπούτσια» της Αλκης Ζέη είναι ένα σχεδόν... αυτοβιογραφικό βιβλίο γεμάτο νοσταλγία, αρώματα της παλιάς πολιτιστικής Αθήνας και της Ελλάδας της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ιστορίες με ανθρώπους, καλλιτέχνες και δημιουργούς, με σπαρταριστά στιγμιότυπα της ζωής τους από μία μεγάλη συγγραφέα.

Το χάδι του Βενιζέλου στα τρία της μόλις χρόνια στη Σάμο, το γλυκό ψεύδισμα του Γιάννη Τσαρούχη, η γνωριμία της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, η ξεκαρδιστική ιστορία με τη σοσιαλιστική μασέλα του Βάρναλη στη Ρωσία, η φανταχτερή Μελίνα που όταν χάιδευε την αδυναμία της, το χαμστεράκι της τον Ευριπίδη, για μέρες μετά μύριζε η γούνα του σανέλ νούμερο 5, η εκπάγλου καλλονής Ελένη Χατζηαργύρη, ο Κάρολος Κουν βουτηγμένος σε ένα βουνό από αποτσιγάρα να περιμένει τον Τάιρωφ και φυσικά το «Καπλάνι» της, που από το 1996 υπάρχει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου περιδιαβαίνουν από τη ζωή της μεγάλης συγγραφέα, αλλά και τις σελίδες αυτού του βιβλίου προκαλώντας μας γλυκά μειδιάματα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γεωργία Οικονόμου