Σατανικός Κουρής σε μία αδύναμη Εμίλια (***)

01.02.2011
Η «Εμίλια Γκαλότι» η μεγάλη αστική γερμανική τραγωδία του Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ παρουσιάζεται στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά με τους Μηνά Χατζησάββα, Θέμιδα Μπαζάκα, Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Κουρή και πολλούς άλλους.

Η «Εμίλια Γκαλότι» η μεγάλη αστική γερμανική τραγωδία του Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ παρουσιάζεται στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά με τους Μηνά Χατζησάββα, Θέμιδα Μπαζάκα, Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Κουρή και πολλούς άλλους.

Κυριευμένος από το πάθος του για την όμορφη Εμίλια Γκαλότι, ο Έττορε Γκοντσάγκα, πρίγκιπας της Γκουαστάλα, ζητά από τον έμπιστό αυλικό του Μαρινέλλι να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον γάμο της με τον κόμη Αππιάνι και να την φέρει κοντά του. Το σχέδιο του Μαρινέλλι, στέφεται με επιτυχία. Η Εμίλια μεταφέρεται εσπευσμένα στο παλάτι του Πρίγκιπα όταν η άμαξα της δέχεται δήθεν επίθεση από ληστές και ο κόμης Αππιάνι σκοτώνεται. Παρά τις προσπάθειες των γονιών της να την πάρουν μαζί τους, η επιμονή του Πρίγκιπα να την κρατήσει κοντά του, οδηγεί την Εμίλια σε μία τραγική απόφαση...

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, τέσσερα χρόνια μετά την Σάρα, που είχε σκηνοθετήσει στο θέατρο Αμόρε, σκηνοθετεί και πάλι ένα έργο του Λέσινγκμε ξεχωριστό τρόπο. Αφαίρεσε κάθε κλασικό στοιχείο από το έργο του σημαντικού Γερμανού δραματουργού, άδειασε την τεράστια σκηνή του Εθνικού, τοποθετώντας τέσσερις καρέκλες στα τέσσερα άκρα της και «έπαιξε» με επίπεδα στη σκηνή (θεατρική ορολογία: τραμπουκέτα) που ανεβοκατέβαζαν διαρκώς τους ηθοποιούς, τους έντυσε μοντέρνα και σχεδόν φανταχτερά και τους στιλιζάρισε στο έπακρο. Με μουσική υπόκρουση το «Sway» του Ντιν Μάρτιν, η σκηνοθεσία του ήταν πραγματικά καταιγιστική και σχεδόν έπνιξε τους ηθοποιούς, καθώς τους αφαίρεσε κάθε αυθόρμητο και «προσωπικό» στοιχείο εγκλωβίζοντάς τους σε μία αλλόκοτη μανιέρα.

Τελικά τα διαχρονικά στοιχεία του έργου – τα νήματα και οι σκοτεινοί μηχανισμοί που κινούν την εξουσία και η βία της, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, οι αρρωστημένες σχεδόν οικογενειακές σχέσεις και τα οιδιπόδεια συμπλέγματα- αναδείχθηκαν μεν , αδικήθηκαν δε από την υπέρμετρη χρήση νεολογισμών και μοντέρνων μέσων.

O Νίκος Κουρής ήταν αψεγάδιαστος στο ρόλο του Μαρινέλι. Οι κινήσεις του, η εκφορά του λόγου του, αλλά και όλο το θεατρικό στήσιμο όχι μόνο δεν παρέπεμπε σε προηγούμενες ερμηνείες και κυρίως στον Ορέστη του 2010, αλλά έδιναν την εντύπωση πως έχει απόλυτα ενδεδυθεί τον ήρωα του Λέσινγκ. Καλοκουρδισμένος και άψογα διαβασμένος, κατάφερε να βγάλει όλα τα μύχια σατανικά στοιχεία του χαρακτήρα του και να μας εντυπωσιάσει.

Εξαίρετη ήταν και η ερμηνεία της Στεφανίας Γουλιώτη ως κόμισσας, Ορσίνας, καθώς με το δυναμισμό της έδωσε άλλη πνοή στην ροή του έργου και πυροδότησε όλες τις ακραίες και ριζοσπαστικές εξελίξεις της πλοκής.

Η Αλκηστις Πουλοπούλου μας χάρισε μία εύθραυστη, αλλά υποκριτικά «λίγη» Εμίλια. Αδύναμη σε πολλά σημεία, νιώσαμε να εγκλωβίζεται από την ασφυκτική σκηνοθεσία και να «βγάζει» μία μονοδιάστατη ηρωίδα.

Μετρημένος και στιβαρός ο Μηνάς Χατζησάββας, άριστη πατρική φιγούρα, λίγο υστερική, αλλά αρκούντως αξιοπρεπής η Θέμιδα Μπαζάκα ως μητέρα της Γκαλότι.

Συμπαθής τέλος, ο Ακύλλας Καραζήσης στο ρόλο του άρχοντα Γκοντσάγκα που προσπαθεί να δελεάσει και να παρασύρει τη νεαρή Εμίλια στα ερωτικά του δίχτια.

INFO:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία - Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη

Διανομή
Οντοάρντο Γκαλότι: Μηνάς Χατζησάββας
Κλαούντια Γκαλότι: Θέμις Μπαζάκα
Έττορε Γκοντσάγκα: Ακύλλας Καραζήσης
Μαρινέλλι: Νίκος Κουρής
Εμίλια Γκαλόττι: Άλκηστις Πουλοπούλου
Κόμης Αππιάνι: Γιάννος Περλέγκας
Κόμισσα Ορσίνα: Στεφανία Γουλιώτη
Άντζελο: Παύλος Σταυρόπουλος
Πίρρο: Θανάσης Ιωάννου
Μπατίστα: Κώστας Κοράκης

Τελευταία παράσταση: 6/3/2011

Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170, 210.5288171, 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr


Tιμές εισιτηρίων: 21 Euro, 13 Euro (φοιτητικό), κάθε Πέμπτη (ειδική ενιαία τιμή) 13 Euro, Τετάρτη απογευματινή 15 Euro.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]