Διάλεξη για τον διακεκριμένο μουσικό Φρανκ Σουαζύ

07.04.2011
Μετά από τις ομιλίες για τον Νίκο Ζαχαρίου και τον Μιχάλη Σουγιούλ, ο δημοφιλής κύκλος διαλέξεων της Βιβλιοθήκης της Ελλάδας 'Λίλιαν Βουδούρη' συνεχίζεται με μια διάλεξη για τον Φρανκ Σουαζύ στο Μέγαρο Μουσικής.

Σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας 'Λίλιαν Βουδούρη' πραγματοποιείται ο κύκλος διαλέξεων που φέρει τον τίτλο «Από το Αρχείο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»: Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες και επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες των οποίων τα αρχεία βρίσκονται στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης.

Μετά από τις ομιλίες για τον Νίκο Ζαχαρίου και τον Μιχάλη Σουγιούλ, ο δημοφιλής κύκλος διαλέξεων της Βιβλιοθήκης συνεχίζεται με μια διάλεξη για τον Φρανκ Σουαζύ. Ομιλήτρια είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίρμγκαρντ Λερχ – Καλαβρυτινού.

Η διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης, είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Φρανκ Σουαζύ (1872-1966) - Ένας Βελγο-Ελβετός μουσικός στην Ελλάδα»
Διάλεξη της Ίρμγκαρντ Λερχ – Καλαβρυτινού στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Τετάρτη 13 Απριλίου, 7 μμ.
Αίθουσα Διδασκαλίας Βιβλιοθήκης
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό


Ο Φρανκ Σουαζύ (1872 – 1966) γεννήθηκε στην Ελβετία. Διακεκριμένος βιολονίστας, πιανίστας, συνθέτης, αρχιμουσικός, μουσικοκριτικός και παιδαγωγός, δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης του Ωδείου Αθηνών, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του παρέμεινε στην Αθήνα όπου και πέθανε. Είναι γνωστός ως καθηγητής του Ωδείου Αθηνών, όπου δίδαξε βιολί, αντίστιξη, μουσική συνόλων και μουσική δωματίου. Διηύθυνε επίσης την Ορχήστρα του Ωδείου (1903-1907), εισήγαγε το μάθημα της Ιστορίας της Μουσικής και υπήρξε γενικός υπεύθυνος της σχολής βιολιού, πνευστών και των σχετικών θεωρητικών μαθημάτων. Διετέλεσε επίσης διευθυντής (Directeur Fondateur) του Conservatoire Populaire de Musique στη Γενεύη.

Υπό τη διεύθυνσή του, η Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση της Πρώτης Ελληνικής Σουίτας του Διονύσιου Λαυράγκα και την πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα της Συμφωνίας αρ.5 του Μπετόβεν. Έργα του παρουσιάστηκαν συχνά στις συναυλίες του Ωδείου, ενώ μαζί με τον Αρμάνδο Μαρσίκ θεωρούνται οι πιο σημαντικές ξένες μουσικές προσωπικότητες στη χώρα μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το αρχείο του περιήλθε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» το 2002 και περιέχει χειρόγραφες συνθέσεις, διασκευές έργων άλλων συνθετών, θεωρητικά και εκπαιδευτικά συγγράμματα, αφίσες και προγράμματα συναυλιών.

Ανάμεσα στις χειρόγραφες παρτιτούρες του βρίσκονται και έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μουσική παράδοση: Suite grecque pour petite orchestre, Danse grecque-Kalamatianos, Danse grecque-Tsamikos, La grand ville, Souvenir d' Athènes (Neuf épisodes et un supplément) κ.ά.