«Η Ανάσταση» του Χάιντελ στο Μέγαρο

11.04.2011
Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, ανεβαίνει την Κυριακή 17 Απριλίου (8.30 το βράδυ) στη - μεταμορφωμένη από τη σύγχρονη φωτιστική ‘μαγεία’ - σκηνή της Αίθουσας Χρήστου Λαμπράκη, το ορατόριο για την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, HWV 47, του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.

Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, ανεβαίνει την Κυριακή 17 Απριλίου (8.30 το βράδυ)
στη - μεταμορφωμένη από τη σύγχρονη φωτιστική ‘μαγεία’ - σκηνή της Αίθουσας Χρήστου Λαμπράκη, το ορατόριο για την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, HWV 47, του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.

Σε μια μεγαλειώδη παραγωγή που συνδυάζει μοναδικά την υψηλού επιπέδου ερμηνευτική δεξιοτεχνία με τις εξαιρετικές δυνατότητες του φωτισμού και της εικαστικής παρέμβασης με στερεοσκοπική προβολή (3D mapping), το κοινό θα έχει την μοναδική εμπειρία να απολαύσει το αριστούργημα του Χαίντελ, ένα από τα ωραιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που γεφυρώνει την όπερα με τη θρησκευτική μουσική, που εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα. Σ’ ένα μοναδικής ομορφιάς οπερατικό διάλογο συνομιλούν υπερφυσικά πλάσματα (Άγγελος, Εωσφόρος) και άνθρωποι (Μαρία Μαγδαληνή, Μαρία του Κλωπά, Ευαγγελιστής Ιωάννης) .

Το λιμπρέτο εξιστορεί γεγονότα του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα – την κάθοδο στον Αδη, την Ανάσταση, την επίσκεψη των μυροφόρων στον Τάφο και τις συνομιλίες του Χριστού με την Παναγία και με τη Μαρία Μαγδαληνή, (που μεταφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αφού εθεωρείτο βλάσφημη η ενσάρκωση του Χριστού επί σκηνής).

Μερικοί από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές μουσικής του 18ου αιώνα, ο πολυβραβευμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, η υπέροχη παρτιτούρα του Χαίντελ που φέρνει τα όργανα εποχής της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στα όριά τους, και ο φωτιστικός-εικαστικός σχεδιασμός του Γιώργου Τέλλου που «μεταμορφώνει» την Αίθουσα, πρόκειται να χαρίσουν στο κοινό του Μεγάρου, μία αξέχαστη οπτικοακουστική.

Στην σύγχρονη αυτή «Ανάσταση» τους χαρακτήρες του ορατορίου ζωντανεύουν με τις μοναδικές τους φωνές η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη (Άγγελος), ο μπάσος Vito Priante (Εωσφόρος), η μέτζο-σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη (Μαρία Μαγδαληνή), η μέτζο-σοπράνο Ruxandra Donose (Μαρία του Κλωπά) και ο τενόρος Jeremy Ovenden (Ιωάννης), ενώ η παράλληλη στερεοσκοπική προβολή (3D mapping) που υπογράφουν η εταιρεία Blonde σε φωτιστικό και εικαστικό σχεδιασμό του Γιώργου Τέλλου, προτείνει ένα πρωτότυπο τρόπο αισθητικής αφήγησης του έργου.

Ένα υπέροχα ζωγραφισμένο μπαρόκ σκηνικό, με εικόνες από την Καινή Διαθήκη. Μια τεράστια για τα δεδομένα της εποχής ορχήστρα - με 22 βιολιά, 6 βιολοντσέλα και 6 κοντραμπάσα με κορυφαίο τον διάσημο βιολονίστα Arcangelo Corelli. Πέντε διάσημοι σολίστ και ο 22χρονος Χαίντελ να διευθύνει από το τσέμπαλο. Στην υπερπαραγωγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το ορατόριο «Ανάσταση», την Κυριακή του Πάσχα του 1708 στη Ρώμη και συγκεκριμένα στο παλάτι του μαρκησίου Francesco Maria Ruspoli, που ήταν ο σημαντικότερος υποστηρικτής του Χαίντελ κατά τη διάρκεια της νεανικής παραμονής του συνθέτη στην Ιταλία.

Το καλογραμμένο λιμπρέτο του ποιητή Carlo Sigismondo Capece (1652-1728) περιγράφει τα γεγονότα γύρω από την Ανάσταση του Ιησού μέσα από τα μάτια του αγαπημένου μαθητή Ιωάννη, της Μαρίας Μαγδαληνής και της Μαρίας του Κλωπά, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει με θεατρικό τρόπο την αιώνια σύγκρουση του καλού και του κακού που στο έργο προσωποποιούνται από τον Άγγελο του Κυρίου και τον Εωσφόρο αντίστοιχα.

Στις 7.00 το απόγευμα την ημέρα της εκδήλωσης οι δύο δημιουργοί της παραγωγής Γιώργος Πέτρου και Γιώργος Τέλλος παρουσιάζουν και συζητούν τα μυστικά της παράστασης σε διάλεξη την οποία θα συντονίσει ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Τσούχλος.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι € 7,00 (φοιτητικά), € 12,00, 22,00, 32,00 και € 45,00 (διακεκριμένη ζώνη).