«Αβε Μάγια» με όλα τ' αστέρια του χορού

13.04.2011
Η «απόλυτη μπαλαρίνα» Πλισέτσκαγια έρχεται ξανά στη χώρα μας και θα συμμετάσχει σε ένα γκαλά προς τιμήν της, αύριο και μεθαύριο, με διάσημους χορευτές.

Η «απόλυτη μπαλαρίνα» Πλισέτσκαγια έρχεται ξανά στη χώρα μας και θα συμμετάσχει σε ένα γκαλά προς τιμήν της, με διάσημους χορευτές.

Έχει χαρακτηριστεί «ιερό τέρας» του χορού («monstre sacre») και η απόλυτη μπαλαρίνα («prima ballerina assoluta»), συγκρινόμενη μόνο με τη μεγάλη Αννα Πάβλοβα.

Ο λόγος για την μπαλαρίνα- θρύλο Μάγια Πλισέτσκαγια, 86 ετών σήμερα, η οποία έρχεται και στην Αθήνα την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχοντας στο μεγάλο γκαλά προς τιμήν της, με τίτλο «Αβε Μάγια».

Τη σπουδαία μπαλαρίνα θα τιμήσουν για τη μεγάλη της προσφορά στο μπαλέτο αστέρια από συγκροτήματα με τα οποία η ίδια όχι μόνο συνδέθηκε, αλλά κυριολεκτικά «δέθηκε», όπως το Μπολσόι, το Μαριίνσκι, το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, η Οπερα του Παρισιού αλλά και το συγκρότημα του Κάρλος Σάουρα (από το 1993 έχει και την ισπανική υπηκοότητα).

Μεγάλη στιγμή του γκαλά, το κλείσιμό του με τη Μάγια Πλισέτσκαγια να χορεύει το «Αβε Μάγια», ειδικά χορογραφημένο από τον Μoρίς Μπεζάρ προς τιμήν της.

Νωρίτερα θα προβληθεί ταινία από τη ζωή και τις εμφανίσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παρίσι,όπου πριν από λίγο καιρό είχε πραγματοποιηθεί το ίδιο γκαλά, ο Πύργος του Αϊφελ είχε «ντυθεί» με ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Αβε Μάγια».

Η Μάγια Πλισέτσκαγια είχε χορέψει για το ελληνικό κοινό, εισπράττοντας τα θερμά του χειροκροτήματα, το 1983, όταν χόρεψε με τα Μπαλέτα του Βίλνιους την «Αννα Καρένινα» σε δική της χορογραφία και σε μουσική του συζύγου της Ροντιόν Σεντρίν. Και τον Ιούνιο του 1998 ερμηνεύοντας τον «Θάνατο του Κύκνου», το σήμα κατατεθέν της καριέρας της από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, στο Gala des Etoiles και πάλι υπό τη σκιά της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
«Αβε Μάγια», 14 και 15 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»). Εισ: 95 (διακεκριμένη θέση), 70, 58, 40 ευρώ.