Renée Fleming, η απόλυτη σοπράνο στο Μέγαρο

19.04.2011
Renée Fleming, η απόλυτη σοπράνο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 14 Μαΐου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής σ’ ένα γκαλά όπερας με έργα Ρίχαρντ Στράους, Μασνέ, Ντβόρζακ, Λέχαρ, Πουτσίνι, Λεονκαβάλο, Τσαντονάι

Renée Fleming, η απόλυτη σοπράνο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 14 Μαΐου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής σ’ ένα γκαλά όπερας με έργα Ρίχαρντ Στράους, Μασνέ, Ντβόρζακ, Λέχαρ, Πουτσίνι, Λεονκαβάλο, Τσαντονάι

Πλούσια φωνή, μεγάλης εμβέλειας και υψηλής έντασης, βελούδινος ήχος, σαγηνευτική σκηνική παρουσία, τεράστια γκάμα ερμηνειών, αμέτρητα βραβεία και ένα πλήθος που την λατρεύει και μόνο γιατί υπάρχει. Η Ρενέ Φλέμινγκ είναι το απόλυτο φαινόμενο στον κόσμο της μουσικής και της όπερας και όπως η Μαρία Κάλλας και ο Λουτσιάνο Παβαρότι, έκανε την όπερα προσκύνημα για ένα μεγάλο κοινό.

Το γκαλά όπερας της αμερικανίδας ντίβας που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Σάββατο 14 Μαΐου εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας.

Το πρόγραμμα που έχει επιλέξει για την μοναδική της συνάντηση με το κοινό της Αθήνας, η Ρενέ Φλέμινγκ περιλαμβάνει τραγούδια και άριες των Ρίχαρντ Στράους, Ζυλ Μασνέ (Κλεοπάτρα, Θαϊδα) Αντονίν Ντβόρζακ ( Ρουσάλκα) Φραντς Λέχαρ (Εύθυμη Χήρα), Τζιάκομο Πουτσίνι (Λα Μποέμ) και Ρικκάρντο Τσαντονάι(Conchita). Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει o Κρίστιαν Γέρβι (Kristjan Jarvi).

Η «αγαπημένη της Αμερικής», η «ντίβα του λαού», είναι η ηρωίδα ενός οικείου μύθου, το κορίτσι της διπλανής πόρτας, που κατέκτησε την κορυφή στη χώρα της και κέρδισε πλανητική αποδοχή. Η διεθνής της φήμη δεν περιορίζεται μόνο στο χειροκρότημα, στις αμοιβές της, στις πωλήσεις των δίσκων της, στα εισιτήρια που εξαντλούνται όπου εμφανίζεται. «La Diva Renée» είναι μια λιχουδιά υψηλής ζαχαροπλαστικής, δημιουργία του διάσημου σεφ Ντανιέλ Μπουλύ, «La Voce» είναι το άρωμα που της αφιέρωσε η Coty, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αρωμάτων του κόσμου και τα ρούχα της στη σκηνή φέρουν λαμπερές υπογραφές υψηλής ραπτικής: Κριστιάν Λακρούα, Καρλ Λανγκερφελντ, Αρμάνι, Βαλεντίνο, Μιγιάκε κ.ά.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την κάλεσε στην τελετή της ορκωμοσίας του και εκείνη ανέβηκε τα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν και τραγούδησε, «You’ll never walk alone» (Δεν θα μείνεις ποτέ μόνος). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (2008) άνοιξαν με την υπέροχη φωνή της, την Ημέρα των Ευχαριστιών τραγουδάει από το Άγαλμα της Ελευθερίας με την μπάντα του Αμερικανικού Ναυτικού, έχει τραγουδήσει σε τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ (2006), όπως και στα 20 χρόνια από τη Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας και το σπίτι της είναι η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Στο YouTube έχει την επισκεψιμότητα ροκ ειδώλων και το κοινό παρακολουθεί τη ζωή και την καριέρα της στην τηλεόραση, στον τύπο και στο διαδίκτυο.

Από τη σκηνή της ΜΕΤ και τις σκηνές όλων των μεγάλων θεάτρων όπερας του κόσμου έχει τραγουδήσει ένα ρεπερτόριο που απλώνεται σε πενήντα και περισσότερες όπερες, από τον Χέντελ, τον Μότσαρτ, τον Ντβόρζακ, τον Μασνέ μέχρι τον Αντρέ Πρεβέν, που έγραψε ειδικά για εκείνην το «Λεωφορείο ο πόθος», τη δεκαετία του 90. Οι κριτικοί βρήκαν στην Ρενέ Φλέμινγκ την ιδανική ερμηνεύτρια του Ρίχαρντ Στράους και της αναγνωρίζουν, πέρα από το μεγαλείο της φωνής της, τις πολύ προσωπικές επιλογές των ρόλων της, με τις οποίες έχει αναδείξει σπάνια και λιγότερο δημοφιλή έργα του οπερατικού ρεπερτορίου.

Έχει ηχογραφήσει τα πάντα, από το προκλασικό, το κλασικό, το ρομαντικό ρεπερτόριο, μέχρι τον Στράους, τη τζαζ και τη μουσική υπόκρουση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και είναι πρόθυμη να εξιχνιάσει ακόμα περισσότερο το οπερατικό ρεπερτόριo αν και δεν έχουν μείνει και πολλοί ρόλοι, κατάλληλοι για τη φωνή της.

Τρία βραβεία Grammy και δώδεκα υποψηφιότητες για το ίδιο βραβείο είναι μόνο ελάχιστες από τις διακρίσεις που έχουν κερδίσει οι ηχογραφήσεις της. Το 2010 ο δίσκος της «Verismo» με σπάνιες άριες από ιταλικές όπερες, κέρδισε το Grammy και την ίδια χρονιά το ίδιο βραβείο για το «Dark Hope» (Σκοτεινή Ελπίδα) με τραγούδια των Λέοναρντ Κοέν, Πητερ Γκάμπριελ, των Arcade Fire, και των Death Cab for Cutie κ.α. Grammy και το 2008 για «Τα τέσσερα τελευταία τραγούδια» του Ρίχαρντ Στράους και για το DVD με την Θαΐδα του Μασνέ από την παράσταση της Μετροπόλιταν Όπερα. Για «Τα τέσσερα τραγούδια» του Στράους κέρδισε το 2009 και το Echo Award ενώ για το DVD με την τελευταία όπερα του Ρ.Στράους, «Καπρίτσιο», την ίδια χρονιά, κέρδισε το Prix Maria Callas Orphee d’Or της Academie du Disque Lyric .

ΙΝFO:

Οι τιμές των εισιτηρίων για τo γκαλά είναι €11 ,00 (Φοιτητικά) - 19,00 – 35.00 – 50,00 και
70 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Η προπώληση άρχισε