Ο Αντόνιο Ταμπούκι και τα... ταξίδια του στο Μέγαρο

20.04.2011
Ο Αντόνιο Ταμπούκι, μια από τις αντιπροσωπευτικότερες φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, φιλοξενείται στον κύκλο διαλέξεων του Megaron Plus.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι, μια από τις αντιπροσωπευτικότερες φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, φιλοξενείται στον κύκλο διαλέξεων του Megaron Plus.

Με αφορμή και την έκδοση στα ελληνικά του νέου βιβλίου του "Ταξίδια και άλλα ταξίδια" (Εκδόσεις Άγρα) θα μιλήσει για τα ταξίδια που έκανε ως ανήσυχος ταξιδιώτης σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά κυρίως θα συζητήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, μεταφραστή και δημοσιογράφο, γι' αυτό το μεγάλο ταξίδι που λέγεται λογοτεχνία.
«Τα ταξίδια μέσα στον χρόνο είναι τα ταξίδια που έχουν μια γεωγραφική υπόσταση και τα άλλα, που είναι έξω από τον χρόνο, είναι τα ταξίδια του νου, αυτά που δεν πραγματοποιούνται ποτέ και που στο μυαλό ενός συγγραφέα γίνονται λογοτεχνία.
Η λογοτεχνία, συνηθίζει να λέει ο Ταμπούκι, είναι μια ιδιαίτερη μορφή γνώσης των πραγμάτων της ζωής, και μας βοηθάει να ζούμε παράλληλες ζωές, ζωές που η καθημερινότητα πολλές φορές δεν μας χαρίζει.»
σημειώνει ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

Συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων, δοκιμίων, θεατρικών έργων αλλά και επιμελητής των ιταλικών εκδόσεων των έργων του Φερνάντο Πεσσόα, ο γεννημένος στην Πίζα Αντόνιο Ταμπούκι είναι ένας από τους πιό καταξιωμένους ευρωπαίους λογοτέχνες, μεταφρασμένος ήδη σε σαράντα γλώσσες.

Ιταλοί και ξένοι σκηνοθέτες, όπως ο Ρομπέρτο Φαέντσα, ο Αλαίν Κορνώ, ο Αλαίν Ταννέρ, ο Φερνάντο Λόπες, ο Τζόρτζιο Στρέλερ και ο Ντιντιέ Μπεζάς έχουν διασκευάσει έργα του για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Έχει βραβευτεί με τα πιο έγκυρα διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων τα «Pen Club», «Campiello» και «Viareggio-Repaci» στην Ιταλία, τα «Prix Medicis Etranger», «Prix Européen de la Littérature» και «Prix Mediterranée» στη Γαλλία, το Ευρωπαϊκό «Αριστείον», το «Nossack» στη Γερμανία, το «Europaeischer Staats-preis» στην Αυστρία, τα «Hidalgo» και «Francisco Cerecedo» στην Ισπανία.
Τιμημένος επίσης με τους τίτλους του «Officier des Arts et des Lettres» στη Γαλλία και του «Comendador da Ordem do Infante Dom Henrique» στην Πορτογαλία, έχρησε μέχρι πρόσφατα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένας, όπως και σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Bard College της Νέας Υόρκης, το Ecole de Hautes Etudes καi το Collége de France στο Παρίσι. Επίσης είναι μέλος και συνιδρυτής του Διεθνούς Κοινοβουλίου Συγγραφέων. Έχει γράψει και εξακολουθεί να γράφει σε πολλές ιταλικές και ξένες εφημερίδες (Corriere della Sera, L'Unita, II Manifesto, Le Monde, El Pais, Diario de Noticias, La Jornada, Die Allgemeine Zeitung) καθώς και σε πολιτιστικά περιοδικά, όπως το La Nouvelle Revue Française και το Lettre Internationale.
Ήδη από το 2000 το Italian Pen Club τον έχει προτείνει στη Σουηδική Ακαδημία ως υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.


ΙΝFO:

Τι: «Ταξίδια μέσα κι έξω από το χρόνο», Διάλεξη του Antonio Tabucchi
Στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Πότε: Πέμπτη 19 Μαΐου (Ώρα έναρξης: 19:00)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30